Postava hledá autora - pomozte jí!

DISKUZE » O autorech

soukroma
soukroma 02.03.2017 v 23:10

Není to tak těžké najít, když jsem přesně napověděla, jak se kniha vlastně jmenuje (jedná se sice jen o část názvu, ale tak je zde uvedena v DK). Pod tím názvem by spíš jeden čekal něco velmi ideologického, politického. Obsah je vyprávěn právě tím hledaným "... lékařem".

soukroma
soukroma 02.03.2017 v 23:46

Ano, "bosonohý lékař" je ten hledaný - z knihy si sice nic nepamatuji, ale dosud mě irituje ten podivný česko-anglický novotvar - snad by měl být bosý, a ne otrocky z angličtiny přeložené _barefoot_.
Jinak celý název knihy je Manifest-vnitřní revoluce, podtitul "jak bez velké námahy získat vše, co chceme" (proč jsem si tedy z toho aspoň něco vlastně nezapamatovala...?).

soukroma
soukroma 03.03.2017 v 11:09

mirektrubak: aby se to nezamluvilo - nechci obhajovat danou knihu ani podobné (osobně-rozvojové), ale přeci jen mi to nedá: podtitul toho "bosého" manifestu byl "jak bez velké námahy získat vše, co chceme", ale Vy jste to posunul do typického snažení dnešní doby a ptáte se úplně jinak: "Velké úspěchy a zisky bez velké námahy?" - o úspěchu a zisku (všeobecně pojímaném) nemusí být ani řeč, a přesto přece může jeden získat, co chce..., to jen na okraj

Hun
Hun 03.03.2017 v 19:48

Tak já bych řekl, že Richard Wurmbrand hledá sám sebe (poté, co našel Boha). :-)

Hun
Hun 03.03.2017 v 23:18

Hm, zajímavý člověk, díky. Jeden můj přítel byl kvůli náboženství vězněn tady v ČSSR dokonce 19 let. Byla to divná doba. Nejhorší je, že v Rusku se to teď vrací – konfiskace náboženských budov, zákaz dovozu Biblí...

Obraťme list:
Autora teď hledá postava, jež ve slavném románu hraje zcela epizodní a nepodstatnou roli, a přesto je nesmírně známá – čtenáři u nás i jinde ve světě ji často citují a mají ji ve velké oblibě. Postava je popsána jako podnikavý člověk, rozený vůdce a v knize dokonce originálním způsobem hraje na klavír.

Raksa.A
Raksa.A 05.03.2017 v 13:32

Hune, prosím tě, napiš mi odkaz na ty konfiskace v Rusku.

Hun
Hun 05.03.2017 v 20:34

Nápověda: Na ten klavír hraje celým tělem. Známe pouze příjmení postavy, ale většině lidí naskočí snáze než jména hlavních hrdinů.

Hun
Hun 06.03.2017 v 12:32

Knihu, autora i hledanou postavu znáte všichni. Stoprocentně.

Hun
Hun 06.03.2017 v 17:56

Postava, která hledá autora, si myslela, že je domácí kutil.

soukroma
soukroma 06.03.2017 v 18:20

Mně se pořád vybavuje Hanzlík v Hrabalových zfilmovaných dílech - ve Slavnostech sněženek nevím, jak se jeho postava jmenovala, a navíc byla spíš sběratel, tak co třeba neodolatelný Pepin z Postřižin (i když - že by ho citovali i ve světě?).

Hun
Hun 06.03.2017 v 18:24

Ou – tak teď jsi zabrousila do oblasti, kterou vůbec neznám. Já dosud neměl s Hrabalovými knihami ani podle nich vytvořenými filmy čest. Tedy až na Skřivánky na niti.

Správně hádáš, že jde o autora zahraničního. A oproti Hrabalovi musíme jít notně nazpět v čase.

Hun
Hun 06.03.2017 v 19:36

Postava si myslela, že vše zvládne sama, ale zaúkolovala při tom všechny okolo a výsledek stejně nestál za nic.

denib
denib 06.03.2017 v 19:38

Není to ten strejda ze Tří mužů ve člunu? Jak věšel obraz? Ale nevím, jak se jmenuje. Autor Jerome Klapka Jerome.

