Zaklínač
Ahoj, mohl by mi prosím nějaký odborník na Zaklínače zodpovědět jednu otázku? Bylo mi řečeno, že tři hlavní postavy ze Zaklínače se narodily ve stejný den. Den, který je zvláštní v několika ohledech a který je provázaný i s naším kalendářem. Nemáte prosím někdo tušení, co by to mohlo být za den?
Děkuji a hezký den ;)
Dobry den,
Chci se zeptat,zda ma nekdo nejake informace ohledne vydani/dotisku,ci jine zpravy o ZAKLINACI v pevnem vazbe.(vsechny dily)
Predem dekuji,.
Text příspěvku byl upraven 26.04.15 v 12:58
Co jsem četla na stránkách nakladatelství Leonardo (je to článek starý dva roky), tak odsunuli dotisk Zaklínače v pevné vazbě na rok 2014, což se ale nekonalo. Můžeme jen doufat, že se nakladatelství vyjádří k položeným dotazům, ale zatím je ticho po pěšině, takže tomu moc nefandím, že se dočkáme dotisků pevné vazby :/
Zeptám se rovnou, Zaklínače je hodně, kterou knihu od Sapkowskeho (série Zaklínač, nebo povídky, no prostě jak začít) si mám přečíst jako první? Moc díky
Zdravím všechny čtenáře,
rád bych se zeptal s jakou knihou je nejlepší proniknout do světa Zaklínače. Autor už napsal opravdu hodně dílů a nejsem si moc jistý jaká kniha byla vydána jako první. Budu moc vděčný za jakoukoli radu.
Prvé vydanie poviedok je toto: https://www.databazeknih.cz/serie/zaklinac-povidky-1-vyd-4231
Plus dve sú tu:
https://www.databazeknih.cz/povidky/konec-sveta-441
https://www.databazeknih.cz/povidky/posledni-prani-442
Druhé (a ďalšie) vydanie poviedok je toto:
https://www.databazeknih.cz/knihy/zaklinac-posledni-prani-272481
https://www.databazeknih.cz/knihy/zaklinac-mec-osudu-431
Čítať samotnú ságu o Zaklínačovi rozhodne neradím, treba začať poviedkami. Stačí si prečítať anotáciu prvého dielu ságy.
Krev elfů otevírá románovou řadu Geraltových životních osudů. Kniha přímo navazuje na povídkové sbírky Poslední přání a Meč osudu.
Geralt, Ciri, Yennefer, Triss Ranuncul, Yarpen Zigrin a další známí a oblíbení hrdinové ze Sapkowského povídek poprvé na stránkách románu, v němž se odehrává boj o osud světa. Zaklínač pečuje o plamen, který může zapálit celý svět...
Moc děkuji za informace. Začnu teda sbírkami a potom kdyžtak přejdu na 1. díl série.
Jak už bylo řečeno je nezbytně nutné začít sbírkami povídek. Čtenáři kteří začnou prvním dílem ságy, který má na obálce jaksi číslovku III. se pak diví, že se v ději ságy ztrácí. Bouřková sezóna spadá dějově mezi dvě sbírky povídek, ale je napsaná tak, že si čtení člověk užije až po sáze.
Potom je vhodné nečíst poslední povídku z Meče osudu, protože obsahuje spoilery k celé sáze. Sapkowski ji napsal spíš pro pobavení přátel a ještě ke všemu nesedí přesně k sáze, takže může čtenáře zmást.
Jinak zaklínač není vůbec jednoduchá literatura a čtení vyžaduje patřičnou pozornost.
Text příspěvku byl upraven 29.11.18 v 08:08
Moc děkuji za pomoc. Tím, že čtení vyžaduje patřičnou pozornost myslíte to, že jsou v knize použité různé jazyky, kterými mluví jednotlivý tvorové? Se sérií nemám skoro žádné zkušenosti.
