Hodnocení knih
DISKUZE » Nápady na vylepšení webu
Vousa: do určité míry se dá poznat solidnost hodnocení - hvězdiček a komentářů. Po delší době už čtenář „zná" některé profily/uživatele, zná spoustu uživatelů, kteří se na DK pohybují už dlouho, všimne si (rozklikne) profily u podezřelých komentářů, podívá se na rozptyl hodnocení...
Hodnocení je třeba brát s rezervou, ale je jedním z vodítek, ovšem ne jediným a stoprocentní. Pro mě má mnohem větší vypovídací hodnotu hodnocení spřízněných čtenářů, kteří mají podobný čtenářský vkus, čtou podobné knihy, zajímá je stejné téma...
Text příspěvku byl upraven 31.10.24 v 23:21
R.E.M.- to sice ano, ale ptám se: Nebylo by jednodušší mít možnost takové uživatele nahlásit a smazat jejich hodnocení i s komentářem? Stejně jako tomu je na
I-divadlo?
Text příspěvku byl upraven 01.11.24 v 08:04
Vousa - souhlasím, byla by to změna k lepšímu eliminovat (mazat/rušit) falešné, podvodné profily, i hodnocení, vč. odlišení jednorázových profilů od jiných. (Taky jsem si všimla, jak přísné a současně sofistikované jsou podmínky pro uznání hlasů na webu i-divadlo.)
Jen jsem chtěla doplnit, že i za současného stavu se dá posoudit nebo odhadnout určitá relevantnost a „správnost" hodnocení.
Text příspěvku byl upraven 31.10.24 v 23:36
R.E.M.- Máte pravdu, ale ne každý má možnost, čas a chuť si procházet komentáře a hodnotit jejich relevantnost. To by měla být práce webu.
Jeden příklad za všechny prachy: u knihy "Mágové a šarlatáni" se objevil noví komentář od- IJ.J.Linhart. Knihu chválí až na půdu, jako jedinou. Navíc je tak hloupí že si dal přezdívku stejnou jako své jméno a teď hádejte kdo to je... Ano, sám autor knihy.
Text příspěvku byl upraven 01.11.24 v 17:17
Vousa: Přesně tak, spousta takových autorů se proflákne... Škodí sami sobě.
Dobrý den, po dlouhé úvaze a diskuzi s několika členy DK bych si dovolil malí nápad na vylepšení webu.
DK má jeden velký problém a to jsou jednorázové účty. Jsou využívány buď aby falešně zlepšili hodnocení knihy a nebo naopak aby hodnocení zhoršili. Tento problém se vyskytuje především u českých autorů. Podle aktivity lze poznat které účty to jsou. Dovoluji si tedy navrhnout u "Nahlásit příspěvek" přidat novou kolonku- "falešný účet". Poté by byl účet zkontrolován a pokud neohodnotil více jak tři knihy a není už déle jak dva měsíce aktivní. Byl by smazán včetně všech svých komentářů a hodnocení.
Další problém je že některé falešné účty už smazány/zrušeny byly, ale jejich hodnocení stále u knih zůstává.
Jaký je váš názor, nějaké návrhy?
Já jsem ze začátku používala databázi jen na prodávání knih, poté jsem tu asi sedm let nebyla a až po té pauze jsem začala hodnotit a psát komentáře. Jsem ráda, že můj profil nebyl smazán jen proto, že na něm nebylo hodnocení a byl nějakou dobu neaktivní. To není ukazatel ničeho, takže nesouhlas.
Calypso- pokud přez váš účet probíhaly prodeje knih je jasné že se nejedná o falešný účet. Ale máte pravdu že i takovéto věci by měly být brány v potaz.
Vousa: "Každý uživatel musí ohodnotit alespoň 20 knih, aby se jeho hodnocení začalo započítávat do výsledného hodnocení. Z toho důvodu se může lišit počet započítaných hodnocení ve statistice nahoře, se všemi hodnotícími níže."
