Postava hledá autora - pomozte jí!
A samozřejmě se jméno postavy objevuje v názvu, pro ty momentálně lenošné...
Inu, o Homérovi se traduje, že to byl takový potulný básník a že zemřel daleko od domova. A jeho Odysseus opravdu putoval "jižní Evropou". Ale zahořklý romantik?
To byl přece zahořklý romantik non plus ultra, tenhle Childe Harold:
"Jsem nyní sám v tom světě kol,
v tom široširém moři;
jak pro jiné by jal mě bol,
když pro mne nikdo v hoři?
Snad pes můj kvílí, než mu hlad
dlaň cizí zkojí sytě;
však než se vrátím, dávno snad
i ten by rval mě lítě."
Ano, je to skutečně Childe Harold lorda Byrona
Anotace k Childe Haroldově pouti (Childe Harold Pilgrimage, 1890) je tady docela stručná a výstižná:
Harold, mladý šlechtic, odchází ze své vlasti a odplouvá do Portugalska. Tam je mu proti mysli obsazení Angličany. Dostává se do Španělska, kde mu vadí býčí zápasy. Cestuje do Řecka, popisuje krásu staveb a památek. Nachází zde rozpor mezi slavnou minulostí a chudou přítomností. Navštěvuje i bojiště u Waterloo. Ocitá se v Benátkách, kde vzpomíná na Goetha, Schillera a Petrarcu. Putuje do Říma a nakonec končí na pustém ostrově. Zde zůstává, protože je tu neposkvrněná příroda.
a česká wikipedie ještě doplňuje jednu drobnost:
Childe znamená česky panic, což byl středověký titul pro čekatele rytířství.
Konec hodiny samotářského romantismu a zpět do civilizace s Isserley...
Zůstaňme u romantiky, ale ne zahořklé, nýbrž veselé.
Večer jdu do divadla (v kině), chtěla jsem si připomenout, o čem to bude, ale nejsem z toho moudrá, je tam spousta postav a zápletek, děj je dost nepřehledný. Vím jen, že
1) začíná to bouří na moři a končí dvěma svatbami,
2) hlavními hrdiny jsou dvojčata.
Uhodnete jména hlavních hrdinů a jméno autora?
To zní jako Shakespeare: Večer tříkrálový, dvojčata jsou Sebastian a Viola.
Jdeš na to do Aera? Závidím! :)
Text příspěvku byl upraven 06.04.17 v 12:51
Výborně, to bylo rychlé. A já myslela, jak je to těžké.
Ano, jdu do londýnského divadla do kina Aero, už popáté, úplně jsem se do toho zbláznila, jsou to skvělé zážitky.
Hledáme postavu, která zemře skoro na úplném začátku díla, ale přesto dokáže otravovat ostatní. Ovšem těch, kterým může znepříjemňovat život, není zas tak moc - a člověk je mezi nimi jen jeden.
V kině Aero a v kině Oko v Praze dávají cca jednou za dva měsíce přímý přenos nebo záznam divadelního představení z londýnského divadla. Stojí to za to.
Více zde: http://ntlive.nationaltheatre.org.uk/
Postava zahynula při havárii spolu se spoustou dalších lidí - přežil jen jeden.
Společnost jí kromě toho přeživšího dělá ještě android a představitel zatím posledního vývojového stupně jedné šelmy.
Autora hledá novinář na volné noze, který prožil skoro celou válku jako první důstojník na doprovodných lodích u atlantických konvojů. Stačí příjmení.
Autor nepochybně velmi dobře využil svých vlastních zkušeností a dobře věděl o čem píše, nicméně tento hrdina je zcela fiktivní. Během války vystřídal dvě lodě, nejprve sloužil na korvetě, později na fregatě.
Funkci prvního důstojníka vykonával už na korvetě. Zpočátku jen v zastoupení, když jeho předchůdce se na poslední chvíli nechal hospitalizovat a kapitán neměl náhradu, později byl na kapitánovo doporučení řádně jmenován.
to teda ne, sakra! opakuju: sloužil na obou lodích jako první důstojník.
.....tak to je jediné jméno co si pamatuju, knížku vytahovat nebudu.... nashledanou v jiných, lepších časech....
ten příběh má dvě hlavní postavy. kapitána a prvního důstojníka. kapitán autora nehledá. (připomínám, že slovo "kapitán" je tu použito v českém významu, nikoliv jako hodnost ale jako funkce) Kapitán vstupuje do války v hodnosti nadporučíka a končí jako komandér. První důstojník přichází jako podporučík a dotáhne to na nadporučíka.
Text příspěvku byl upraven 07.04.17 v 08:59
Vložit příspěvek