Postava hledá autora - pomozte jí!
Ještě ke všemu té dotyčné namluvil, že on tohle (pivo s mlékem) pije už sedmnáct let.
Náš hrdina je přírodovědec, zabývá se zejména vodními živočichy. Říká se o něm, že mu nevadí brodit se vodou třeba po bradu, ale pořád nosí nepromokavej klobouk, protože nesnáší, když mu na hlavu kápne.
Občas potřebuje k výzkumným účelům větší množství obojživelníků, tak dá vydělat kamarádům ze sousedství, aby mu nachytali nějaké žáby.
Lidi, vy vůbec nespolupracujete a já už musím jít spát!
Tak vám ještě napovím, že náš hrdina vynalezl způsob, jak se v případě potřeby pomstít bance: "Najměte si bezpečnostní schránku, vložte do ni celého čerstvého lososa a na šest měsíců odjeďte."
Dobrou.
Je to doktor z knížky Na plechárně od Johna Steinbecka.
Musím si to zas přečíst, historku s pivem a mlékem jsem musela hledat.
A to jsem si pořídila tohle nádherné ilustrované vydání http://www.databazeknih.cz/dalsi-vydani/na-plecharne-99081
"A co děláte kromě práce v domácnosti?"
"Vlastně nic," odpověděla Xxxxxx. "Práce v dománosti mi úplně stačí. Myslívala jsem kdysi, že bych měla mít i jiné zájmy, ale teď jsem daleko vyrovnanější. Jsem i mnohem šťastnější a moje rodina také. A na tom přece záleží nejvíc, ne?"
Kdo a z jaké knihy je Xxxxxx?
Nikdo?
Napovím, že uvedená konverzace se odehrává v samoobsluze v samém závěru knihy.
Vážně nevím, na téma jsem našla jen Radosti a strasti ženy v domácnosti od: Alena Hrachovcová, a to to opravdu nebude ;-(
Zkusím ještě jeden úryvek ze stejné kapitoly:
Mezi zbožím se k ní blížila Xxxxxx a v pevně přepásaném bleděmodrém plášti jí to senzačně slušelo. Měla pěknou postavu a vůbec byla o moc hezčí, než si ji Y pamatovala. ... Rty měla rudé a pleť bledě růžovou a dokonalou.
Co se asi stalo, že na konci knihy je Xxxxxx tak krásná a tak vzorná hospodyňka?
Mně už to připomíná Stepfordské paničky, ale jen připomíná (ta sámoška mě mate)
Už asi spoiluju, ale myslím si, že tu knížku zná každý, dneska už je to klasika. :)
Soukroma, v originálu je možná supermarket, ale v českém překladu z roku 1975 je opravdu samoobsluha. :)
Takže je to správně? Joanna a její Stepfordské paničky? Ira Levin?
Jak se ty časy mění - takhle evidentně zněla anotace právě k vydání Odeon 1975, typické (nikdo by to dneska nekoupil):
"Psychologická novela amerického spisovatele a dramatika zobrazuje vztahy v dnešní americké rodině. Vypráví o mladé citlivé ženě, žijící ve zdánlivém blahobytu, jíž však požadavek, přizpůsobit se stereotypu středostavovské paničky, způsobí neurózu a nakonec vážnou psychickou poruchu."
Ještě že tahle propaganda je pryč.
Text příspěvku byl upraven 12.03.17 v 10:43
Ano, je to správně. Skvělá knížka. Ta anotace je "legrační".
Soukroma je na řadě.
Odlehčeme dobu i žánr. Hledá se bezkonkurenčně nejpopulárnější námořník všech dob. Není to Robinson, neboť hledaný chlapík zaujal i mladší věkové kategorie. Mimochodem o sobě také prohlásil, že je kvaker.
Uhodnout ho nebude těžké, ale jak si poradíte s jeho autorstvím?
Není to Hrabě Monte Cristo? A autor je tím pádem A. Dumas starší. I když on sám o sobě neříkal, že je kvaker, to o něm říkal někdo jiný - Morcerf, D'Epinay nebo tak někdo.
Ale kdepak - odlehčujeme, vyrostly na něm i děti, jeho autorství je - nu, trošku oříšek...musí se na něj poněkud jinak.
Text příspěvku byl upraven 12.03.17 v 12:11
Pepek námořník, autor E. C. Segar?
Text příspěvku byl upraven 12.03.17 v 12:18
Je to Pepek (a už mu táhne na devadesátku) - a jak to bude s autorstvím?
Ano, kreslíř, komiksový mág, tvůrce Popeye the Sailor - "I'm Popeye the Quaker Man!"
předávám
Autora hledá charismatický a velkorysý muž ve svém prostředí neobvyklého jména. Bývá ale roztržitý, někdy má sklon poněkud kázat, jindy svým trváním na nějaké podle mínění jiných malichernosti a vedení si svého přivádí okolí k šílenství.
Vložit příspěvek