Postava hledá autora - pomozte jí!
S těmi nej je to vždycky vachrlaté. Ale opravdu se knihy s příběhy Ramba tolik četly? Není on více slavnější jako filmová postava?
Mně to taky napadlo, ale na jinej příběh, odpovídající zadání, jsem si nevzpomněl, tak jsem dal do hledáčku "Rambo" a bylo to. :)
Autora hledá nepříliš vzorný voják, kterého zavřeli mj. za "opuštění posádky na majorově koni bez povolení k opuštění".
Ulriška: Neříkám, že to je literární veledílo, ale pokud hodnotíme známost postavy, pak je třeba říct, že "Rambo" je prostě značka a zná ho prakticky každý. I když by se nám tedy asi líbilo, aby byl známější třeba Winston Smith, mezi nejznámější literární postavy asi patří opravdu spíš Rambo. I díky filmům, jistě. Knihy zas tak čtené nebudou. Ale to asi na věci nic nemění – známá je ta postava strašně moc. (Vstoupila i do českého lidového slovníku – viz rambodílna = posilovna.)
Já ti, Hune, rozumím. Jen to - nejslavnější literární - mi na Ramba nesedí. Toť vše. Rambo = Sly
Woodward nám však výše zadal.
Text příspěvku byl upraven 29.05.19 v 14:29
Hun: souhlasím s Ulriškou. Nejslavnější literární postava je taková, co se proslavila v literatuře, tak to aspoň vnímám já. Ale zapomeňte na to, máme tu další hádanku. Pro sichr ji zopakuju. :)
Autora hledá nepříliš vzorný voják, kterého zavřeli mj. za "opuštění posádky na majorově koni bez povolení k opuštění".
Já teda o Johnym Rambovi i četla... Zato jsem ovšem nečetla Jaroslava Haška. Nehledá ho náhodou Švejk?
Nehledá. Stejná válka, jiná země - úplně jiná. Ale ta knížka o válce není.
Dalším hříchem, který zmiňovalo obvinění proti našemu hrdinovi, bylo "udeření seržanta kanystrem od petroleje".
inu, byl to dobrovolník, jenže když se šel přihlásit pod prapory, byl tak trochu nalitej. a jeho dva kamarádi zrovna tak. Autor o tom říká:
Jak hladina vína v lahvich klesala, stoupalo ve třech přátelích vlastenecké uvědomění. Takže když v láhvi nezbyla ani slza, zavěsili se do sebe, jednak z kamarádství a jednak z důvodů stabilizačních, a odkráčeli do ...
Před kanceláří náborové komise halasně provolali slávu Americe a vyzvali Německo, ať jen předvede, na co má. Tak dlouho hulákali výhrůžky na adresu německé říše, až se náborový seržant probral ze snu, oblékl se do uniformy a vyšel na ulici s umyslem umlčeti jich. Načež je zapsal do seznamu dobrovolniků.
Text příspěvku byl upraven 29.05.19 v 20:38
Ta výše zmíněná obvinění byla ovšem vznesena až o nějaký čas později. Mj. mu také kladli za vinu "zapírání vlastní totožnosti". Náš hrdina si totiž momentálně na svoji totožnost nemohl vzpomenout a tak pro jistotu zapřel všechno.
To bude nějaký Steinbeck, ale teď nevím, zda Na plechárně, nebo Pláň Tortilla ?
Stačí objevit toho chlapa, o kterém je řeč, a budeš mít jasno. Přidám ještě trochu obsáhlejší autorovu charakteristiku dané postavy:
O hledaném protagonistovi autor praví, že by
se mu bylo zle vedlo v armadě, kdyby byl
hrdinou. Že však byl tím, kým byl, a dostalo se mu
solidniho vycviku v městské věznici, nepoznal
útrap zhrzeneho patriotismu a návdavkem si upevnil své
staré přesvědčení, že tak jako je den člověka moudře rozdělen
mezi spánek a bdění, jsou roky člověka moudře rozděleny
mezi pobyt ve vězení a pobyt na svobodě. Válečná léta
zasvětil z valné části pobytu ve vězení.
