Postava hledá autora - pomozte jí!

DISKUZE » O autorech

soukroma
soukroma 05.03.2018 v 23:50

A přidám na noc ještě popis hledaného:

"...Doprovázel ji jistý pán, který hovořil, jako by vás znal. Slečna H. ho oslovovala ,???'."
"Byl velký?"
"Nápadně dobře vyvinutý, pane."
"Hlavu měl jako dýni?"
"Ano, pane. Jistou podobnost s tímto druhem zeleniny jsem zaznamenal."
"Tak to musel být můj druh z mládí jménem ???..."

woodward
woodward 06.03.2018 v 07:25

P.G. Wodehouse, bohužel si nevzpomenu na titul knihy, ale to vlastně nevadí. Každopádně otázky v uvedeném dialogu klade Bertie Wooster a odpovídá na ně Jeeves.

Slečna Hopwoodová ho oslovovala ,Stiltone'

"Tak to musel být můj druh z mládí jménem G. D'Arcy Cheesewright. Říkali jsme mu Stiltone...

Text příspěvku byl upraven 06.03.18 v 07:26

soukroma
soukroma 06.03.2018 v 10:21

Ano, je to pan CHEESEwright, alias Stilton (tak jsem se vyřádila na jednom sýru a uvidím, jaké pochutiny skýtá literatura dál ;-)
Tenhle bývalý snoubenec bývalé Bertieho snoubenky vystupoval podle všeho ve dvou knihách, citace je z knihy Jitřní zpěvy (podle zdejších záznamů vyšla u nás poprvé až před 11 lety?)

woodward
woodward 06.03.2018 v 10:41

Autora hledá skutečná osoba. Je to politik. V pozdním telefonickém hovoru opakovaně vezme boží jméno nadarmo. Má k tomu ovšem důvod. Ten telefonát je první, i když zatím jen slabou předzvěstí nepříjemností, které na něj čekají.

woodward
woodward 06.03.2018 v 16:23

Hledaný byl sice ve své době poměrně významným mužem, ale v našem příběhu je jen jednou z vedlejších postav, o nichž je ovšem "souhrnná" zmínka v názvu knihy, stejně jako o postavě ústřední, ze všech nejdůležitější.

hádejte, fiškusové, dneska už žádná nápověda nebude!

Text příspěvku byl upraven 06.03.18 v 16:23

biki
biki 07.03.2018 v 00:16

Kniha by mohla být Všichni prezidentovi muži - Woodward, Bernstein. Protože jsem onu knihu neměla v ruce již hodně dlouho, postavu jen odhaduji - John Mitchell?

woodward
woodward 07.03.2018 v 06:26

Je to John N. Mitchell, ministr spravedlnosti Spojených států, později šéf druhé Nixonovy kampaně. Když mu Bernstein zavolal a zeptal se ho, jestli je pravda, že v době, kdy byl ministrem, řídil tajnej fond prezidentovy kampaně za znovuzvolení (z kterýho se vyplácely různý levoty a nezákonnosti, včetně vloupání do kanceláří Demokratů ve Watergatu) začal se vztekat a pořád jen opakoval Jéééžiš! Zavřeli ho tuším na 19 měsíců.
Máš babu.

biki
biki 07.03.2018 v 18:06

Díky woodwardovi jsem si při pátrání po hledané osobě aspoň připomněla okolnosti aféry Watergate, tedy přinejmenším ty veřejně známé.
(a pak že hádankářská vlákna jsou na nic a zbytečná).

Když už jsem se konečně se dostala k PC, tak tedy nová hádanka:
autora hledá postava, která není jen rozdvojená, ale (nebuďme troškaři) mnohokrát znásobená.

soukroma
soukroma 07.03.2018 v 19:41

Tak tohle určitě nebude nic z toho, co můžu znát, ale napadlo mě slovo replikant - a dohledala jsem Blade Runner (což jsou zřejmě i knihy), ale tím replikantem zrovna asi stejně nebyl hlavní hrdina, ale jeho protivníci ;-)

biki
biki 07.03.2018 v 19:42

To netuším, neboť jsem Rowlingovou nečetla a ani číst nebudu. Ke znásobení hledané osoby do mnoha verzí sebe samého dochází díky určitému chemicko-fyzikálnímu procesu.

