Postava hledá autora - pomozte jí!
Utekl, protože se bál, že ho jeho paní prodá. Netušil, že mu místo toho před smrtí darovala svobodu a že jeho "osvobozování" je jen úžasná dobrodružná hra.
Tohle je vlastně moje, žejo? tak pardon, hned vás zaměstnám:
autora hledají dvě postavy, které se právě chystají vyrazit v loďce na piknik:
"Strč to pod sedadlo," řekla MU a ON stáhl koš do loďky. Potom uvolnila lano a ujala se opět vesel.
"Co je v tom?" zeptal se ON, poskakuje zvědavostí.
Studenékuřestudenýjazykslaninamíchanýsalátfrancouzskýchlébobloženéchlebíčkyzáz-
vorovépivolimonádasodovka..."
"Ó, dost, dost," volal ON nadšen. "To je příliš mnoho."
"Myslíš?" dotazovala se ONA vážně. Tohle mívám při těchto malých výletech vždycky s sebou. A ostatní říkají, že jsem sprosťák a že šetřím."
Text příspěvku byl upraven 05.03.20 v 08:35
Páni, já na truhle hádanku dočista zapomněl a vy mi nic nepřipomenete! Styďte se!
ON a ONA se v našem úryvku znají teprve chviličku. ONA žije u řeky a je zkušený vodák. ON je naprostý suchozemec. Při jarním úklidu jeho domku HO sluníčko a báječný jarní vzduch demoralizovaly natolik, že od té práce utekl, až došel k řece, kde potkal JI. Pozor ale, rozhodně to není žádný unylý příběh "o nás dvou". Jsou tam i další postavy a hlavně je to dobrodružné vyprávění nabité akcí, i když je určené spíše mladším čtenářům.
Autor není zdejší a byl o víc než 60 let starší. Ale kupodivu jednou z hledaných postav je skutečně Krtek.
Tak už mě to svrbí moc dlouho, a už mi to tedy nedá (mám lehkou v mysli, tak než ji zapomenu):
Krysa a Krtek v Žabákových dobrodružstvích Kennetha Grahama.
Zeměhryzem byl,
než náhle povýšil.
Znáte ho všichni, z legend i ze školy.
I jeho synonymní přízvisko jsem vám přímo nabídla.
Že by Přemysl Oráč? Ten může hledat hodně autorů... Jiráska, Kosmu, Petišku, ...
jistě že Oráč, první "jeho" autor je samozřejmě Kosma, čtený je ovšem spíš Alois Jirásek
No vida, jak jsem důvtipná! Jdu dětem připravit oběd, a pak něco vymyslím!
Říká se, že červená a modrá, pro blázna dobrá. Námi hledaná postava preferovala červenou a bílou, i když tu druhou víc. A obě barvy voněly.
O téhle hledané postavě (a ano, je to žena), se učí i v hodinách literatury.
Myslel si že je to otázka ceny, ale do rukou mu ji přihrála až bída. Ale ne na dlouho.
Dotyčná projevila obdivuhodnou svobodomyslnost a vůli. Názvem příběhu je řečeno vše.
Vložit příspěvek