Postava hledá autora - pomozte jí!
Ale kdepak, jen o tom přemýšlím - ty "smajlíky" tu nejsou jen pro okrasu ;-)
A potom, hádankářů-hadačů moderních detektivek je tu proklatě málo!
Text příspěvku byl upraven 08.03.17 v 15:45
Oblíbený detektiv krátkého jména (2+2 slabiky), ale hned se dvěma zdvojenými hláskami, je "cizokrajným" produktem dvou úspěšných autorů, kteří se pro změnu tváří jako jeden. Obě jména - postavy a autora - ale dobře odpovídají jazykům sousedních států, které reprezentují.
Teď autora hledá naopak jeden z nejklasičtějších soukromých detektivů, který pil, kouřil, občas se pral, holdoval ženám a ženy holdovaly jemu.
Autora hledá mocný muž, skutečná postava v knize, kde se vypráví o nečekané a velmi vážné krizi, kterou ten mocipán musel řešit. Jméno postavy je i v titulu knihy. Hledaný autor kdysi proslul v době jiné krize, která (i díky jeho přičinění) smetla jiného mocného muže.
Narazila jsem na knihu
Jindřich IV. Život francouzského krále Jindřicha IV.
od: Michel de Decker,
což by možná odpovídalo první části indicie, ale nezdá se, že by autor vyhovoval druhé části indicie. Tak jen jako odrazový tip.
napovím, že od počátku první z těch dvou krizí do počátku té druhé uplynulo 29 let. V knize, která nás zajímá, se píše o té druhé.
Text příspěvku byl upraven 08.03.17 v 18:40
další nápověda: otec našeho hrdiny se svého času nacházel ve stejně významném mocenském postavení jako později jeho syn.
Já jsem Watergate podezírala už po první nápovědě, ale nějak jsem to nedotáhla do konce...
Hádanka:
Autora z cenami ověnčené knihy pro děti hledá čtrnáctiletý chlapec (čtvrtý tohoto jména) z chudé rodiny pronásledované smůlou, který je často obětí šikany. Po nespravedlivém nařčení z krádeže je odeslán do specifického nápravného zařízení. Název knihy odráží, co tam musí mladiství delikventi dělat, v podtitulu se objevuje místopisné určení, které dalo název onomu nápravnému zařízení.
Text příspěvku byl upraven 09.03.17 v 14:05
To vím, ale její autor se Watergatem proslavil a byla to ta první krize z nápovědy.
Podle knihy byl natočen stejnojmenný film s poměrně hvězdným obsazením - objevil se v něm oscarový herec, který je otcem současné známé herečky, dále herečka - držitelka Zlatých glóbů, jež se proslavila v jedné filmové sérii a roli hádané postavy hrál herec, který dělal mladého parťáka titulní postavě další slavné filmové série.
nešlo by uvést něco málo o té knize? ty filmy sem podle mě fakt nepatřej.
No, podle filmu se to dá dohledat snadněji, protože kniha má tady všehovšudy 31 hodnocení (což je škoda). Ale dobrá.
Jedná se o částečně dobrodružné, částečně humorné dílo s kapkou mystiky, část příběhu se vrací i do devatenáctého století k předkovi hlavní postavy, jež si nesplněním slibu vysloužil rodinnou kletbu. Tu se právě našemu čtrnáctiletému hrdinovi podaří zlomit. Pracovní tábor, kam je poslán, je umístěn uprostřed pouště, o to ironičtěji působí jeho jméno. Pracovní činnost, kterou tam mají hoši vykonávat, má oficiálně utužit jejich charakter, brzy ovšem vyplyne najevo, že správkyně tábora má skryté důvody, proč je k ní nutí. Kniha byla mimo jiné oceněna americkou Národní knižní cenou.
Tak teď jsem podle popisu dohledala knihu:
Díry aneb Tajemství Zeleného jezera
od: Louis Sachar
Klučina by měl být Stanley Yelnats.
Je to ono. Kdysi nám to jako čerstvou novinku doporučili ve škole a byla jsem překvapená, jak moc se mi kniha líbila. Budu se k ní muset vrátit. Ani se nedivím, že to sbíralo ceny napravo nalevo. Postupně se poodhalují další a další okolnosti, až nakonec všechno do sebe krásně zapadne. Před pár lety jsem zjistila, že u nás vyšla další kniha - Malé krůčky - tentokrát je hrdinou jeden ze Stanleyho spoluvězňů, ta už pro mě ale takové kouzlo neměla.
(A v tom filmu, který jsem ale neviděla, hrají Jon Voight, Sigourney Weaver a Shia LaBeouf.)
Aha, mně to autorovo jméno bylo nějaké povědomé, ale teď už jsem neměla sílu pátrat po tom dál: Malé krůčky znám a líbily se mi :-)
Zato ten pouštní kemp mě jako téma dost děsí - film jsem neviděla a knihu nečetla.
Vložit příspěvek