Jinak, už vidím úplně živě, jak si moderátor sedne k pc, aby hodnotil, co je a co není podezřelé a bude to řešit. To je úplně představa mimo realitu. Kdo si lajzne to určovat? To mi přijde dost namachrovaný přístup. Stejně jako člověk, který bude kontrolovat gramatiku (navrhováno bylo) nebo třeba výzvu (též navrhováno). Což se tluče s tím, co tady píše každý druhý: O výběru své knihy si rozhoduju sám, hodnocení ani komentáře mě nezajímají. Potom se to trochu tluče a tím, že je druhá strana údajně ovlněná. Tohle jsou tak protichůdná tvrzení, že prostě nedávají smysl.
Text příspěvku byl upraven 05.11.24 v 21:09
Lenka.vílka: To o těch 20 knihách jste vzala kde? Pokud je to pravda nevěděl jsem o tom.
Pokud byl účet zrušen, proč u knih zůstává jeho hodnocení? Pokud byl účet v provozu jen jednou a ohodnotil jen jednu knihu, je jasné že je to falešný účet.
Vousa: to jsem vzala tam, kde to vezme každý, kdo se sem jako nový zaregistruje. Mě ani vám se tedy tato hláška u knihy neukáže. Ale nechtějte po mě, abych vám hledala datum v novinkách na webu, kde je o tom psané po zavedení. Je to již nějaká doba. Snazší "cesta důkazu" je zadat do vyhledávače "databáze knih nová hodnocení", když to chcete vidět na vlastní oči, okopírovala jsem to přesně.
Lenka.Vílka: Já vám věřím. Není potřeba být útočná, já se snažím s vámi mluvit s pokorou, prosím zkuste to taky. Pouze jsem zde nadhodil podnět na zlepšení webu o kterém jsem s několika lidmi mluvil a shodli jsme se na něm. Píši to sem i proto že nás zajímá názor ostatních.
Vousa: až začnu být útočná, tak to poznáte. Ten stav vypadá trochu jinak, než stav, kdy vám chci s něčím pomoct. Ale je to pravda: někde tam to je, ale opravdu nemám sílu klikat na stránky a hledat podle datumu, kdy to přesně bylo. To je za mě ztráta času :(
Není třeba to nikde složitě hledat. U libovolné knížky rozkliknete v sekci Komentáře-Recenze-Hvězdičky právě ty Hvězdičky a po otevření sjedete až dolů a tam uvidíte onen kouzelný nápis, který sem Lenka.Vílka zkopírovala.
Nermal: díky za info, tam jsem to přehlédla. Takže je to permanentní hláška :)
Taky jsem byla zvědavá - zkopírováno
Každý uživatel musí ohodnotit alespoň 20 knih, aby se jeho hodnocení začalo započítávat do výsledného hodnocení. Z toho důvodu se může lišit počet započítaných hodnocení ve statistice nahoře, se všemi hodnotícími níže.
Je poměrně vtipné, že den po téhle poslední výměně jsem na fb narazila na jeden příspěvek malého vydavatele, který přímo odkazuje na to, aby sem šli čtenáři dané knihy hodnotit. A děje se to často. Že se sem lidi dostanou právě takhle: chtějí podpořit malé vydavatele a nezávislé autory. Takže je to win win pro obě strany. Bohužel ale tihle čtenáři skončí, kvůli logice některých, ve stejné kategorii jako ti, kteří jsou podvaděči. Vzít tyhle profily potom jako jednorázové uživatele, protože budou potom hodnotit pouze další knihu daného vydavatele, pokud se tady potom nezdrží déle, je vážně špatně. A není to správné.
Není, máte pravdu. Přitom, kolik hloupostí napíšou i letití zdejší členové.
