Jak číst knihy?

DISKUZE » O knihách

Viki9
Viki9 04.02.2014 v 19:21

... Morální zábrany při čtení na záchodě???... tak to mě vážně rozesmálo :-D ... takže Homéra pouze u čistě prostřeného stolu v obleku a kravatě, zatím co třeba Žabí bratrstvo (Pajonek nechť mi promine) s kalhotami napůl žerdi na WC? ... to by mě moc zajímalo, kde se to lomí a jak se to určuje :-)

... ale na druhou stranu mě to konečně vysvětlilo, proč se na 90 procentech záchodů povaluje Blesk či jiný bulvár ... (na mém tedy samozřejmě ne :-D - já tam mám krom knih i tužku a zápisník na poznámky)

keri.H
keri.H 04.02.2014 v 20:37

Viki9: To si pamatuju, že doma na záchodě jsme taky mívali různý noviny. :D A táta tam měl i nějaký knížky. Četl takhle dřív hodně a já si pak taky něco sem tam početla. :) Tak já tam nemám ani noviny ani knihy, to by se příteli nelíbilo. :D Takže si tam pak vždycky musím tu knihu brát.

Viki9
Viki9 04.02.2014 v 20:57

... tak, tak, smutno na oné místnůstce bez knihy :-D

Valyk
Valyk 05.02.2014 v 09:42

Viki9: Míval jsem na WC taky tužku, abych tam mohl luštit křížovku. To je velice vhodná aktivita na WC, protože zatímco tělo vylučuje, mozek přijímá a tak lze dosáhnout příjemné vnitřní rovnováhy. Jsou knížky, ke kterým chovám jakousi zvláštní úctu a tedy se zdráhám přimět je, aby se mnou sdílely veškeré související přízemnosti onoho fyziologického aktu :-) Mám možná chorobnou obavu, že bych se jim nějak zprotivil a už by nebyly ochotny ke mně promlouvat.... Před jinými knihami se kupodivu vůbec nestydím, protože mi přijde, že ony samy dělají ostudu větší než já. Většina mých knih ale zapadá do té první kategorie anebo je někde mezi....

keri.H
keri.H 05.02.2014 v 14:39

Viki9: To máš pravdu. :D Ale stejně si radši čtu v mhd, pokud jedu někam dál a není tam narváno. A včera se mi stalo, že jsem měla skoro dočtenou kapitolu a už jsem byla na zastávce v mteru kde jsem vystupovala a jak jsem to chtěla dočíst, tak jsem to četla i po cestě k eskalátorům a na eskalátorech. :D

pavlajanaskova
pavlajanaskova 09.02.2014 v 13:10

Obvykla čtu v poholném křesle nebo večer v posteli.

notburga
notburga 10.02.2014 v 12:04

Hmm, nejneobvyklejší místo.... No, u mě spíš situace. V porodnici na pokoji ještě půl hodiny před porodem, i když jsem musela občas přestat a vydýchávat kontrakci - jenže já tu knížku prostě musela dočíst. Nakonec mi ji zabavila sestřička a já ten kousek dočetla, zatímco mě doktorka šila a synka za rohem omývali. Za to se tedy dneska trochu stydim, ale tam už vážně chyběli jen asi 4 stránky...

No a pak si někdy čtu, když chce manžel drbat na zádech. U masáže ne ale udrbání někdy ano - když mám novou knížku :D

Na WC jsem si číst nikdy nezkoušela, ale pamatuju si, jak jsem byla v šoku, když kamarád měl na záchodě celou sérii knih Duna. Že prý to čte jenom tam, tak nevím :/

rusalka123
rusalka123 10.02.2014 v 16:18

keri, tak to jsi na tom ještě dobře. Já čas od času čtu celou cestu od busu domů, i za cenu toho, že to trvá minimálně dvakrát tak dlouho a občas se zastavím jen tak tak před nějakým autem, naštěstí vždycky stojícím.:D (aspoň na přechodu jsem se naučila zásadně přestat) U nás je ale naštěstí dost klid, moc toho tam nejezdí a lidí většinou maličko, takže to jde líp než v centru, i když i tam se mi to výjimečně stane...

