Postava hledá autora - pomozte jí!
Široké rozpětí umění světoznámé hledané osobnosti odpovídá i jejímu encyklopedickému duchu, jak připomíná syn v biografickém románu:
"Z beletrie sice nečetl až na Tři mušketýry a Julesa Verna nic, zato se snažil osvojit si všechny vědní obory, od podrobné znalosti anatomie, optiky, historie a fyziky - přímo souvisejících s jeho prací - až po tektoniku a astronomii. Ve volných chvílích byl jeho nejoblíbenější četbou Websterův naučný slovník, neustále se něčemu učil, stále hleděl posunout onu hranici neznáma, jež ho tak těsně obklopovalo, co nejdál. Pokud měl nějaký vzor, byl to Leonardo da Vinci: architekt, inženýr, vynálezce, filosof a malíř."
Hledaná osobnost světového významu zemřela na úplném začátku temného období: i když okupanti zakázali očekávaný velkolepý pohřeb, hrob najdeme na Slavíně. Biografie z pera syna vyšla o 30 let později, letos pak po půl století její reedice.
Otec oscarového režiséra je rovněž otcem miloučké literární postavy, která se následně zhmotnila i v TV seriálu.
Byl jsem tu a možná zas přijdu. Pak bych to mohl sepsat do 5. knihy svých deníkových záznamů.
Ona prvotní věta mě připomíná tam, kam vzpomínat se na nás, odešlé, chodí.
Můj prvotní tip byl na Evžena Bočka. Deník kastelána byl snad jen jeden, ale aristokratky jsou už čtyři díly...
Text příspěvku byl upraven 14.11.19 v 21:42
Z hledané by mohl být podle všech předpokladů záhy duch: její dvě jmenovkyně v rodině totiž zemřely mlády, obě divnou smrtí, takže jako duchové už hezky dlouho straší.
Vložit příspěvek