Pár nápadů na vylepšení webu

DISKUZE » Nápady na vylepšení webu

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 27.07.2020 v 13:09

Tavva: ale když si rozkliknete záložku vydání a vyberete to svoje, bude se vám na profilu ukazovat to vaše vydání. Stejně když dáte takto do knihotéky. Jinak tam máte nastavené hlavní vydání. Že nemáte čas dát svoje vydání do DK, je věc jiná. Pět minut max. Zda se dopní všechna vydání je na uživatelích a zda je jim nebo není jedno, že svůj komentář píšou k vydání, které tady není, protože ho nevloží...
Potom není třeba nic dopisovat...

Přece nechcete, aby byly sloučeny například všechna vydání Divé Báry, přestože obsahují různé povídky, jenom proto že se kniha jmenuje stejně! To by v tom byl guláš ještě větší :(

Text příspěvku byl upraven 27.07.20 v 13:31

lidunka1
lidunka1 27.07.2020 v 13:20

Potřebovala bych ještě jednu možnost u knihy a to "nepřečteno". Půjčím si ji v knihovně a pak na ni nemám čas nebo chuť.....

reader.007
reader.007 27.07.2020 v 13:36

tavvva: nezlobte se, ale jste tu od ledna letošního roku a ještě jste nepřidal/a ani jednu knihu nebo autora. Jako registrovaný uživatel tu moc máte, takže jestli někde vidíte nedostatek v chybějící knize, nic Vám nebrání chybu napravit. Více vydání jedné knihy tu prostě vkládat nejde, můžete si to, že máte vydání vícero, maximálně zapsat to soukromé poznámky ke knize. Je to sice nedostatek, ale vzhledem k tomu, že tady poměrně často pobíhají šotci, kteří "vykopávají knihy z poličky", tedy že jednoho krásného dne zjistíte že v knihotéce chybí nějaká kniha o které víte určitě, že jste si ji tam dal, tak jsou takové drobnosti celkem nedůležité.
Dokonale vedenou knihotéku zde na DK nehledejte, na to je lepší excelová tabulka nebo specializované programy.

Text příspěvku byl upraven 27.07.20 v 13:48

tavvva
tavvva 27.07.2020 v 13:43

Lenka.Vílka: Teprve teď jsem zkusil provést úpravu knihy a všiml si, že nějaký systém slučování vydání už zaveden byl, akorát ke sloučení bohužel zatím nedošlo u titulů, které jsem četl, proto jsem se domníval, že toto zatím web nepodporuje. Zkusím tedy věnovat ještě trochu času nastudování toho, jak to funguje a vydání pak zkusit sloučit.

Text příspěvku byl upraven 27.07.20 v 14:06

tavvva
tavvva 27.07.2020 v 13:56

reader.007: Já se nezlobím, jen mě trochu vyděsila Vaše zbytečně defenzivní reakce. To, jak tu jsem dlouho, je přece naprosto irelevantní vzhledem k tomu, o čem jsem chtěl diskutovat. Má-li někdo nápad na vylepšení, tak proč ho chcete hned ukamenovat? :D Jestli tu pobíhají nějací šotci, kteří likvidují databázi, tak by to taky chtělo opravu a ne se s tím smířit. Sousloví "excelová tabulka" mě děsí, protože je tam patrný škodlivý vliv jisté nejmenované společnosti, která způsobila ve světě výpočetní techniky tolik škody, zla a paradoxně i zpomalení vývoje, že bude trvat ještě dlouho, než jí to liberálové a altruisti budou schopni odpustit.