MikeDV3 Ne. Pouze to, že dějové linky z povídek pokračují i v sáze a není to tak jednoduchý čtení. Ještě druhá kniha ságy Čas opovržení čerpá dějově z povídek. A samotná sága sleduje víc dějových linií a pracuje s různými časovými rovinami. Upřímně se přiznám, že jsem si ságu užil až když jsem ji četl podruhé, protože napoprvé jsem nečetl povídky. A už teď se těším až ji budu číst potřetí. :)
MikeDV3: Sapkowski taky nedá čtenáři nic zadarmo. Občas si s ním vyloženě hraje, a to způsobem, který by mě jinak asi naštval, ale jemu to ráda odpustím, stejně jako to dělá mnoho dalších čtenářů. :-)
Ne že by šlo vyloženě o hrozně náročnou literaturu, ale jednoduché čtení, kde je vše vysvětleno po lopatě, to také není. V Zaklínači je spousta náznaků a nedovysvětlených věcí.
Každopádně přeju, ať si čtení užiješ; vždycky závidím lidem, co s mou milovanou sérií teprve začínají. :-) A když se ti bude líbit, zkus potom i hry, pokud je neznáš. Určitě stojí za to.
Se sérií Zaklínač se musí začít od povídek. Úplný začátek příběhu najdeš v povídce Cesta z níž není návratu. Ony ty povídky u nás vyšly v několika sbírkách, které se často navzájem překrývají, takže si nepamatuju, s kterou je nejlepší začít, ale rozhodně to chce nejdřív přečíst povídky a až potom se dát do pentalogie. Román Bouřková sezóna stojí tak trochu mimo, můžeš si ho nechat na závěr. A jako úplnej bonbónek nakonec doporučuju povídku Něco končí, něco začíná.
Přidám dotaz... Nedávno jsem přečetla Poslední přání. Přiznám se, že jsem to moc nestudovala, prostě jsem vzala knížku s velkou tlustou jedničkou na obálce... A moc mě to nebavilo. Nemyslím si, že bych se nějak ztrácela nebo něco nepochopila, ale přesto: Je možný, že mě to nebavilo, protože jsem nečetla ty povídky, které měly předcházet? A hlavně: mám tomu dát ještě šanci a začít znovu od povídek?
Padfoot: Ale to jsi právě četla tu první sbírku. Pokud tě to nebavilo, tak další čtení spíš nedoporučuji.
Stříbrný meč je staré vydání. Padfoot četla nové, kde jsou všechny povídky ze Stříbrného meče a několik navíc.
jak říkají ostatní, tak nejlepší je začít povídkama, protože tím Sapkowski začal a tam představí Geralta i celý jeho svět (elfy, dryády atd). Já jsem Zaklínače četl někdy v 90. letech, kdy začal u nás vycházet a kdy sága o Ciri ještě nebyla dopsaná. Pamatuju, jak jsem s napětím čekal, až Sapkowski napíše závěrečný díl, protože jsem chtěl vědět, jak to celé dopadne. Ale musím říct, že někdy loni jsem si dal repete a přečetl tu ságu znovu a už jsem z ní nebyl tak nadšený jako tenkrát, když mí bylo -náct. Z dnešního pohledu bych řekl že Zaklínač je lehce nadprůměrná fantasy (7/10), ale na špičky v žánru nemá (Pán prstenů, Malaz atd)
Text příspěvku byl upraven 17.08.18 v 11:28
Na Pána prstenů nemá nikdo a nic. Ale Malazskou knihu padlých mám zrovna rozečtenou, jsem u 6. dílu a Sapkowski je podle mě o několik řádů výš. Hlavně proto, že si neláme hlavu se stylem. Malaz je černočernej svět, autor se úzkostlivě drží "žánru" dark fantasy. V tom jeho světě nezasvitne ani světýlko. Sapkowski je geniální vypravěč. V povídkách i ve své pentalogii vypráví příběh, kterej se klikatí od hororu až po třeskutou frašku a je to všechno přirozený, ty figury jsou živý, uvěřitelný, velmi dobře "definovatelný" podle způsobu řeči - což samozřejmě je asi i zásluhou překladatele, ale je to prostě literatura. MKP je dobře odvedený řemeslo, nic víc.
Text příspěvku byl upraven 17.08.18 v 12:46
no nevím, už jen za to zakončení ságy o Zaklínači by Sapkowski zasloužil pár facek, ale nechci tady spoilerovat. Ve mně ten konec zanechal celkem hořkou pachuť na celou tu ságu :-)
Vložit příspěvek