Postava hledá autora - pomozte jí!
A přidám na noc ještě popis hledaného:
"...Doprovázel ji jistý pán, který hovořil, jako by vás znal. Slečna H. ho oslovovala ,???'."
"Byl velký?"
"Nápadně dobře vyvinutý, pane."
"Hlavu měl jako dýni?"
"Ano, pane. Jistou podobnost s tímto druhem zeleniny jsem zaznamenal."
"Tak to musel být můj druh z mládí jménem ???..."
P.G. Wodehouse, bohužel si nevzpomenu na titul knihy, ale to vlastně nevadí. Každopádně otázky v uvedeném dialogu klade Bertie Wooster a odpovídá na ně Jeeves.
Slečna Hopwoodová ho oslovovala ,Stiltone'
"Tak to musel být můj druh z mládí jménem G. D'Arcy Cheesewright. Říkali jsme mu Stiltone...
Text příspěvku byl upraven 06.03.18 v 07:26
Ano, je to pan CHEESEwright, alias Stilton (tak jsem se vyřádila na jednom sýru a uvidím, jaké pochutiny skýtá literatura dál ;-)
Tenhle bývalý snoubenec bývalé Bertieho snoubenky vystupoval podle všeho ve dvou knihách, citace je z knihy Jitřní zpěvy (podle zdejších záznamů vyšla u nás poprvé až před 11 lety?)
Autora hledá skutečná osoba. Je to politik. V pozdním telefonickém hovoru opakovaně vezme boží jméno nadarmo. Má k tomu ovšem důvod. Ten telefonát je první, i když zatím jen slabou předzvěstí nepříjemností, které na něj čekají.
Hledaný byl sice ve své době poměrně významným mužem, ale v našem příběhu je jen jednou z vedlejších postav, o nichž je ovšem "souhrnná" zmínka v názvu knihy, stejně jako o postavě ústřední, ze všech nejdůležitější.
hádejte, fiškusové, dneska už žádná nápověda nebude!
Text příspěvku byl upraven 06.03.18 v 16:23
Kniha by mohla být Všichni prezidentovi muži - Woodward, Bernstein. Protože jsem onu knihu neměla v ruce již hodně dlouho, postavu jen odhaduji - John Mitchell?
Je to John N. Mitchell, ministr spravedlnosti Spojených států, později šéf druhé Nixonovy kampaně. Když mu Bernstein zavolal a zeptal se ho, jestli je pravda, že v době, kdy byl ministrem, řídil tajnej fond prezidentovy kampaně za znovuzvolení (z kterýho se vyplácely různý levoty a nezákonnosti, včetně vloupání do kanceláří Demokratů ve Watergatu) začal se vztekat a pořád jen opakoval Jéééžiš! Zavřeli ho tuším na 19 měsíců.
Máš babu.
Díky woodwardovi jsem si při pátrání po hledané osobě aspoň připomněla okolnosti aféry Watergate, tedy přinejmenším ty veřejně známé.
(a pak že hádankářská vlákna jsou na nic a zbytečná).
Když už jsem se konečně se dostala k PC, tak tedy nová hádanka:
autora hledá postava, která není jen rozdvojená, ale (nebuďme troškaři) mnohokrát znásobená.
Tak tohle určitě nebude nic z toho, co můžu znát, ale napadlo mě slovo replikant - a dohledala jsem Blade Runner (což jsou zřejmě i knihy), ale tím replikantem zrovna asi stejně nebyl hlavní hrdina, ale jeho protivníci ;-)
To netuším, neboť jsem Rowlingovou nečetla a ani číst nebudu. Ke znásobení hledané osoby do mnoha verzí sebe samého dochází díky určitému chemicko-fyzikálnímu procesu.
Jednotlivé verze hledané postavy mají vždy od jistého bodu poněkud odlišný vývoj, některé z nich se dokonce postaví vůči té původní osobě i vůči sobě samým. V závěru knihy se (aspoň ty přeživší verze) setkávají s původní osobou na místě, kde všechno začalo.
A ještě nápověda - kniha u nás vyšla loni a zde na DK má už poměrně hodně hodnocení, převážně kladných. Rafinovaně ji nemám v přečtených.
Asi to bude chtít popostrčit - prohlédla jsem si večer hezkou řádku nových sci-fi (aspoň doufám, že se jedná o tenhle žánr), i jednu Repliku jsem našla, ale na první pohled nic, co by mě trefilo do oka jako správná odpověď. Možná by bylo lepší, kdyby se dalo vybírat z přečtených knih biki, než takhle...
Dobrý večer. Sypu si popel na hlavu, kaju se, atd. ... Během dne jsem jen párkrát krátce nahlédla, zda někdo nezareaguje, ale k PC jsem se pořádně dostala až teď.
Krátké shrnutí: soukroma trefila žánr - skutečně sci-fi. Kniha u nás vyšla loni, na DK má přes 400 hodnocení, vesměs kladných, i když občas poněkud rozpačitých.
Z mé strany je záludnost v tom, že výše uvedené indicie ke knize a tudíž i k postavě nejsou zmíněny v anotaci, neboť by vyzradily pointu. Takže ať se pohneme - co je jedna z nejrozšířenějších substancí ve vesmíru?
Poslední věta předchozího příspěvku výrazně napovídá název knihy, postava je pak již nasnadě.
Omlouvám se, ale fakt jsem si myslela, že vzhledem k hodnocení knihy i počtu komentářů to někdo z přítomných četl. Pokud se do rána, dejme tomu do 8 hodin, neobjeví správná odpověď, napíšu řešení.
Na tu knihu jsem měla zálusk (s indiciemi jsem si ji ale neměla jak spojit), ale trochu mě odradila ta sci-fi linka (ale u temné hmoty se snese všechno, zatím ;-), a teď po nových informacích jsem zase na vážkách ;-)
Jeden autor napsal obsažné dílo o čisté ženě: kdo to byl a jak se hrdinka jmenovala celým jménem?
Tak to mě těší, že to nebylo tak jednoduché, jak by to být mělo.
Kdepak, navíc autor je opravdu muž.
Ne, je to světoznámé dílo (a pro inteli - zfilmované ;-).
Tak do třetice vám tedy výrazně napomohu: to výše uvedené označení své hrdinky použil - výrazným způsobem - sám autor...
a co takhle?
Vévodkyně z Amalfi - John Webster
nebo
Vittoria Accoramboni - Robert Merle
Vložit příspěvek