Text příspěvku byl upraven 27.07.20 v 14:07

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 27.07.2020 v 13:57

Tavvva: to bude lepší, procházejte a studijní. Já mám taky dost knih ze začátku své účasti zde, které neodpovídají tomu, co jsem četla. Protože jsem prostě nevěděla. Ale mám odzkoušeno, že jakmile uživatel začne vkládat knihy sám, zjistí skoro všechny funkce téhle databáze. Ale předtím platí to samé. Procházet a studovat :)

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 27.07.2020 v 14:06

Tavvva: nechci mluvit za "čtenářku s povolením zabíjet", ale až tady budete déle a přečtěte tolik dotazů jako ona nebo já, psaných horkou hlavou, protože se tazatel nekoukl a hned psal, že tady něco není, když to tady je, pochopíte "styl reakce"...
Možná to je způsobeno tím, že já se při vkládání své první knihy klepala jako ratlík a při hlášení první opravy no jéjej, skoro dva roky po velkém třesku, když jsem se tady registrovala. Já si to tady nejdřív prostudovala a asi tím reader myslela, že půl roku na tyto základy stačí. Protože já už za sebou mám hodně střelců, co se sem ráno registrovali, potom se po nich celý týden dělali opravy a oni se potom už nezkážou nebo zruší účet, přirozené je upozornění urazí.
Snažím se na to dívat z vaší stránky, zkuste i vy z té naší. Děkuji :)

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 27.07.2020 v 14:12

Tavvva: koukám na Hyperion v Přečtených. Krásný případ knihy, která je na první pohled na sloučení, ale ve skutečnosti není. Laseru a Arga vydání musí být zvlášť, protože Argo obsahuje povídku navíc. Proto je to odděleno a bylo by chybou dát zpátky k sobě....
Ale když je HP v nových vydání ilustrovaný, to je spolu, texty je stejný, jenom se u dalšího vydání přidá ilustrátor.
Když si nebudete jistý, napište do diskuse, někdo určitě rád pomůže. Nebo někomu z moderátorů, pokud má načteno zrovna toto.

Text příspěvku byl upraven 27.07.20 v 14:19

tavvva
tavvva 27.07.2020 v 14:24

Lenka.Vílka: každý čtenář nebo čtenářka "s povolením zabíjet" si musí zase uvědomit, že nově příchozí člověk má nárok na to si něčeho nevšimnout nebo zavedený systém hned nepochopit (což může také vypovídat o tom, jak moc je či není web intuitivní), ale na druhou stranu také může přinést takzvaný "svěží vánek" právě proto, že jeho pohled je zatím neovlivněn návykem, a proto může občas přijít s opravdu dobrým nápadem. Nemyslím s tedy, že je dobré jakékoliv hlasy hned z kraje umlčet.

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 27.07.2020 v 14:28

Tavvva: ale stále platí to, že nejdřív studovat a potom křičet, že tady něco není, když vím jistě, že to tady není. Protože nejde o žádné umlčení, ale stačí onen křik trochu zmírnit, když chtějí ostatní normálně mluvit.
(Za mě dost těhle příměrů, mě moc na chytrý řeči neužijou ;) ...)

tavvva
tavvva 27.07.2020 v 14:32

Lenka.Vílka: Ohledně slučování vydání, která by se dle Vašeho názoru slučovat neměla ... netvrdím, že je nutné toto provést s úplně každým titulem, samozřejmě jen s těmi, kde to smysl dává. Ale také jsem hned zprvu uvedl, že by to chtělo umožnit psát zvlášť popis/komentáře k titulu a k vydání. Pokud se vydání trochu liší, ale stále mají stejný základ, pořád si myslím, že by měla mít společnou stránku pro titul a vzájemné odlišnosti vydání mít uvedené v podstránce vydání.

tavvva
tavvva 27.07.2020 v 14:35

Lenka.Vílka: Domnívám se stále, že jsem nekřičel, ale snažil se o klidný a konstruktivní komentář. Možná se mi ne vše podařilo, ale nikdo není dokonalý :)

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 27.07.2020 v 14:42

Tevvva: co sloučit a ne, je na moderátorech, ne věcí mého názoru...

Psát zvlášť k vydání jde, jenom se to potom u knihy ukazuje najednou. (Na svém profilu vidíte svoje vydání, ostatní vidí vaše vydání. Všichni ví.)Nejste první ani poslední s tímto návrhem. Ale když chytré hlavičky z DK řeknou, že to nejde technicky, kdo jsem já, abych o tom polemizovala? Nějak tak, no...
Ale můj názor je, že je to zbytečné, svoje vydání si vyberete a píšete
Jo, pokud je něco trochu jinak, ale je sloučeno, dopisuje se to anotace. (Nebo použijte Zajímavosti.) Třeba isbn dotisku nebo že se jedná o barevné vydání, když předchozí bylo černobílé...
Ale pokud je odlišnost třeba počtem povídek, vede se zvlášť...