Nevím, jestli se nebudu opakovat, ale upřímně se mi nechce diskuzi procházet zpět. Ale - mě hrozně rozčiluje, jak se u některých knížek objevují komentáře a hodnocení typu "děkuji za knihu nakladatelství/autorovi, je výborná, doporučuji, 5 hvězd". Tak jasně že když mi někdo dává knížky zadarmo, tak si to nepohnojím pravdivým hodnocením, protože chci, aby mi ty knížky zadarmo dávali i dál. Z mého pohledu je to od nakladatelství dost hnusná praktika a vlastně i podvod. Teď naposled jsem si toho všimla u knihy Adam (autorka Rezlerová), která má přes 80 procent, ale zdá se, že zatím si to nikdo ještě nekoupil za svý. A když se tam objevil kritický příspěvek, který i na tohle upozorňoval, byl hned druhý den smazán. No co to je? Ten příspěvek nebyl ode mě, aby bylo jasno, ale to manipulování u hodnocení knížek mě fakt štve, a divím se, že ty "hodnotící" hanba nefackuje.
Text příspěvku byl upraven 12.11.24 v 09:22
LaCucaracha: zkuste si občas rozklinout klasické recenze, tam je to kolikrát i haštagové interno, protože jsou lidi líný upravit text, který sem dávají a který dávají na sociální sítě, když tady je to k ničemu, když to nelze prokliknout.
Zase je ale pravda, že na spolupráce si nikdo nevybírá knihy, které by sám číst nechtěl. Takže jo, ve výsledku je to trochu předvídatelný. Ale na druhou stranu. Třeba já jedu všechno za svý a moje hodnocení je taky dost předvídatelný: čtu jenom to, o čem vím, že se mi bude líbit, prostě to už dopředu vím.
Ale máte pravdu. Je tady dost knih, které mají komentáře podobné. Ale zase: kdyby se na vás obrátil autor s tím, jestli nemáte zájem napsat recenzí na jeho knihu a vy by jste se nedostal na její konec, tak to nenapíšete. Nebo mu budete trochu nadržovat.
Včera jsem opět narazila na komentář, který se mi strašně blbě kouše: K českým autorům jsem hodnější, protože se zvyšuje šance, že by si můj komentář mohl přečíst, zahraničí proto řešit nemusím.
Když si teda sečtu všechny tyhle faktory, tak všechno vychází a hodnocení dost českých autorů dávají smysl.
Plus samozřejmě efekt sociální bubliny a kamarádství mezi aurory, protože čtou taky, tak přece nebudou kritizovat knihu svojí kolegyně z vydavatelství, aby se nestalo, že ta poslední kniha, byla opravdu poslední.
Všechno se sčítá a všechno souvisí se vším. Proto se mi ostatní spoléháme na jiné faktory výběru knih :)
Já ty argumenty, co popisujete, chápu. Ale prostě mě to jako čtenáře štve. Ono je to u některých knížek navíc hodně nápadné, protože v podstatě hned po uvedení knížky na trh tu vyskočí hromada superlativních komentářů, a teprve tak po měsíci se začnou objevovat hodnocení lidi, kteří si to skutečně koupili (často bohužel s odkazem na ta dobrá hodnocení) a kteří už tak nadšení nejsou. Ale ten vysokoprocentní základ už je nastaven, že jo. A pokud je knížka fakt škvár a nikdo normální ji v podstatě nekupuje, tak tam těch absurdních třeba 90 procent zůstane viset. Já už jsem se myslím docela naučila v recenzích orientovat a číst mezi řádky, ale mnozí se jimi nechávají ovlivnit hodně. Ale to, že kritický komentář zmizí, to je teda vážně třešnička na dortu.
LaCucaracha: v tom se shodneme. Mě to taky štve. Ale obávám se, že to je asi tak všechno, co s tím můžeme udělat my dvě, nebo co lze udělat obecně. Prostě to "tak je"...
Text příspěvku byl upraven 12.11.24 v 11:07
Nové knihy si nekupuji, půjčuji si je v knihovně a kolikrát jsem ráda, aspoň neutratím za něco, co se mi pak moc nelíbí. Knihu si koupím, jen když se mi hóódně líbí a je ve slevě.
Vložit příspěvek