Postava hledá autora - pomozte jí!
Hledaná postava je skutečná a mohla by se hádat i v sousedním vlákně, ale byla také pěkně vykreslena v jednom klasickém díle, takže se hodí i sem.
Narodil se u Valdštejnů, zemřel na samé východní výspě tehdejšího mocnářství. I když patřil mezi známé osobnosti, tradují se o něm legendy, které už nikdo neověří - kde jsou jeho ostatky, kolikrát byl ženat, zda zemřel u hrobu své nevěrné ženy ...
Kromě své literární tvorby jako vlastenec shromáždil soubory básní našich starších bardů, ale také překládal zejména německé básníky. Jeho starší bratr byl rovněž spisovatel a překladatel.
Takže kdo to byl a kdo jej jako jednu z významných postav zvěčnil ve svém rozsáhlém díle?
Text příspěvku byl upraven 25.04.18 v 17:17
Teď už bude jasno: hledaná postava, jen o čtyři roky starší přítel hlavního hrdiny, jej uvedl do pražské obce divadelnické...
Zatím nikdo nic, takže zkusím - Václav Thám?
Mám dojem (dle starobylého tv seriálu, knihu jsem nečetla), že o něm byla řeč v F.L.Věkovi - A.Jirásek.
Správně, byl to Jan Šimon Václav Thám, zejména dramatik, herec a režisér. A Jirásek se také zmiňuje o jeho bratrovi Ignácovi.
Autora hledá žena, s níž se život vůbec nemazlil. V době vysokoškolských studií se stala obětí brutálního znásilnění, po němž přišla o možnost mít vlastní děti. Manžel ji velmi zklamal, ale když se po čase dali opět dohromady a mohli dítě adoptovat, byl manžel zavražděn. Sotva se z této ztráty trochu vzpamatovala, byla neprávem obviněna ze zanedbání péče a byla nucena opustit své pracoviště v místě, kde vyrostla a většinu času pracovala.
Než půjdu spát, tak ještě nápověda:
hledaná žena je jednou z hrdinů jisté série, po výše uvedené poslední indicii pak tato postava přechází do série druhé, která navazuje jen velmi volně.
Omlouvám se za dlouhou prodlevu. Stále nikdo nic? Obě série jsou hodně populární i zde na DK.
Nápověda - hrdinka pracuje jednak jako dětská lékařka, jednak plní i funkci koronera.
Musela jsem trochu zapátrat, ale bude to zřejmě:
Dr. Sara Linton - Karin Slaughter
Správně, je to ona.
Trochu mě překvapuje, že se zkušení detektivkáři nechytli dřív, protože Sářiny osudy jsou hodně specifické. No nic, máš opět slovo.
biki: Zase padla kosa na kámen - něco málo jsem od Slaughter zkusila, ale nechytlo mě to ;-) Náš známý spor: zájem o stejný žánr (detektivka, krimi, thriller - dobrodružný, špionážní, příroda,...), ale často jiný vkus či míra oblíbenosti konkrétních autorů/titulů
HÁDANKA
Který kluk trávil spoustu času na nezvyklém místě - v nádražních hodinách?
(zaujala mě anotace knihy i komentáře, které se nemohou rozhodnout, zda je to kniha jen pro malé, nebo i velké - takže tímto zkoumám, zda ji tu někdo mezi hadači zná a může doporučit velkému, doslova, čtenáři)
Text příspěvku byl upraven 27.04.18 v 18:26
Hugo Cabret hledá Briana Selznicka. Ovšem viděl jsem jen film (docela pěkný), knihu nemohu hodnotit.
Ano, je to tak (film neznám, ale možná se nechám nalákat na "obrázkovou knihu").
předávám
Svého vraha? Např. nedávno jsem (v historické krimi) narazila na to, jak v nepříliš dávné historii usvědčovali vrahy na základě mj. toho, že jejich oběti-mrtvoly v jejich přítomnosti začaly krvácet...
Můžeš zadání rozšířit, a tím ho tedy zúžit?
Upřesním tedy, že postava neusvědčila svého vraha, obětí byl někdo jiný. Ostatně hledanou postavu ani nikdo zavraždit nemohl – nikdy živá nebyla...
Aha, teď zadání rozumím lépe; něco jako socha, obraz, kniha...?
tatjana1737: duch ale mohl být (někdy) živý ;-)
Jsem rád, že si lámete hlavy. S tou sochou se už trošku blížíte, ale ještě to není ono. Napovím, že jde o povídku, že jméno hledané postavy je přímo v jejím názvu a že příběh zfilmoval jeden z nejslavnějších režisérů všech dob.
Postava udala vraha, i když byla vlastně nemyslícím předmětem. A přitom v tom nejde o nic nadpřirozeného!
Trefa vedle, ale trochu to rozhýbu. Vraha usvědčila např. panenka ve stejnojmenném románu McBaina.
Anasa: to vypadá nadějně :) pořád jsem si říkala, jestli to není něco od E.A. Poa, ale nic mi na to nesedělo...
McBainova Panenka podobně jako některé případy A. Christie (např. plastika - koňská hlava, což stejně asi není v titulu) by se víceméně hodily na literární část indicie (ovšem asi to stejně nejsou povídky, ale povětšinou romány), nicméně nevyhoví tomu, "že příběh zfilmoval jeden z nejslavnějších režisérů všech dob. " Už jsem se dívala na Hitchcocka, brýle apod. nástroje usvědčení zase (asi) nemají literární předlohu.
Tak zatím povídku nemáme, ale Hitchcock je správně. Nápověda: Postava hledající autora je ženského pohlaví, a i když je to neživý předmět, usvědčí vraha přímo, tj. výpovědí (hlasem)...
Hitchcocka jsem taky prošla jako prvního, ale nejsem moc znalec... viděla jsem toho málo... nic mě netrklo... Ale je to napínavá hádanka, počkám si na výsledek :D
Vložit příspěvek