Text příspěvku byl upraven 27.07.20 v 14:53

tavvva
tavvva 27.07.2020 v 14:55

Lenka.Vílka: pokud se tu někdo vyjádřil ve smyslu, že není technicky možné toho dosáhnout, tak si dovolím odporovat :) Návrh databází je jedním ze střípků, kterým se ve svém oboru musím věnovat a možné to samozřejmě je. Spíš může být mírně komplikované realizovat přechod na nové databázové schéma a lidem z DK to nedává smysl z pohledu množství práce, rizik s úpravou spojených a přidané hodnoty. Mají na to samozřejmě právo :)

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 27.07.2020 v 15:01

Tavvva: tak napište majiteli webu, že máte řešení, když on ho nemá. A celé to zrelizujte, když on podle vás nemá čas. Nechtěla jsem psát, co napsala reader, ale musím. Jste tady půl roku (měl by jste něco vědět, ale zároveň toho víte tak málo)....mám na jednu stranu naivitu a zápal mláďat ráda, ale je to zároveň děsně úmorný :/

Text příspěvku byl upraven 27.07.20 v 15:03

tavvva
tavvva 27.07.2020 v 15:03

Lenka.Vílka: Jinak děkuji za tip se zobrazením správného vydání v osobním seznamu. Bere se to poslední zvolené, takže jsem označení zrušil a znovu ho provedl u správného vydání. Je to sice obcházení problémku, ale zafungovalo to.

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 27.07.2020 v 15:13

Tavvva: v pohodě. Jiná oprava není. Prostě příště budete vědět, že si musíte vybrat.
(A příště když to už uděláte správně hned na začátku, nemusíte nic opravovat, nikoliv obcházet ;) ...)

tavvva
tavvva 27.07.2020 v 15:18

Lenka.Vílka: Čtu znovu svůj komentář a nic o tom, že DK nemají čas jsem skutečně nenapsal. Je rozdíl v tom nemít čas a nevidět v něčem smysl. Taky jsem nenapsal nic o tom, že já ten čas mám nebo že bych se hrnul do realizace úprav, o které možná vůbec není zájem :) Vyjádřil jsem se jen k výroku, že něco není technicky možné a jelikož mi přišel výrok jako nepravdivý, pokusil jsem se k němu vyjádřit. Dále, doba od registrace příliš nevypovídá o tom, kolik času zde uživatel celkově strávil, takže i jakékoliv pocity o tom, co bych měl nebo neměl vědět, mohou být kvůli tomu zkreslené. Za naivní mládě se ve svém věku už rozhodně nepovažuji, nicméně děkuji ... alespoň chvíli se zase cítím mladší :D

Text příspěvku byl upraven 27.07.20 v 15:20

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 27.07.2020 v 15:27

Tavvva: nejsem si jistá, zda zrovna na tohle mám dnes náladu...Ale budiž.
Napsala jsem, jak vaše slova zní v mojich uších a jak se máte zachovat, pokud to chcete řešit. Pokud to řešit nechcete, nemám tušení, co teď řešíte se mnou. Vážně nemám ráda lidi, kteří si furt na něco stěžují, a když jim někdo řekne, tak to změň, tak najendou neví co říct, aby se to zakecalo a šlo dál...
A nemám taky ráda nafrněné pubertální slečny, ale čím jsem starší, tak zjišťuji, že je ještě jedna mnohem horší kategorie lidí...

Až mi budete chtít sdělit něco dalšího a smysluplného, ráda s vámi pokecám, ale debaty stylu "ty jsi řekl, já jsem řekl", jsou pro starou bábu jako jsem já už prostě mimo hru...