biki
biki 07.03.2018 v 19:46

Nikoli, nejsou to ani replikanti.

biki
biki 07.03.2018 v 23:55

Jednotlivé verze hledané postavy mají vždy od jistého bodu poněkud odlišný vývoj, některé z nich se dokonce postaví vůči té původní osobě i vůči sobě samým. V závěru knihy se (aspoň ty přeživší verze) setkávají s původní osobou na místě, kde všechno začalo.
A ještě nápověda - kniha u nás vyšla loni a zde na DK má už poměrně hodně hodnocení, převážně kladných. Rafinovaně ji nemám v přečtených.

soukroma
soukroma 08.03.2018 v 15:54

Asi to bude chtít popostrčit - prohlédla jsem si večer hezkou řádku nových sci-fi (aspoň doufám, že se jedná o tenhle žánr), i jednu Repliku jsem našla, ale na první pohled nic, co by mě trefilo do oka jako správná odpověď. Možná by bylo lepší, kdyby se dalo vybírat z přečtených knih biki, než takhle...

biki
biki 08.03.2018 v 21:48

Dobrý večer. Sypu si popel na hlavu, kaju se, atd. ... Během dne jsem jen párkrát krátce nahlédla, zda někdo nezareaguje, ale k PC jsem se pořádně dostala až teď.

Krátké shrnutí: soukroma trefila žánr - skutečně sci-fi. Kniha u nás vyšla loni, na DK má přes 400 hodnocení, vesměs kladných, i když občas poněkud rozpačitých.
Z mé strany je záludnost v tom, že výše uvedené indicie ke knize a tudíž i k postavě nejsou zmíněny v anotaci, neboť by vyzradily pointu. Takže ať se pohneme - co je jedna z nejrozšířenějších substancí ve vesmíru?

biki
biki 08.03.2018 v 23:22

Poslední věta předchozího příspěvku výrazně napovídá název knihy, postava je pak již nasnadě.

Omlouvám se, ale fakt jsem si myslela, že vzhledem k hodnocení knihy i počtu komentářů to někdo z přítomných četl. Pokud se do rána, dejme tomu do 8 hodin, neobjeví správná odpověď, napíšu řešení.

soukroma
soukroma 08.03.2018 v 23:45

pak tedy asi Jason Dessen - Blake Crouch (Temná hmota)

biki
biki 09.03.2018 v 08:34

Teď je to správně. S úlevou předávám slovo.

soukroma
soukroma 09.03.2018 v 10:31

Na tu knihu jsem měla zálusk (s indiciemi jsem si ji ale neměla jak spojit), ale trochu mě odradila ta sci-fi linka (ale u temné hmoty se snese všechno, zatím ;-), a teď po nových informacích jsem zase na vážkách ;-)

soukroma
soukroma 09.03.2018 v 10:32

Jeden autor napsal obsažné dílo o čisté ženě: kdo to byl a jak se hrdinka jmenovala celým jménem?

woodward
woodward 09.03.2018 v 10:38

Hm... Magdaléna Novotná hledá Boženu Němcovou?

soukroma
soukroma 09.03.2018 v 10:40

Tak to mě těší, že to nebylo tak jednoduché, jak by to být mělo.
Kdepak, navíc autor je opravdu muž.

intelektuálka
intelektuálka 09.03.2018 v 10:46

Linder - Johanka z Arku?

soukroma
soukroma 09.03.2018 v 10:54

Ne, je to světoznámé dílo (a pro inteli - zfilmované ;-).

Tak do třetice vám tedy výrazně napomohu: to výše uvedené označení své hrdinky použil - výrazným způsobem - sám autor...

intelektuálka
intelektuálka 09.03.2018 v 11:04

Také by to mohla být Panna Maria

woodward
woodward 09.03.2018 v 11:08

a co takhle?
Vévodkyně z Amalfi - John Webster
nebo
Vittoria Accoramboni - Robert Merle

Vložit příspěvek