Postava hledá autora - pomozte jí!
přidáme další dvě nápovědy: 1) Autor je autorka
2) V jednom románu popisuje hledanou postavu takto:
Tímto hostem byla pomenší, boubelatá, velice energická,
elegantně oblečená starší dáma s živýma černýma očima, jaké mají
ptáci, a krásnými bílými vlasy, dokonale učesanými. Nikdo by na
ní nepoznal, že má za sebou dlouhou noční jízdu vlakem. Naopak,
byla ze všech nejupravenější a nejsvěžejší. Byla nicméně
rozzlobená a velice zeširoka a důkladně to dávala najevo. Onou
dámou byla ovdovělá...
Včera mě napadl lord Petr Wimsey. Ale nějak si nevybavuji, že by jeho matka hrála nějakou významnější roli.
a kdo říká, že hraje významnější roli? je to ona, ovdovělá vévodkyně z Denveru, matka lorda Petra. máš babu.
ta citace je z 10. kapitoly knihy "příliš mnoho svědků", kde paní vévodkyně báječně utře svoji dceru, která se zamilovala do extrémního levičáka a blábolí bolševický nesmysly.
a já se pro pořádek opravím, není to 10. ale 9. kapitola. Teď je to všechno správně a můžeš zadávat. :)
Kdo si nemusí nastavovat budík, protože se vždycky vzbudí, kdy potřebuje?
Jack Reacher - Lee Childův
ale jistě není v plejádě literárních hrdinů sám ;-)
Text příspěvku byl upraven 04.05.17 v 17:24
Zatímco Reachera by člověk kolem sebe i snesl, hledaného antihrdinu by si každý asi raději měl držet dál od těla:
Slaboch na těle (od mala) i na duchu (pokřivená duše a mysl nejen nepříjemným zážitkem s potkanem), intrikán, manipulátor, závistivec, prostě zlý člověk. Jediné emoční hnutí mysli ho nakonec postrčilo k sebevraždě, nicméně velice nedomyšlené, a tudíž nepovedené, s následky, ...takže i zaživa boží mlýny někdy semelou správné zrno (tento dovětek by se ale asi autorovi románové postavy hrubě nelíbil).
Mno, mohu prozradit, že postavu K.K. budou znát zblízka jistě i současní maturanti, neb autor je stále mezi povinnou (a příbuznou) četbou.
Maturanti a ostatní čtenáři usnuli - na vavřínech? Vždyť už máte i iniciály hledané postavy! A podle indicií je jasné, že se jedná o temný psychologický román. A o autorovi jsem už taky leccos prozradila - zda měl kladný vztah k náboženství a v jaké době asi tak mohl žít...
Ano, je to zcela správně.
Pod názvem Černé světlo je tu na DK sice víc kousků, včetně posledního Maye, který bude asi zajímat mnohé čtenáře víc. Ale spisovatel-klasik, byť později až silně komunistického ražení (součást tehdejší vedoucí levicové dvojky Dr-Záč), se přeci jen nezapře.
Tak to bude Manka (příjmení manžela ovšem nepoužívá) Václava Čtvrtka (Cafourka) ;-)
ale toho pohanského boha mi budete muset pomoct najít...v cizích jazycích by nejpíš ustrnuli hrůzou nad změtí souhlásek ve slově ČTVRTEK
Ještě jsem se dopátrala toho, že si vlastně legálně změnil jméno na Čtvrtek, zatímco jako pseudonymy mu zůstala jména jako Huge Prattler, Poledne, Neděle nebo Málek (ani tady mi nevyskakuje pohanský bůh ;-(
Text příspěvku byl upraven 05.05.17 v 14:45
já mám pocit, že thursday souvisí s thorem...
On to byl bůh hromu, což se zřejmě projevuje i v němčině (donnerstag)
Text příspěvku byl upraven 05.05.17 v 15:12
Mně ta formulace "v jiných jazycích připomene pohanského boha" připadala zvláštní, protože jsem se domnívala, že zřejmě nějaké, patrně české příjmení, které my nějak vnímáme, může v cizině (přímo, bez překladu) znít trochu jako jméno pohanského boha. Takže jsem začala ihned zkoumáním jména ... a ne, vlastně raději neprozradím, třeba se to bude hodit jindy a jinde ;-)
Každopádně dobrá osvěta. A pak že my jsme pohanský národ, my to dokonce posouváme ještě dál s tím "čtvrtým" dnem v týdnu...
Dovolím si vsuvku: Název všech dnů v týdnu v angličtině souvisí s tím, kterému bohu (bohyni) byl ten den zasvěcen. V neděli a pondělí se uctívalo slunce, resp. měsíc, a jinak třeba bohyně Frigga (friday), bůh Saturn (Saturday), Ódin (Wednesday) atd.
Kdysi jsem se to dočetl v knihkupectví v zajímavé encyklopedii...
Tak něco dalšího k delšímu (a možná ani ne) hloubání:
Velikán neveršovaného slova se věnoval v jedné svojí knize zavrženíhodnému a opovrhovanému tvoru, který vypadá vskutku odpudivě, i když se jedná vlastně o poloboha.
Velikán především veršovaného slova věnoval o pár desítek let dříve tomuto tvoru báseň.
Oba jsou to čeští velikáni, ale jejich díla spolu jinak nesouvisejí.
O jakého tvora jde a kdo se o něm "rozepsal"?
Tak ještě popostrčím: vzhledem k tomu, že velikán neveršovaného slova se ve svých dílech (až snad na jedinou výjimku) nezabýval živočichy ani existujícími, ani smyšlenými, tak i v tomto případě se tím hledaným tvorem, polobohem, zabývá jaksi symbolicky. Právě proto, že reprezentuje něco zavrženíhodného a opovrhovaného, co autor ve svém díle pořádně rozebral a zkritizoval...až na to, že se mu nepodařilo tuto ohavnost z našeho světa dostat pryč a my s tím musíme žít, dnes a denně to na nás útočí...
(jak jméno tvora, tak záměr díla jsou vyjádřeny v jeho názvu)
Text příspěvku byl upraven 06.05.17 v 14:13
Nic nevzdávat, ještě tedy přidám nápovědu ohledně toho tvora, když nepomohlo, že je to polobůh: on je to totiž dokonce satyr, a to ten, kterého stáhl zaživa, oprávněně - jako vítěz v soutěži - jeden krásný, hudbymilovný bůh...
Tak teď už jistě všechny dílky skládanky zapadají na správná místa.
A ještě jako bonus kratičký citát z díla prvního hledaného velikána:
"...krásná literatura je vyjadřování starých věcí věčně novým způsobem, kdežto noviny jsou vyjadřování věčně nové skutečnosti způsobem ustáleným a neměnným.".
Ano, je to Marsyas (název skupiny jsem si dovolila vynechat z indicií ;-)
autora hledá začínající režisér, jehož (jak se později ukáže) velmi úspěšná kariéra začala tím, že ve vybombardovaném divadle spadl do díry v jevišti.
Vložit příspěvek