Text příspěvku byl upraven 27.07.20 v 15:28

tavvva
tavvva 27.07.2020 v 15:46

Lenka.Vílka: Snad nepatřím do té kategorie, o které jste psala. Vím, co říct a k případné změně/zlepšení měl vést právě můj první krok v podobě komentáře zde. Předpokládám, že jde stále o diskuzi a ve správné diskuzi si diskutující strany často vše pěkně vyjasní bez zbytečných emocí a často se doberou třeba i k nejvhodnějšímu řešení, které by bez diskuze nebylo třeba hned patrné. Sekce je v záložce Diskuze a jmenuje se "Pár nápadu na vylepšení webu", a proto se v ní nepřekvapivě objevují nápady na vylepšení webu. Až si budu chtít pouze postěžovat, tak založím vlákno s názvem "Stížnosti potížistů a chronických stěžovatelů" nebo podobně :) Debata se mnou je přirozeně Vaší svobodnou volbou a proto v ní nemusíte pokračovat.

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 27.07.2020 v 15:53

Tavvva: byl by jste překvapený, ale co jste právě napsal, nečtu poprvé. Protože tady nejsem půl roku. A až tady budete tak dlouho jako my ostatní, za předpokladu, že vám to nebude jedno a zapojíte se do chodu databáze, zaručuji vám, že si jí taky od nějakého nováčka přečtěte a budete kroutit hlavou, jako o co mu jde...
Protože kdyby mj skutečně založil vlákno, které o vy zmiňujete, tak moderátoři nedělají celý dny nic jiného, než slučování vláken se stejným obsahem.
A ten voblbovák v poslední větě si nechte pro někoho, kdo neví, že to je dvoustranný argument...

Nezbývá zakončit stejnou větou jakou si vždy říkám: "Leni, ty blbko, proč jim pomáháš, když se topí? Vždyť tě akorát stáhnou sebou, jak u toho kopou!"

Já v tom přehled mám a vím, co dělat, aby přehled byl nadále. Takže...

Text příspěvku byl upraven 27.07.20 v 16:00

tavvva
tavvva 27.07.2020 v 15:57

Lenka.Vílka: Přeji hezký den

reader.007
reader.007 27.07.2020 v 17:35

tavvva: Děsit Vás nebylo mým přáním ani účelem příspěvku, jen to shrnovalo jedno rčení, kterým se důsledně řídím nejen tady: "Změnit co změnit můžu a smířit se s tím, co změnit nedokážu."
A věřte mi, že snahu o zlepšení této databáze, včetně apelování na jejího tvůrce (když nepočítám všechny ty příštipkáře kteří databázi postavili vkládáním prakticky nespočitatelného množství dat) jsem měla nejen já, ale mnozí jiní. Jenže velmi často "hrách na zeď". Až tu budete pár let, třeba Vás tenhle typ rezignace postihne taky.

kapr
kapr 31.07.2020 v 21:54

Především u svých nových příspěvků, ale časem i postupným procházením a doplňováním předchozích, se snažím vždy uvádět, (v levém horním rohu příspěvku, na samostatné řádce,) ke kterému vydání knihy se můj příspěvek vztahuje, protože jinak by mnohé komentáře a diskuzní příspěvky nedávaly smysl. Mohu každému jedině doporučit.
-
Jinak mi zde i po delším čase stráveném na DK chybí jasná menu, která by i nováčka navedla na místo odkud je přístup k té či oné funkci DK. Je důležité především vědět, že zde taková funkce vůbec existuje. Pokud to víte musíte si ještě pamatovat pod kterými položkami viditelného menu se skrývá.

Text příspěvku byl upraven 31.07.20 v 21:57

kapr
kapr 31.07.2020 v 22:07

Přemýšlel jsem o tom, zda by neměly existovat žebříčky, ve kterých by měl každý autor jen jedinou, tu svoji nejúspěšnější knihu.
V současném systému se může vyskytnout všeobecně oblíbený autor, grafoman, který všech sto položek žebříčku obsadí úplně sám. To samozřejmě hodně přeháním, ale myslím si, že by žebříčky měly spíše pomáhat rozšiřovat naše obzory, nežli být jakýmsi bezcenným kolbištěm.

Vložit příspěvek