Postava hledá autora - pomozte jí!

DISKUZE » O autorech

biki
biki 13.03.2017 v 16:29

Jsem ještě v práci, takže prosím soukromou, ať něco zadá. Díky.

soukroma
soukroma 13.03.2017 v 16:43

Dobrá, mám něco v zásobě:

Český námořní kadet na cvičné a výzkumné cestě kolem světa na c. k. válečné lodi pátrá po svém autorovi.

soukroma
soukroma 13.03.2017 v 18:51

Ano, zcela správně - Běhounkem zpracované dobrodružství námořního kadeta Karla Kaliny během cesty kolem světa v letech 1857-1859 (Fregata pluje kolem světa - vydáno 1942).

předávám

soukroma
soukroma 13.03.2017 v 22:21

zahledala jsem si, tu knihu ke svému překvapení neznám vůbec...
páter Chlast
Moc a sláva
od: Graham Greene

soukroma
soukroma 13.03.2017 v 22:48

Povzdech: Tedy, mezi literárními postavami někoho "normálního" aby pohledal: buď jsou to hotové životem zmítané trosky a pokud možno zločinci na duchu a na těle, nebo naopak supermani, které neporazí ani vlak. Velkou kategorii fantasy postav nechávám stranou..., ty se mohou asi vybarvovat (h)různě.
Zkusím se mrknout zase po nějakém Kalinovi :-)

soukroma
soukroma 13.03.2017 v 23:15

Kdopak tak přesvědčivě vykresluje, co se stane, když na něm potenciální kořist spočine zrakem, nejprve jedním očkem, a pokud to nestačí, pak "vobouma"?
A čípak tahle postava byla?

woodward
woodward 13.03.2017 v 23:22

to bude Sarka-farka, ale autor... možná Jan Drda?

soukroma
soukroma 13.03.2017 v 23:25

Jistěže, loupežník Sarka Farka a slavné Drdovy Hrátky s čertem.

woodward
woodward 13.03.2017 v 23:31

Kdo se na mě jedním vočkem podívá, do smrti smrťoucí veselej nebude! :)
To ještě k předchozí hádance. Ta nová je docela jednoduchá:

Autora hledá stará paní, kterou pohoršil necudný umělecký výtvor.

woodward
woodward 14.03.2017 v 08:34

Probírá to se svým manželem, což je (svým způsobem) významný člověk.

woodward
woodward 14.03.2017 v 10:29

"Já jsem to hodila do ohně, ale... Takovéhle prsy to mělo! Fuj!"
-
rozčiluje se stará dáma a její muž jí přizvukuje:
-
"...Tam to vede! To jsou ty jejich vynálezy! Pořád budou něco vymýšlet, pořád budou něco nového zavádět, až všechno zhuntují a zničí..."

Ten příběh je pochopitelně o tom, že časy se sice mění, ale lidé a jejich reakce na ty změny zůstávají pořád stejné.

soukroma
soukroma 14.03.2017 v 10:33

Tak už to mám - stará Janečková
O úpadku doby
Kniha apokryfů od Karla Čapka
(já věděla, že si to mám znovu přečíst - zejména ale Veronu a starou Julii...)

woodward
woodward 14.03.2017 v 10:38

Jasně, stará Janečková. Máš babu.

soukroma
soukroma 14.03.2017 v 10:57

Velká postava (tak je totiž označena i v titulu knihy) se výzamně podílela na protihabsburské revoluci ve své malé, tvrdohlavé a pracovité zemi, včetně předání návrhu kompromisu nejvyšší politické osobě (což byla po osm let místodržitelka, nemanželská dcera císaře a krále). Autor o svém hrdinovi (byl přece ze stejné země) a revolučních peripetiích zahrnujících partyzánskou válku na souši i na moři napsal román o celá čtyři století později.
Hledáme plné jméno hrdiny, aristokrata, které nenajdeme přímo v názvu knihy - tam je titulován jako představitel revolučního hnutí (jehož příslušníci ke svému jménu přišli poněkud kuriozním způsobem - přes francouzštinu), a samozřejmé jméno autora.