Hun
Hun 06.03.2017 v 19:51

Bodejť, je to on. A jméno by se dalo snadno vygůglit. :-) Ale nebudu tě trápit, je to strýc Podger. S tou hrou na klavír to bylo takhle:

„Tentokrát si na to vezme kus provázku a v kritickém okamžiku, když se z té své stoličky vyklání v pětačtyřicetistupňovém úhlu do strany a snaží se dosáhnout bodu ležícího o sedm a půl centimetru dále, než kam vůbec může dosáhnout, provázek se mu vysmekne z prstů a ten blázen stará uklouzne a zřítí se na otevřené piano, a tím, jak znenadání třískne hlavou i tělem do všech kláves současně, vyloudí vskutku pěkný hudební efekt. A teta Marie prohlásí, že nedovolí, aby děti poslouchaly takové výrazy.“

denib
denib 06.03.2017 v 20:03

Díky :-)

Tak teď hledáme nevysokého zrádného muže. Kvůli vlastnímu prospěchu je schopen snad všeho - rozhodně neváhá zabít. Má velkého hloupého pomocníka, jak už tihle zrádní a vychytralí hajzlíci (omlouvám se za ten výraz) mívají. Někdo by možná jeho skutky omluvil tím, že se ocitnul v opravdu extrémních podmínkách daných počasím a téměř beznadějnou vyhlídkou na přežití. Ale ve stejné situaci s ním bylo přes sto dalších mužů a i když se někteří také nezachovali zrovna dobře, nikdo nedosahoval jeho zkaženosti.

denib
denib 06.03.2017 v 21:15

Ten hledaný muž je vedlejší postavou knihy, která popisuje výpravu právě do zmíněných extrémních podmínek. Výprava skutečně existovala a skončila bohužel špatně. V knize je smíchaná skutečnost, legenda a fikce. A daný muž samozřejmě hledá svého autora. Tím je americký a (pokud vím) stále žijící autor.

Litocha
Litocha 06.03.2017 v 21:26

Tipla bych to na Terror Dana Simmonse, ale postavu nevím. Zkusím se podívat.

denib
denib 06.03.2017 v 21:29

Jsi na správné stopě - teď ještě ten největší záporák. Jedna kapitola je tuším vyprávěná z jeho pohledu.

Litocha
Litocha 06.03.2017 v 21:44

No jo, když já to nečetla a Simmonsovy knížky máme rozesety po různých knihovničkách v celém bytě - ani netuším, jestli tuhle zrovna máme (ale řekla bych, že ano). A v pokoji s největší knihovnou spí potomek... Zkusím se kouknout na netu.

denib
denib 06.03.2017 v 21:47

To asi nenajdeš. Možná jsem to dala moc těžký ...

Litocha
Litocha 06.03.2017 v 21:50

Cornelius Hickey?

denib
denib 06.03.2017 v 21:53

Jooo, jsi dobrá. Dámy a pánové, máme tu vítězku :-)

Litocha
Litocha 06.03.2017 v 22:08

Autora hledá muž - alkoholik, který dlouho balancuje nad propastí, přestože má oddanou ženu s krásnýma očima a malého synka. Zachrání se nadvakrát. Poprvé díky solidaritě podobně postižené ženštiny, podruhé díky vlastnímu důvtipu. Nakonec se i té závislosti zbaví. Prošel si ovšem kvůli tomu peklem.

dva.v.1
dva.v.1 06.03.2017 v 22:23

Jan Werich?
Až opadá listí z dubu ?
Ale postavu toho dotycneho alkoholika si nepamatuji

Text příspěvku byl upraven 06.03.17 v 22:25

woodward
woodward 06.03.2017 v 22:26

Jmenoval se Čupera, pohádka se jmenuje Až opadá listí z dubu a kniha je Fimfárum. Ale babu má dva.v.1

Vložit příspěvek