Postava hledá autora - pomozte jí!
Řidič v hodnosti štábního rotmistra teď zrovna nehledá svého velitele, ale svého autora.
Ovšem dobere-li se hodnosti svého nadřízeného, kterého vozí, zjistí, v jaké knize ho autor zvěčnil.
Copak kniha se teď už našla snadno - Mein General, 1955, autor Karlludwig Opitz -, ale postavu řidiče jsem neidentifikovala ni v anotaci, ni v komentářích... (pokud to nebyl sám autor či alter ego, jen spekuluji ...)
Zkuste hledat v němčině. Tuším, že některá vydání mají v podtitulu nejen hodnost ale i příjmení hledaného vojáka (napovím, že začíná na H). Pokud se nepletu, tak křestní jméno se v knize stejně neobjeví.
(Kdybyste i tak nenašla, napište a já Vám to uznám.)
tak na Amazonu vidím: Vericht des Stabsfeldwebels Horlacher, tož tak to bude asi ono (i při mé laické znalosti němčiny)
...ale nejdřív si musím nechat přeložit napsané - ovšem než přijdu na jazyk - tak česky né, německy né, jidiš né, no tak to prostě odhadnu dle kontextu ;-)
ovšem HÁDANKA je tím pádem zcela nasnadě: složenina tyl mul a vata či slovo sápat, to jsou jen dva příklady z mnoha, které nedaly jednomu jazykozpytci spát a vyžádaly si kolektivní učený rozbor...
Pan (Hyman) Kaplan hledá Lea Calvina Rostena???
Text příspěvku byl upraven 13.08.21 v 20:51
Hledaná postavička není vůbec roztomilá nebo dokonce sympatická. Naopak, chová se jako nesnesitelný a rozmazlený fracek, který si myslí, že si může všechno dovolit jen proto, že má spoustu peněz a bydlí v téměř aristokratickém sídle.
Hledaná postava není člověk, ale jeho chování je chováním prachatého frajera, který zbožňuje všechno, co má motor, proto si pořídí přepychové a rychlé auto. Je však neukázněný, domýšlivý, nedodržuje předpisy, dostává pokuty, takže se mu to auto málem stane osudným.
Hledaná zelená postavička je opravdu lehkomyslná, tropí samé neplechy, kouří, kvůli havárii se dokonce dostane do žaláře. Naštěstí nad ním bdí tři spolehliví přátelé, kteří se mu snaží pomoci a navíc ho přivést na lepší správnou cestu. Zda se jim to povede, prozradí nejen kniha, ale i televizní seriál, který podle ní vznikl a hlavně to ví s jistotou jen vítr ve vrbách...
tak poslední indicie mne dovedla k výsledku: Vítr ve vrbách aneb Žabákova dobrodružství Kennetha Grahama, ještě se pokusím zjistit, zda má zeleňák nějaké jméno... asi ne, je to prostě jen Žabák
Text příspěvku byl upraven 15.08.21 v 09:39
The Wind in the Willows, ano je to Pan Žabák a jeho přátelé Krtek, Krysa a Jezevec. Vždycky jsem řešila, zda ilustrace (1945) dobarvila až maminka, po které jsem knihu měla :-). Opravdu vypadají jako vybarvené dodatečně pastelkou....
Text příspěvku byl upraven 15.08.21 v 12:27
Vynikající filozof, logik, ale hlavně lékař, což ocenili zejména ti, kteří zdravili svého nejvyššího slovy "morituri te salutant." Jménem už nezapomenutelně ožil ve významném díle naší literatury.
Svého autora hledá postava, která je postavena do situace, kdy je nucena svést těžký boj sama se sebou. Musí si zvolit, zda podlehne přirozenému a oprávněnému strachu o vlastní život nebo u něho zvítězí pocit zodpovědnosti a především soucitu k člověku, pro kterého je, v dané situaci, v podstatě jedinou nadějí k záchraně. Svým rozhodnutím tak v zásadě nehrdinská postava spáchá opravdu hrdinský čin.
Mohlo by to být něco z 2. sv. války. Třeba Pavel by mohl hledat Jana Otčenáška.
m.gray: 2. světová válka je dobře, postava i autor jsou jiní
Takže - hledaná postava se snaží válku přežívat co nejvíc nenápadně a v tichosti. Většinu dne tráví, jako invalida (zranění při stavbě bunkru), povalováním na gauči. Jeho život však naruší nutnost, navzdory velkému nebezpečí, vyzvednout ukryté cennosti z vily svého bývalého zaměstnavatele.
indicie mne dovedly k Musíme si pomáhat, Petr Jarchovský, le neviděla jsem ani film, tkže postavu jistě někdo doplní a přebere otěže
Ano, stačí už jen postava s ryze českým jménem :-).
Podle mého názoru byla kniha i film povedené.
Vložit příspěvek