Text příspěvku byl upraven 14.03.17 v 10:57

woodward
woodward 14.03.2017 v 11:13

Hrabě Hendrik van Brederode (Velký Géz), hledá Johana Fabriciuse?

soukroma
soukroma 14.03.2017 v 11:29

Ano, Fabricius tu včera (?) byl, tak to bylo trochu nasnadě.
Ještě doplním pro historii-milovné náznaky v zadání:
-Hendrik van Brederode, hrabě, 1531-1568, "Grote Geus" více https://en.wikipedia.org/wiki/Hendrick_van_Brederode
-Nizozemská revoluce byl ozbrojený konflikt mezi Nizozemím a Španělskem druhé poloviny 16. století, v němž Nizozemsko získalo na Španělsku nezávislost.
-Markéta Parmská (28. prosince 1522, Oudenaarde, Belgie – 18. ledna 1586, Ortona, Itálie) byla vévodkyně z Florencie (1536 – 1537), vévodkyně z Parmy (od roku 1550) a Piacenzy (od roku 1556) a místodržitelka Nizozemí v letech 1559 – 1567. Dcera císaře Svaté říše římské a španělského krále Karla V.
-vznik slova géz: Dne 5. dubna 1566 Kompromis vedený hrabaty Brederodem a Ludvíkem Nassavským po slavnostním procesí šlechticů ze všech nizozemských provincií k paláci Markéty Parmské v Bruselu předal guvernérce petici s programem Kompromisu. Regentku to zarazilo. Aby jí Berlaymont (předseda finanční rady, hennegavský hrabě) dodal odvahu, řekl: „Ce n’est qu’un tas de gueux.“ („Je to jen hromada žebráků.“). Podle jiné verze: „Comment, madame, peur de ces gueux?“ („Jakže, paní, strach z těch žebráků?“) De Berlaymontova slova zaslechli poblíž stojící šlechtici. Po několika dnech připomněl Brederode na hostině opozice urážlivý Berlaymontův výrok, načež všichni přítomní začali volat: „Vivent les gueux!“ („Ať žijí žebráci!“). ...tak toto označení přeměnili v titul cti. Slovo gueux bylo brzy poholandštěno na geus, v množném čísle geuzen. ...
-po našem gézové a měli vazby i na náš literární svět:
V české literatuře byla Gézy inspirována Mstivá kantiléna básníka Karla Hlaváčka
Český autor Géza Včelička přijal svůj pseudonym podle Gézů Hlaváčkovy Mstivé kantilény

toliko chytrá wikipedie, teď už můžu předat

woodward
woodward 14.03.2017 v 11:36

Autora hledá muž, kterého povolali k mocnému vládci a později mu bylo sděleno, že on a jeho stoupenci byli vykázáni na nejzazší okraj impéria. Mocný vládce ovšem netušil, že právě toto vyhnanství bylo cílem, k němuž náš hrdina směřoval.

Raksa.A
Raksa.A 14.03.2017 v 13:34

woodwarde, nepokoušej mě! Nemám vymyšlenou další hádanku!

Text příspěvku byl upraven 14.03.17 v 13:35

woodward
woodward 14.03.2017 v 13:42

tak uhádni tuhle a tamtu si pak můžeš vymejšlet jak chceš dlouho. tady nejsme v robotárně, i když si to soukroma zřejmě myslí.

Raksa.A
Raksa.A 14.03.2017 v 14:03

Doktor Seldon hledá Isaaka Asimova.

Text příspěvku byl upraven 14.03.17 v 14:16

woodward
woodward 14.03.2017 v 14:09

No vidíš, že to nebolelo. A teď něco vymysli.

Raksa.A
Raksa.A 14.03.2017 v 14:16

Tak jo.
Jeden vládce, ne příliš laskavý ani spravedlivý, zato nejschopnější, o kterém jsem kdy četla, hledá svého, již zemřelého autora.

woodward
woodward 14.03.2017 v 14:17

Nojo, jenže my nevíme, co jsi četla ani čemu říkáš nejschopnější. Jinak to může bejt kdokoliv. Nešlo by to trochu rozvést?

Raksa.A
Raksa.A 14.03.2017 v 14:33

Byl vládcem největšího trpasličího města. A autor se ve svých knihách vypořádal po svém s kdekým a kdečím - A.P.Čechovem, J.R.R.Tolkienem, Bram Stokerem, Leonardem da Vinci, uměním všeobecně a různými vynálezy.

Raksa.A
Raksa.A 14.03.2017 v 14:56

Jdu venčit Amálku - zatím si to přeberte. A to jsem myslela, že je to super lehké!

Vložit příspěvek