Čitateľské fórum.
Jsem pro další knihu.
Gulliver je z "našich" knih první, ke které se chci zcela určitě za nějaký čas vrátit.
Padly tady postřehy, které mě při čtení minuly a v diskuzi zaujaly. Tak se chci ujistit, zda jsem se zrovna jen nesoustředila, nebo mám moc dlouhé vedení.
Dobre, tak to nenaťahujme a hlasujme, tu sú knihy ktoré ešte zostali :
"Vladař" (N.M.)
"Anna Karenina" (L.N.T.)
"Sto roků samoty" (G.G.M.)
"Epos o Gilgamešovi"
"Čekání na Godota" (S.B.)
"Nadějné vyhlídky" (CH.D.)
"Peklo" (D.A.)
Hlasujeme do pondelka doobeda.
Súhlasíte ?
P.S. Hlasujem za Epos o Gilgamešovi.
P.S.1. Som rád, že sa vám naše spoločné čítanie páči, som na tom podobne je to príjemné "spomalenie" všedného dňa...
Text příspěvku byl upraven 16.02.19 v 13:33
Padfoot: Ony ty utopie jsou právě (podle mě) většinou děsivější, než současné společnosti. "Ústavu" jsem sice nečetla, ale bavili jsme se o ní hodně v souvislosti se "Zákony" a ono je to hodně děsivé a totalitní - partneři k "rozplozování" jsou přidělováni losem (což je ovšem jen naoko, aby se nedohadovali), děti jsou vychovávány společně tak, že nikdo neví, které dítě je biologicky jeho, všechny děti jsou všech. Nicméně je pravda, že co se výchovy týče, tak ten systém poměrně dává hlavu a patu a ve středověku se vlastně na univerzitách skutečně používal (septem artes liberales). Navíc i ženy mohou být "strážci" a celé zřízení je překvapivě genderově vyrovnané...
Hlasuji pro "Sto roků samoty"
Jass: Souhlasím, mezi utopií a dystopií je velmi tenká hranice. Právě proto, že to často zavání totalitou ("Lepší svět nikdy neznamená lepší pro všechny.") Přesto existují sekty, které podobným způsobem i dnes fungují a dušují se, že to funguje. Já když pomyslím na "rozplozovatele", čuchám Příběh služebnice a vaječníky mi páchají sebevraždu. Čistě pro všechny případy. Možná ale jenom moc koukám na televizi :)
Hlasuju pro Nadějné vyhlídky.
Text příspěvku byl upraven 16.02.19 v 21:50
Keby zástancovia utópií čítali dystopie, možno by bolo na svete menej utrpenia. Ale to by nesmeli utópie považovať za manuál...
Text příspěvku byl upraven 16.02.19 v 23:30
Výsledok hlasovania:
Jass: "Sto roků samoty" (G.G.M.)
Mirka2778, newtory: "Epos o Gilgamešovi"
Padfoot: "Nadějné vyhlídky" (CH.D.)
Tak čítame "Epos o Gilgamešovi", termín do 10. marca (března) podľa potreby samozrejme predĺžime. Ktokoľvek má chuť čítať s nami, môže sa k nám pridať.
Když jsem Epos na škole četla taky mě dost překvapilo, že to není nic krkolomného, vlastně naopak celkem jednoduchý příběh. Přiznám se ale, že mě to tehdy moc neoslovilo, takže jsem dost zvědavá, jak to budu vnímat teď. Přecijen je to už sedm (no ty kráso!) let...
Zdravím! V naší pidiknihovně Epos mají! Tak zkusím v pátek půjčit a pro tentokrát se přidám. Tahle "klasika" mě na škole minula... :)
AD Padfoot:
Niekde som čítal, (alebo si pamätám zo školy) že ľudská psychika sa každých sedem rokov obmieňa, ale zásadným spôsobom, tak teraz budete mať možnosť overiť si v praxi nakoľko je to pravda.
AD Petass:
Bude nám cťou, každé jasné oko a otvorená myseľ v "zápase" s potlačeným papierom dobré.
Jen bych ráda podotkla, že Epos o Gilgamešovi je jedna z těch knih, kde vážně záleží na tom, které vydání si vyberete... neustále se nachází nové zlomky, takže jednotlivá vydání se od sebe docela liší. Alespoň nám to tak říkal jeden docent na naší fakultě, z vlastní zkušenosti nevím, taky se mi kniha zatím vyhýbala :D
Ja som na výber veľmi nemal, ale takmer v každom odstavci sa dočítam: dva riadky chýbajú, text je neúplný, začiatok chýba, koniec chýba, chýbajú štyri riadky etc...