keri.H
keri.H 10.02.2014 v 18:07

rusalka123: jo to pokud je málo lidí a aut, tak to jde. :D Ale někde v centru se to pak nedá, to by se člověk přes ty lidi nedostal. :D

Natique
Natique 11.02.2014 v 13:32

Byla doba, kdy jsem také četla všude kde to šlo... Jenže postupně jsem zjistila, že člověk si tu knihu pak vůbec nevychutná... Takže teď zásadně čtu pouze tehdy, když mám klid a vím, že alespoň hodinu nebudu muset nic jiného dělat (číst po desetiminutových intervalech také není ono) a knížky si prostě vychutnávám...

Morgause
Morgause 14.02.2014 v 23:17

Nejradši bych četla kdekoliv a kdykoliv, ale když se člověk pokouší studovat, patlat bakalářku a následně státnicovat, ne úplně to jde. Takže vede gauč, pěkně doma v klidu a v pohodlí. Hned na druhém místě jsou různé vlaky, autobusy, a taky škola (třeba když čekám na přednášku), to ale musím číst spíš něco odlehčenějšího, případně něco, co už znám. Ráda jsem taky čítávala ve vaně, ale podařilo se mi několik knih utopit, takže od toho jsem radši upustila. Voděodolné knihy by se mi hodily :)
Neobvyklá místa mám spojená zejména s prázdninami, s mými cestami, když se někde rozhodnu číst. Vždycky si s sebou beru některou svou oblíbenou knihu, která se mi pak v paměti spojí s tím kterým neobyčejným místem. Třeba Tolkienův Silmarillion jsem takhle otevřela na reunionské pláži pod Jižním křížem, za světýlka z mobilu a za úžasně jasného úplňku (já vím, klišé, až to bolí). Nebo kousek Herbertovy Duny, zrovna ten, když Paul definitivně opustil Caladan, jsem četla na loďce na jezeře Titicaca v Peru. Nejsou to sice nejneobvyklejší místa v pravém slova smyslu, ale já je tak beru a jsou neobyčejná pro mě. Máte to někdo taky tak, že se vám určité místo spojí s některou knihou?

Text příspěvku byl upraven 14.02.14 v 23:18

myshmother
myshmother 16.02.2014 v 19:16

Kdekoliv, kde to jde. Nerada čtu tam, kde hrozí, že mne někdo bude rušit dotazy. V těchto případech působím totiž asi dojmem imbecila, protože než se zorientuji a přepnu z děje do reálu, tvářím se jako bych právě procitla z kómatu. Zásadně nečtu pod vodou, v tunelu při absenci světla a při konzumaci mastných jídel. :-D

Patw
Patw 20.02.2014 v 17:56

Největší klid na čtení nacházím ve vaně. :) Zatím jsem nezkoušel prázdnou ale horká voda a pěna a jde to samo.. to pak mám padesát stránek ani nevím jak.

Dudu
Dudu 18.03.2014 v 12:49

Přiznám se, že nejraději čtu na rybách. Ryby mi stejně většinou neberou, a tak tam sedím a čtu si. Největším nepřítelem rybářů jsou ti věčně nenasytní komáři, kteří mi minulý rok zapříčinili i jiné problémy, nežli samotnou konzumací krve. Totiž- s kamarádem jsme se dohodli, že vyzkoušíme metodu hubení komárů, která spočívala v tom, že se prostě ti komáři uštvou a pak se ve vodě utopí. Jedné noci jsme se tedy vydali auty k řece, přičemž kamarád musel na druhý břeh přes most, který byl vzdálen 5 km. Když dojel na protější břeh, tak zhasnul světla, načež já je rozsvítil. Pak zase on rozsvítil světla a já je zhasnul. Takhle jsme pořád pokračovali. Hmyz tedy zákonitě musel za světlem létat z jednoho břehu na druhý, a tím se unavit. Tím věčným svícením(a nakonec i troubením, protože kamarád na druhém břehu usnul) jsme zřejmě museli někoho probudit nebo co, protože k nám po nějaké době zavítala hlídka Policie. Vysvětlil jsem jim, co tu provádíme a oni na to, že prý to bude zajímat i pana doktora Věčného. Zavezli nás tedy do nemocnice a pan doktor na psychiatrii byl naším nápadem úplně unešen. Dokonce nám i poradil, že prý ty komáry máme i nějak označkovat, abychom poznali, kolik jich již uhynulo. Petru zdar :-)

