Postava hledá autora - pomozte jí!
Autora hledá postava, jejíž syn se právě vrátil ze školy a nedělá svému otci žádnou radost. Jméno postavy je v následujícím textu vynecháno nebo opsáno.
Tak například jednoho dne jeho malý chlapec přišel ze školy a otec se ho ptá: "Tak, synku, copak vás pan učitel dnes naučil?"
"Učil mne, jak mám házet kostky, abych udělal čtyři figury za sebou," řekl chlapec, "ale když jsem udělal dvakrát po šesti očích čtyřikrát za sebou, pustil se do mne a vynadal mi, že prý fiksluju."
"Pro Krista Pána, co to mluvíš, dítě?" zvolal otec. Přece tě neposílám do školy, aby ses tam učil hrát v kostky. Posílám tě do školy, aby ses tam naučil číst a psát."
"Já jsem to panu učitelovi taky říkal," řekl synáček. Ale pan učitel povídal, že za má písmenka a číslice mi nikdo nic nedá. Pan učitel říkal, že člověk musí umět jaksepatří zacházet s kostkama, když to chce ve zdejším městě někam přivést."
Uvedený úryvek pochází z novodobé verze velmi starého příběhu, v jehož původním znění ovšem nenajdete zmínku o učiteli ani o kostkách. Hrdinou toho příběhu je onen otec z našeho úryvku; je zajímavé, že většina lidí si z toho vyprávění pamatuje spíš postavu jeho ženy. Nicméně vy máte uhádnout jméno toho muže a autora toho novodobého zpracování.
Náš hrdina původně žil na venkově u rodiny svého staršího příbuzného, ale nedělalo to dobrotu, a tak se odstěhoval s rodinou do města. Tak praví starodávný příběh.
Náš autor to líčí takhle; strýc povídá:
...slyšel jsem o tobě nějaké drby od mých ženských a tys asi zase slyšel něco o mně od svých ženských. A proto nechci říkat, kdo má pravdu, a taky nechci říkat kdo nemá pravdu. Já ti jenom říkám - a uvidíš, že na má slova dojde -, že život je příliš krátký, než abychom všechen čas mařili ženskými křápanicemi.
A to město, kam se odstěhoval, kde byla ta divná škola, skončilo velmi špatně, postihla ho naprostá zkáza, ale náš hrdina odtud ještě včas odešel. Ovšem jeho žena to zničení města o moc dlouho nepřežila.
Text příspěvku byl upraven 12.03.17 v 20:41
Je to skutečně Lot. A co se knihy a autora týče... Tady je další úryvek, velmi typický:
"Well", řekl Pán Bůh, "člověk nemůže moc špekulovat, když ženské okolo něho křičí, že chtějí sůl. Tak se mi zdá, že ve zdejší městě musím udělat pořádek sám. A podle toho, co slyším, na ně nebude platit nic jiného než tak pořádný oheň."
Text příspěvku byl upraven 12.03.17 v 21:46
To by mohlo být tohle: http://www.databazeknih.cz/knihy/cernossky-pan-buh-a-pani-izraeliti-229930
Hledáme otce se schopností, kterou by mu mohl závidět leckterý knihomol: umí oživit hrdiny čtených příběhů. Ale platí za to krutou daň - ztratil manželku.
Pro malého čtyřnohého hrdinu je strach přirozenou emocí a útěk přirozenou reakcí. Přesto strach překoná a pomůže sobě i svým kamarádům najít lepší místo k životu.
Připomíná mi to knížky Erin Hunter - zkusím třeba sérii Divoké kočky - Šedák?
To mám radost.
Prosím někoho jiněho o zadání hádanky, už musím jít spát, ale předtím ještě uklidit binec, který jsem udělala, když jsem hledala králíky, resp. výše uvedenou knížku o nich.
Bohatý anglický šlechtic a chudý anglický původně malíř,které proslavil světový objev,hledají svého autora.
Napadl mě lord Carnarvon a Howard Carter (nevím, jestli byl původně malíř) a jejich nález hrobky Tutanchamona. Pokud je tomu tak, knihu se neodvážím hádat, na toto téma je jich zde opravdu mnoho od řady autorů (např. Vandenberg - Zapomenutý faraón, Jacq - Aféra Tutanchámon, Málek - Poklad krále Tutanchamona ...)
Ano, máš pravdu biki v tom, že se jedná o tyto dvě postavy.-) A je to dokonce i jeden z tebou jmenovaných autorů,
napovím, že Vandenberg to není, toho jsem dávala hádat minule.
Je to historický román.
Text příspěvku byl upraven 13.03.17 v 14:24
Ušetřím biki chvilku hledání, bude to zřejmě
Tutanchamon
od: Christian Jacq
Mne by ty postavy nenapadly, takže pokud je to správně, je to biki (vlastně stejně už uhodla i autora...).
Text příspěvku byl upraven 13.03.17 v 15:05
Ano, soukroma, je to Christian Jacq a jeho Aféra Tutanchamon s postavami Howardem Carterem a pátým hrabětem z Carnarvonu, jak se s biki dohodnete, tak bude. Ona uhodla podstatnou část a ty jsi doplnila správného autora.
Nebo by musel být rozstřel.-)
Vložit příspěvek