Jakou kuriozitu jste našli v knize?
V knize Písně a balady od Roberta Burnse, edice Světová četba, rok 1959, jsem našla čtenářskou anketu na něčem jako korespondenčním lístku. Každý kdo pošle vyplněný lístek a uvede své jméno, povolání a adresu, dostane zdarma svazek poezie "Je radostný života boj!"
1) Mám v knihovně přibližně ..... knih
2) Počet svazků Světové četby, které vlastním .....
3) Kupuji všechny svazky SČ ano - ne
4) Kupuji ročně asi ..... svazků edice SČ
5) Má nejmilejší knížka z edice SČ .......................
6) V edici Světová četba bych doporučoval(a) vydat tyto knihy:
................................
Přemýšlím, že bych jim zkusila odpovědět :-) I když mi připadá nesprávné, že je na ten lístek potřeba nalepit známku ....
Takže ten svazek poezie vlastně není zdarma, ale za hodnotu známky :).
To je fakt, vzhledem k tomu, že ostentativně ignoruji facebooky, twittery a podobné komunikační kanály, vůbec nevím, jestli to či ono nakladatelství zajímá nějaký můj názor a jinak už dnes firmy zřejmě ani nekomunikují...
Mimochodem papírky s instrukcemi "napište nám, jak se Vám kniha líbila" pravidelně umisťoval do dětských knih předchůdce Albatrosu, nakladatelství SNDK.
Kuriozitu přímo ne, ale ve zděděné knize po mém dědovi, Železná koruna (Kaplický), kterou mám tímto ve své knihovně dvakrát, jsem našel vylisovaný čtyřlístek. Takže původní výtisk poputuje o dům dál a dědovu knihu, i když je v horším stavu, si ponechám.
Text příspěvku byl upraven 04.09.19 v 10:55
E. Witerez - díky za objev! Konečně víme, odkud Umberto Eco vzal ten námět, zakódovaný ve slovech "Neobracej listů nasliněnými prsty" :=)))
Narazil jsem na kuriozitu v podobě celé knihy. Koupil jsem si v antikvariátu Waldštejnův tábor od K.Tišnovského z roku 1912. K mému překvapení jsem stejný román právě dočetl, jenže se jmenoval Valdštýnův tábor, vydáno 1923, a napsal ho J.F.Karas, rodák z Tišnova. Na googlu se mi k tomu nepodařilo nic zjistit.
braunerova - o J. Karasi Tišňovském se lze zajímavé (a zřejmě i všechny dostupné) informace dočíst kupř. zde:
http://tisnovskenoviny.cz/2017/11/29/dlouhodoby-serial-o-cestnych-obcanech-mesta-tisnova-dil-20-14-josef-frantisek-karas-moravsky-jirasek/
braunerova - Karas zemřel pár kilometrů od Přerova/Dluhonice/ ....znal jsem se celé roky s knihovníkama v Dluhonicích, takže o tomto něco málo vím....
J.F.Karas používal pseudonym /jako vzpomínku na rodiště/ K.Tišnovský
https://cs.isabart.org/person/16218
Koka, encyklopedie: předem děkuji za odkazy, rád si je přečtu. J.F.K. patří k mým oblíbeným autorům.
Po hodně dlouhé době hlásím úlovek. Plastová cedulka se stručným obrázkovým návodem k bramboříku. :-)
V knize Neporažený od Howarda Fasta mám věnování:
Vzornému úderníku soudruhovi Vranému za splnění normy v měsící listopadu věnují Škodovy závody.
Vložit příspěvek