Pár nápadů na vylepšení webu | Diskuze | Databáze knih

Pár nápadů na vylepšení webu

DISKUZE » Nápady na vylepšení webu

Yaromil
Yaromil 29.01.2025 v 08:47

Nestálo by prosím za zvážení v sekci Aktivita oblíbených mít u komentářů ke knihám rovnou viditelné v rámci tohoto příspěvku i hvězdičkové hodnocení? Ne každý hodnotí a píše komentář ve stejný čas a tedy hodnocení hvězdičkami a komentář nemusí být mnohdy hned pod sebou.

Text příspěvku byl upraven 29.01.25 v 18:27

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 05.02.2025 v 12:16

Super za přehlednější zobrazení přidaných knih. Ale!
Je teda dost velký špatný, že z toho místa zmizel zdroj, který byl na proklik, když není alespoň u infa u knihy. Takže ten, kdo to kontrolu musí teď udělat toto:
Rozkliknu si knihu
Otevřu úpravy
Okopíruju odkaz zdroj
Otevřu nové okno
Okopíruju tam odkaz
Zkontroluju

Dřív to bylo:
Klik
Zkontroluju

Na kolik lidí to je moc a vyprdne se na to? No, já v tomhle stavu rozhodně jo. A možná i dost dalších...

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 05.02.2025 v 12:28

A když už jsme u toho seznamu vložených knih. Přijde mi dost nelogické, že když mám seznam vložených knih, tak ten je na tři dny a autoři a povídky jenom na dva dny. Já vím, už je to tak dlouho...ale proč to nevzít všechno najednou?

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 05.02.2025 v 12:40

Děkuju za vrácení zdroje. Spousta plící si teď štěstím spokojeně vydechla...

Text příspěvku byl upraven 05.02.25 v 12:41

Kozel
Kozel 06.02.2025 v 20:12

Zdravím, taková kosmetická otázka. Nešlo by ve statistikách udělat zvláštní řádek pro audioknihy, než je míchat s přečtenými? Počet poslechů se stejně nepromítne do počtu přečtených stránek. A tak by bylo asi lepší mít zvláštní řádek pro audioknihy a počet poslechnutých minut?

EliskaD
EliskaD 06.02.2025 v 22:32

@Kozel: to je úžasný nápad. Nelíbí se mi, že se stránky audioknih nezapočítávají a toto by bylo skvělé řešení jak počítat i poslechnutou audioknihu. Všemi deseti jsem pro.

Kozel
Kozel 07.02.2025 v 14:20

@EliskaD: díky, snad nás bude i povícero. Vskutku by se mi to jevilo jako elegantnější řešení než míchat do jednoho klasiku vs. audio=o)

Ruya
Ruya 07.02.2025 v 14:24

Když už je řeč o audiu přimlouval bych se za zrušení pravidla, že audiobook musí být vydán i v papírovém formátu, protože už několik let vychází některá díla pouze jako audio a je škoda se o názor na ně nepodělit.

Kozel
Kozel 07.02.2025 v 15:11

@Ruya: to už je možná příliš, myslím si. Stačí, že po novotě je možno přidávat knihy v angličtině a němčině. A jsou-li základem knihy jako takové, ryzí audioknihy by byly možná proti jádru věci. Což je, přiznávám, čistě konzervativní pohled na věc.

Už tak mi osobně stačí "pomíchané" komentáře k audio i psané verzi. Což, možná by nebylo špatné zavézt filtrování v komentářích. Ve smyslu jako jsou nejnovější, podle hodnocení atd.

Ruya
Ruya 07.02.2025 v 15:42

Chapu @Kozel , muze to byt kontroverzni, ono obecne bych tedy spis doporucil tyhle dve veci proste odlisit na vsech urovnich tzn audiobooky zvlast a knihy zvlast a byl by v tom poradek jak z pohledu hodnoceni, komentaru tak doufam i filtrovani ktere by zaslouzilo velkou peci.
Pokud jde skutecne o audioknihu a ne nejakou divadelni hru tak to nevnimam jako neco odlisneho od papiroveho vydani a popravde i ebooky jsou na tom dost podobne protoze ne vse vychazi i v tistene podobe. Knizka je myslim si knizka at je digitalni, ctena nebo tistena.

Text příspěvku byl upraven 07.02.25 v 15:48

Kozel
Kozel 07.02.2025 v 15:56

@Ruya: ano, na tom se vskutku asi shodneme. Jednu dobu mi velmi vadilo, že se tu objevují audioknihy. Respektive komentáře u knih začínající ve smyslu "poslechnuto". Přijde mi, že není úplně možno srovnávat totéž dílo v obou verzích.

To ano. Jako neznalého audioknih mě překvapilo, že by vznikla nějaká bez psaného (e-book nebo klasicky) "vzoru". Tak nějak je to pak z mého náhledu spíš audionahrávka, než audiokniha. Je to snad hříčka se slovy a myšlenkou, pouze mě překvapila zmínka a jestli se to dá nebo nedá považovat za položku adekvátní tomuto webu.

