Postava hledá autora - pomozte jí!
Nejsem už si jistá, zda byl Břéťa Laboutka inženýr, ale tragicky zemřel. Pokud by se jednalo o něj, tak hledá Vladimíra Párala.
Nebyl inženýr, byl jen směnový mistr (to Viky byl inženýr) - taky jsem na něj myslela; ostatně Páral má další spoustu inženýrů-chemiků, a pak je tu třeba taky Škvoreckého inženýr lidských duší apod. Jen tipujeme, chybí nápověda, upřesnění.
Omlouvám se všem za chybu v hádance, Anasa máte můj obdiv, že jste ji i přesto vyluštila a můžete zadávat :-)
Obdiv nezasloužím, hodila jsem tip, prvního tragicky zesnulého "inženýra", který mne napadl. Vynasnažím se to napravit hádankou, na kterou snad bude rychle následovat odpověď.
Mezi postavou a autorem byl ve skutečnosti vztah strýce a synovce. Právě synovec zajistil svému živelnému strýčkovi, zdatnému mystifikátorovi, ve svých knihách nesmrtelnost. A ještě jedna nápověda - bratr nad nápady a chováním naší postavy nijak nejásal, ale švagrová byla ochotná si hrát...
Autora hledá muž, kterého autor osobně znal a vážil si ho. Při jejich prvním setkání byl "bezvadně oblečený, v šedém flanelovém obleku s vestou, v neposkvrněné bílé košili, měl vkusnou, ale střízlivou vázanku a velké, skvěle vyleštěné boty. ... Měl rovný, pěkně tvarovaný nos a humorná ústa skrýval v plavém plnovousu; měl rovné obočí, poněkud huňaté, pod nímž se díval do světa očima bystrýma, ale mžouravýma, s šibalskými vrásečkami v koutcích. Vykračoval si rázně a pobrukoval si pro sebe.
woodward : také jsem včera měla problém s vložením příspěvku, stejně jako Vy, podařilo se mi vložit až po opakovaném zmizení...
Cože? Ono to tu ožilo? Woodward se probral? Jak vlákno spí, vyřazuji ho ze sledovaných, teď to na mě vyskočilo v celkové diskusi. Už jsem zmoudřela a nikoho nebudu upozorňovat, že má nějaký dluh v hádankách nebo jejich schválení nebo si prostě ani neověří, zda to udělal pořádně nebo... Takže po týdnu bez odezvy, konec sledování. Howgh.
/už jsem zapomněla, koho jsem měla před tou věčností na mysli k hádání, tak něco průzračného/
HÁDANKA
Kdo se oháněl svojí senioritou (a ještě ji doložil) při jedné drsné umělecké řeži?
Mnozí hledají inspiraci a povzbuzení ve složitých a obtížných životních situacích v Bibli. Autora hledá muž, kterému k těmto účelům sloužil Robinson Crusoe.
Je to už poměrně starý příběh. K jeho obdivovatelům patřili i takoví velikáni jako G.K. Chesterton a Dorothy Sayersová. Podle mínění mnohých autor patří k zakladatelům daného žánru; řadu prvků, jež od té doby k žánru neodmyslitelně patří, použil právě on jako první. Svůj příběh rozvíjí prostřednictvím několika vypravěčů - hrdina hledající autora je jedním z nich. V úvodu svého prvního "vstupu" na stránky knihy se takto vyznává z vášnivého zaujetí románem Daniela Defoa:
Nedám na pověry. Za celý svůj život jsem
přečetl nějakých knížek! I když je mi sedmdesát,
mám čilou mysl a nohy, které jí neudělají ostudu.
Nesmíte to proto brát jako názor nevědomce,
když říkám, že nikdy nikdo nenapsal a už nikdo
nikdy nenapíše knížku, jako je Robinson Crusoe.
Léta jsem ji znova a znova četl — a přišel jsem
na to, že je to v nouzi nejlepší přítel. Když mám
špatnou náladu — pomůže Robinson Crusoe.
Když potřebuju radu — pomůže Robinson
Crusoe. Dřív, když mi šla žena na nervy —
pomohl Robinson Crusoe. Šest tlustých
Robinsonů Crusoeů jsem už opotřeboval a o
svých posledních narozeninách mi naše paní
věnovala sedmého.
Text příspěvku byl upraven 28.08.20 v 15:04
copak o to, hrdina milující až takto Robinsona nebude jeden; o jednom hrdinovi stejného názoru právě čtu, ale autor je náš současník, takže ten to být nemůže
Tenhle autor náš současník není, zemřel za požehnané vlády královny Viktorie.
průkopník detektivek Wilkie Collins a jeho Měsíční kámen - majordomus Gabriel Betteridge
Vložit příspěvek