Postava hledá autora - pomozte jí!
Své rodiče jsem nepoznala, byla jsem vychována v židovské rodině. Tam jsem měla přístup k vzácným lékařským knihám. Získané znalosti jsem uplatnila, když ve městě propukla epidemie moru.
Já i můj manžel jsme pracovali jako "moroví lékaři". Z města jsem musela uprchnout a nějaký čas jsem žila pod jinou identitou.
Moje autorka je německé národnosti, ale pseudonym, pod kterým mě stvořila, německy nezní.
Jsem královský úředník, dohlížím sice na jeden z hradů českého krále, ale ten mé služby často potřebuje jinde.
lekl jsem se toho co je mi souzeno, v hrůze před osudem utíkám a tím jsem se vydal svůj osud naplnit
A teď ještě čí, Oidipův příběh v podání koho, jistě toho bude víc...? Nic moc mne nenapadá, třeba zrovna tatjana1737 bude mít nápad...
tak jsem pohledala sama, a toto jsou ti nejstarší autoři vyprávějící o Oidipovi:
Sofoklés: Král Oidipús z let 429425 př. n. l., později týž autor Oidipús na Kolónu
Aischylova tragédie Láios a Oidipús
náměty čerpal také Homér ve své Ilias i Odyssei; Sofoklés v dramatech Antigona či Élektra
Pierre Corneille: Œdipe (1659)
Voltaire: Oidipus (1719)
...
Oidipus mne napadl na první dobrou, ale pak jsem ho vyloučila, protože věštbu jako první vyslechl jeho otec, který ho poslal pryč a tím věštbu začal naplňovat :-). Na střední škole jsme byli na velmi svébytné divadelní adaptaci příběhu.
Další autoři třeba Ola Rutimi, David Guterson, přeneseně i S. Freud, u nás třeba Zamarovský, možná Graves či Petiška nebo Stephen Fry, jejich zpracování jsem ještě nečetla.
tak snad nám dva.v.1 osvětlí, koho jako autora měl ohledně Oidipa na mysli
mě jsem na mysli Sófokla a " král Oidipus " a postupně vás k tomu navést
ještě byla ve hře nápověda město postižení morem, důvod moru božího hnevu by vystvětlil nevidomý muž co býval ženou....
Text příspěvku byl upraven 03.03.23 v 17:08
"Nepíši pro bohy ani pro lidi. Píši pro sebe."
Ale my si jeho knihy zápisků čteme rádi i po tisících let...
Text příspěvku byl upraven 04.03.23 v 12:15
... "Ó, ty štíhlé pero z rákosu, ó, ty hladký svitku papyru, vraťte mi mé marné činy, mé mládí a mé bláznovství!"
To napsal X, vyhnanec chudší než všichni chudí země Kemet.
Vložit příspěvek