Skrátka dosť flexibilný text, ale zatiaľ mi to vôbec neprekáža...
Také jsem neměla příliš na výběr, tak jsem zkrátka sebrala to nejnovější, co tam měli, vydání z roku 97... https://www.databazeknih.cz/dalsi-vydani/epos-o-gilgamesovi-108911
Zatím jsem jen nahlédla a je to totéž... konec tabulky chybí, pohřební rituály chybí atd.
Jinak jsem vcelku překvapená, jak je to malá kniha... proti Iliadě a Odyssei naprostý prcek :D
Já rozhodně ne :D jen jsem zrovna šla do knihovny, když vyšly výsledky hlasování. Tak jsem si ho rovnou půjčila, abych zas nezačala vyšilovat těsně před termínem :D
AD: Mirka2778
Nepretekáme, čítame. Nestíhate, počkáme.
AD: Jass
Tiež som bol sám sebou prekvapený aký som akčný...väčšinou mi to trvá kým sa dostanem ku knihe a potom pretekám s časom.
Mam vydání z roku 1976, Lubor Matouš. Zatím jsem jen prolistovala, vydání je doplněno o fotografie reliéfů a úžasné ilustrace Anny Khunové. Pustím se do něj, jen co dočtu rozečtenou knížku
Ja som zohnal slovenské vydanie z roku 1975. Typografická úprava nic moc, snáď len to, že na vydaní sa "spolu autorsky" podieľal Vojtech Zamarovský.
Inak ako som už písal vyššie, text je to pekne zubom času "ohlodaný". Skoro každá dejová línia má niekoľko verzií, ktoré vydanie uvádza, takže príbeh s otvoreným koncom a k nemu sa vždy núka nejaká: asýrska, babylonská, sumerská, alebo chetitská verzia. Stačí si vybrať.
Pro vás, milí kolegové, už je Bílá velryba dávnověk :-), ale já ji dočetla až tento týden.
Zajímavá čtenářská zkušenost. Pro mne často nepochopitelný pohled a názory muže - autora, námořníka.
Těžce jsem postupovala stránkami knihy. 90 % prvních 300 stran mě ani nezaujalo, ani nebavilo. Výjimkou byly informace o velrybách a zábavné setkání vypravěče s Kvíkvegem.
Všechny postavy, zdálo se mi, měly stejný způsob myšlení a také téměř totožné vyjádřování. Zdlouhavé, příliš. Popisy zabíjení velryb/vorvaňů mi nebyl příjemný. Celkově mě zaujalo v knize snad jen 80 - 100 stran, a to je velmi málo. Nejzajímavější byl popis leviatanů, popis získávání vorvaniny a zpracování tuku. Z děje zaujal závěr a pár vtipných, trefných postřehů autora.
Fanatismus Achaba mě přímo dráždil. :)
Ještě nemám úplně utříděné dojmy a myšlenky...
Teď si zpětně přečtu vaše postřehy a názory na BV.
Text příspěvku byl upraven 24.02.19 v 10:02
RamonVarga: Teď jsme si odhlasovali Epos o Gilgamešovi, můžeš to zkusit navrhnout až bude probíhat nové hlasování, nicméně čteme "klasiku", takže bys asi musel vybrat nějakou klasiku daného žánru - popravdě by mě docela zajímalo, co by to tak mohlo být, thrillery příliš nevyhledávám...
RamonVarga, toto vlákno bolo založené primárne ako vlákno čitateľov klasickej literatúry, ak máte chuť čítať a diskutovať o knihách ktoré "preveril čas", budeme radi, ale nemôžte chcieť, aby sme kvôli Vám urobili "sokratovský obrat" a celkom zmenili zameranie vlákna. Nič Vám nebráni pridať sa do iných vlákien a ak Vám žiadne nevyhovuje, založiť si také, ktoré spĺňa Vaše predstavy.
Text příspěvku byl upraven 25.02.19 v 13:43
Epos jsem zdolala, dočítám další legendy, které jsou součástí knihy Gilgameš a dub atd. Dneska mě napadl jako tip na další četbu Dickens Kronika Pickwickova klubu. Vím, že se ještě nenominuje, ale zapomněla bych, tak si to tu "poznačím".
Vložit příspěvek