Text příspěvku byl upraven 22.04.14 v 19:51

rusalka123
rusalka123 18.03.2014 v 18:14

Dudu, skvělý!!! :)))

marlowe
marlowe 19.03.2014 v 06:52

Já bych, rusalko, řekl: "víc než skvělý"! Naprosto geniální! :-)))))))

Text příspěvku byl upraven 19.03.14 v 06:53

Ječmínek
Ječmínek 19.03.2014 v 08:20

Dudu, tenhle příběh jsem před léty někde četl nebo slyšel. Bylo to myslím od Zdeňka Svěráka? Nebo Ivana Mládka?

Woro
Woro 19.03.2014 v 11:42

Ječmínku, ano, ano. Je to slavná cimrmanova metoda dvou luceren. :) V německé literatuře též známá pod názvem zick-zack methode. :)

Dudu
Dudu 19.03.2014 v 14:03

Ječmínku, je to přesně tak, jak píše Woro. Já jsem si to jen trochu vylepšil :-) Zde je origoš + králík Michal-hihi : http://www.youtube.com/watch?v=Ca5p-SB4BGI

Text příspěvku byl upraven 20.03.14 v 05:57

Perla
Perla 28.03.2014 v 14:08

Tak ja čítam každý deň min. 2 hod., ale na rýchlosti záleží od toho či je knihy zaujímavá. Niekedy prečítam 100 strán za 1 deň a inokedy až za 2.

keri.H
keri.H 29.03.2014 v 13:12

Teď napoesled jsem si sedla do parčíku na lavičku a četla jsem si tam, když bylo nedávno pěkně. Máme to kousek od bytu, ale jen škoda, že je tam až moc lidí, ale i tak se mi líbilo tam číst. :)

helenkan
helenkan 29.03.2014 v 18:16

Včera jsem objevila nové místo,u kámošky na zahradě.Mají tam houpací lavičku.Jen musim ještě počkat na větší teplíčko.:)

kvádr
kvádr 30.03.2014 v 00:45

Dudu skvělá inspirace pro rybáře, skvělý smysl pro humor, ale co ma naposledy dostalo v tvém posledním příspěvku je jeden malý detail, kterému se toto někomu asi jentak nepovede...a to čas odeslání příspěvku :)) něco si přej... jinak k těmto stránkám a vám všem, děkuji, že kniha i v této době atj. 21.století, nadále patří mezi námi k těm důležitým a i denním chlebem našeho štěstí... kniha má svou vůni a má taky svoje kouzlo... proto ráda šňupu při návštěve antikvariátu v práci mé sestřenice...
a opravdu obdivuji vás, co čtete ve vaně, během vaření, úklidu a v MHD v Ph... to je pro mě nemyslitelné...
krásné čtení všem...

keri.H
keri.H 03.04.2014 v 17:55

helenkan: Ano zahrádky jsou nejlepším místem na čtení, hlavně pak v létě, když se člověk může i při tom opálit, ale bohužel zahrádku nemáme, takže mě zbývají akorát dvě možnosti buď balkon nebo parčík kousek od bytu.

helenkan
helenkan 04.04.2014 v 16:04

keri.H:Bohužel taky nemam vlastní zahradu,ale balkon mam a docela ho využívam.:)
Ale co,hlavně,že mame pěknou knížku a nějaké fajn místo na čtení vždycky najdem.:)
Co Vy na to? :):)

Vložit příspěvek