Postava hledá autora - pomozte jí!
Kusmo, díky za slovo.
Ted to bude trochu těžší : Štrádoval jsem si to pralesem Jižní Ameriky a pořád jsem měl pocit, že mě někdo z křoví sleduje. A taky že jo-veliké chundelaté psisko. Postupně jsme se spřátelili a on mi často pomohl něco ulovit, když mi kručelo v břiše či mi vždy hlásil, kde na mě číhá nějaký ten chřestýš. Po čase jsme došli do města a já nasedl do vlaku, průvodčí zapískal a můj čtyřnohý přítel zůstal na nádraží. Ještě ted se mi po něm stýská. Víte, jak jsem ho pojmenoval a kdo jsem ?
Text příspěvku byl upraven 06.05.14 v 17:02
Nápověda: Autorem je český světoběžník, který zemřel při úteku z koncentračního táboru v Mauthausenu.
Koka, autora bychom měli :-) Pes vykukoval často z křoví... Jeho jméno nebude tak složité-hihi
Nadpis tohoto vláka říká, že bychom hledané postavě měli pomoci. Jenomže té, kterou tu máme hádat, by nikdo slušný pomáhat neměl. Tato postava a její osud je typickým produktem místa a doby svého zrodu. Společenský tlak (zvaný též "sen"), snaha dostat se nahoru - jedno pomocí jakých prostředků - jí přivedl do křesla .... Jenomže to polstrování dost pálilo :-)
Napadl mě pohřbívaný státník (myslím, že tam nebylo uvedeno žádné jméno) z Jak chutná moc od Mňačka.. ale to asi ne, že?
kusma, ne, ten to není. Ten "můj" není od nás, ale je zdaleka, ze země, ve které si prý lidé mohli splnit své sny. Celý jeho příbeh je jedna tragédie. A jde o tragédii hodně typickou pro daný region, proto má i v knize své "teritoriální" označení.
Koka, je to profesor Stephen Rojack, stvořený Normanem Mailerem v knize Americký sen? Podotýkám, že jsem knihu nečetla, příběh neznám a jen nápověda mě přivedla k této úvaze. Toto hádání rozšiřuje můj literární obzor. I když neuhádnu, objevila jsem další zajímavý titul. Dík.
Ja som to pochopila tak, že tá postava bola popravená na elektrickom kresle. Ale Rojack nebol odsúdený. Mýlim sa?
Dudu - s aférou W. má tato tragédie společné místo (stát), kde se odehrála.
RADOST - ne
Naias - Ano, nemýliš sa.
Nové dvě (!) nápovědy:
1. reader .007 má pravdu
2. část názvu toho románu, z něhož hledaná postava vypadla, se v mé první nápovědě opakovaně vyskytuje.
reader.007 , to máš pravdu :-) Až ted mě koplo, že nás Koka zavedla zřejmě na končenou do Sing Singu...
Text příspěvku byl upraven 07.05.14 v 11:59
Dudu, úplně jsi mě zaskočil. Knihu u sebe nemám a ani na síti se mi nedaří zjistit, zdali to byl opravdu Sing Sing, kde byl náš neznámý popraven. Myslím však -vzhledem k místu děje toho románu - že spíše ne.
Clyde Griffith hledá Theodora Dreisera ? (Americká tragédie)
Nečetla jsem to, ale podle opakování slova tragédie v té první nápovědě.
to dearkiki: Drahá Kiki, vďaka za vyslobodenie a za správnu odpoveď. Tento román, ktorý kedysi doslova "hýbal svetom" dnes už málokto pozná a číta, ale podľa tunajších komentárov zisťujem, že kto ho čítal, neoľutoval.
Odporúčam ho teda aj tebe a prosím, pokračuj.
Osud další hledané postavy je docela podobný té předešlé, i když se odehrává v jiné zemi a jiné době. Tato postava je velmi ctižádostivá a má v životě velké ambice. Kvůli kariéře se dává i na profesionální dráhu v oboru kterým opovrhuje. Své skutečné city a sympatie nedává najevo. I díky dvěma milostným poměrům se dostane společensky hodně vysoko, ale nic jí není dost dobré. Jak už to tak bývá, ani s touto postavou to nedopadne dobře a končí na popravišti.
nebyla to ve V. B. Anna B. ? Nebo žeby ve F. to byla bývala Marie A.?
Ta charakteristika se hodí na hodně postav :-)
OK, postava je muž a stalo se to ve Francii. Dotyčný skončil zrovna tak jako Marie A. ;-)
Tak jej ponechám někomu jinému, ať ho uhodne a setne. Mě tohle "nevoní" :-))
Vložit příspěvek