V civilnim životě jsme obvykle trestani za to, co jsme
udělali. Vojenský trestni řad obohacuje tuto zvyklost o novou
zásadu -, trestá nás za to, co jsme neudělali. Což si
náš hrdina nikdy nemohl srovnat v hlavě. Nečistil zbraň,
neholil se a jednou či dvakrát se nevrátil z vychazky. Řečené
vady našeho hrdiny ještě umocňoval jeho sklon s vervou
se přit, kdykoliv byl volan k odpovědnosti.
Zatímco v civilu travil náš hrdina ve vězení polovic
sveho času, z dvouleteho vojákování si osmnáct měsíců
odkroutil v base. A armádni vězeňský život byl na hony
vzdálen jeho představám. Z městské věznice byl zvyklý
na pohodli a družnost. V armadni base poznal jen práci
a zase práci. Doma bylo proti němu pravidelně vznášeno
jedno jediné obvinění: opilství a nepřístojne chování.
Obvinění, jimiž byl častován v armádě, ho uvaděla v dokonalý
zmatek a stopy takto zanechané na jeho duši byly
s největší pravděpodobností trvalého rázu.
Zde se vzdávám dalšího hledání a v zájmu dějového posunu prosím, aby se toho ujal někdo jiný. Možná (?) jsem tím Steinbeckem už ukázala cestu, i když nevím, kam vede ... Nenechte se tedy mým mlčením zdržovat a vyražte do boje, milí spolučtenáři.
Ach jo. Náš hrdina (nejen že to žádnej hrdina není, ale není ani hlavní postavou příběhu) a jeho kámoši jsou pěkní vejlupkové. Jeden z nich našemu hrdinovi ukrad kalhoty, vyměnil je za chlast a pak je zase ukrad a přinesl mu je zpátky. Náš hrdina zase ukrad pytel drobáků, kámoši ho strašně zmlátili, ale pak ho ošetřili, neboť i "Našemu spasiteli poskytli nakonec útěchu i jeho nepřátelé..."
Text příspěvku byl upraven 31.05.19 v 09:21
woodward toho odrecitoval ze Steinbeckovy Pláně Tortilla tolik, že už zůstává Joe Portugál jediným podezřelým
Tahle bude jistě blesková:
Kdo ve svém povolání účinně používal šrapnel, aniž by byl zrovna na frontě?
tak konečně se skutečně povedla jedna bleskovka - i když autoři jsou do důsledku jiní, benevolentně netrvám na doplnění a rovnou předám
Kdepak, autorem je Cimrman, tak to prostě je. :-) Těm konspiračním teoriím, že to ve skutečnosti psali nějakej Svěrák se Smoljakem, já nevěřím.
To je jako s Homérem: Nevíme jistě, zda vůbec žil, víme však jistě, že byl slepý. :-)
Jára měl aspoň křestní jméno, o Trachtovi si nejsem tak docela jistá.
à propos: A co to jeho (da) - ví někdo takhle spatra a stručně?
To bylo jenom na začátku, v nealkoholické vinárně U pavouka, když v rádiu vysílali přímý přenos z vernisáže výstavy uměleckých děl řidiče parního válce, kterej si říkal Jára da Cimrman. Ale to "da" brzy zmizelo. Myslím, že po zrodu divadla se už neobjevilo.
Ještě jsem se na (da) dál dívala, ale moc informací k tomu nikde není - na wikipedii je s (da) uveden jako autor těch malých sešitků Her a seminářů (Paseka) až do dnešní doby, jenže nic z toho už nemám, abych to mohla ověřit, a na obálce to také patrné není...(zda má wikipedie pravdu). Třeba někdo vytáhne z knihovny a uvede na pravou míru, zda je jako autor uveden plným jménem Jára da Cimrman..., či nikoli.
A krom toho Hun zadává.
Vložit příspěvek