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 07.02.2025 v 17:17

Takhle: na začátku to byla podmínka. Bylo to i v nápovědě. Že musí mít audiokniha vloženou i verzi podle které vznikla. Ale už jsem si všimla, že se od tohohoto pravidla ustupuje. Ale je to v malé množství. Samozřejmě, že když Radioservis vydá "nějaké své povídání ze záznamu svého", tak to stále není audiokniha.
Ale... vzhledem ke změnám posledních dní a tomu přístupu zavděčit se každému, to za chvíli nebude problém ani s tím "nějaké své povídání ze záznamu svého" :)

Kozel
Kozel 07.02.2025 v 17:59

snad alespon padne v úvahu možnost oddělit ve statistickách zvuk a četbu=o)

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 07.02.2025 v 18:02

Kozel: to se teď v některém z vláken řešilo a pochopila jsem, že se na tom dělá :)

Kozel
Kozel 07.02.2025 v 18:43

@Lenka.Vílka: ah ták. Díky, to jsem nevěděl. Potěšující=o)

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 08.02.2025 v 09:14

Chtělo by to asi najmout pár nových moderátorů, kteří budou kontrolovat zahraniční vydání knih. Protože jich tady přibylo během těch třech dnů teda jako hodně. Já se tedy už po těch letech orientuju, a řekla bych že spousta dalších uživatelů též, na jakých principech funguje isbn. A dnes jasně vidím, že jsou přidaná jak normální vydání, tak jejich dotisky. Ale kdo to bude kontrolovat, nějak nevím, když je za den přidáno 200 knih a jenom 20 bude cz/sk.

Úplně stejně jako po zavedení audioknih, kdy tady vznikaly duplicity, kvůli tomu, že někdo zdrojoval na prodej audia v MP3 a někdo jenom na cd, byť to bylo stejná výroba.

A tohle je to samé. Jasně tam vidím, evidentně kontrola isbn funguje po celém světě na stejném principu, že jsou vkladné i dotisky. A ty se pokud jde o cz/si knihu do dalších vydání nepočítají a jejich vložené záznamy se mažou.

Pokud to tedy bude probíhat tak, že se již nadále budou kontrolovat pouze cz/si knihy, a ty s jiným jazykem budou bez kontroly, stále je tam ta jazyková bariéra, nebudeme si lhát, je to tak, tak to bude k určitému jazyku nefér. A je docela blbý, že zrovna k češtině a slovenštině. Asi budu teď znít jako staromilec. Ale já si pamatuju, co bylo napsáno vedle loga databáze, když jsem se sem zaregistrovala. (Což byl taky důvod, proč jsem se sem tehdy zaregistrovala a ne jinam.) Když se kouknete na sestavu zatím vložených knih, je jasné k jakým čtenářům vítr fouká a je mi jasný, že se jedná o snahu, aby mladí čtenáři neutíkali na goodreads. Ale už tak je tady občas takový nepořádek už jenom s dvěma jazyky vydání...

Taky je dost škoda, že když už si lidé zvykli, že série se píšou do kolonky série, ne do názvu knihy, tak přijde tohle a je to prostě vizuálně hnusný a nelogický v rámci zajetého. A druhá kategorie je samozřejmě nepřidávání jako další vydání, ale zvlášť.

Jo, jo, a jak koukám už se nám vytváří i duplicity zahraničních vydavatelů :)

Takže jako jo, nápad dobrý (což teda píšu jenom proto, aby mě mladé dívky neukamenovaly), ale provedení je teda zatím jako dost prdlajzový...

Text příspěvku byl upraven 08.02.25 v 17:04

Ruya
Ruya 08.02.2025 v 16:33

No Lenko ono to v tom helpu stale je, jsem tu par dni proto jsem si toho hned vsiml : "Audioknihy lze přidávat pouze jako další vydání k již zde přítomné papírové knize či eknize. "
@Kozel resilo se to tady ale nemyslim ze je to to cos chtel:
DISKUZE » Chyby na webu > Technické potíže?
https://www.databazeknih.cz/diskuze/chyby-na-webu-6/technicke-potize-1880?page=99#new

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 08.02.2025 v 16:51

Ruya: nedávno tady jeden uživatel řešil, že ta audiokniha opravdu nemá "předlohu" a nakonec nebyl problém s vložením. Ale byla to skutečná audiokniha, ne ty "audioservisiny", které jsem zmiňovala předtím.

Kozel
Kozel 08.02.2025 v 17:23

Uživatel svůj příspěvek odstranil.

Kozel
Kozel 08.02.2025 v 17:24

Ruya: díky za odkaz. Není to úplně to ono, aspon obsahem, který řeší. Přesto tam zkusím informativně hodit dotaz=o)

Calypso
Calypso 08.02.2025 v 17:28

Brzy tady budou české a slovenské knihy v citelné menšině (logicky). Na databázi se mi, mimo jiné, líbilo, že jsem velmi snadno zjistila, jaké knihy spisovateli vyšly v češtině, tomu je teď konec. Goodreads už jedno existuje. Směr, kterým se databáze ubírá, mi nepřijde zrovna šťastný, nejen z tohoto důvodu.

Kozel
Kozel 08.02.2025 v 17:33

Calypso: nerad, přesto musím souhlasit. Na druhou stranu se mi celkem líbí zjištění, že české/slovenské knihy jsou stále v popředí. Jakmile si vyjedu knihy nějakého autora, automaticky se zobrazí jen ty české, zatímco anglické/německé si musím vyfiltrovat zvlášť.

LordSnape
LordSnape 08.02.2025 v 17:47

@Calypso Ano, přesně tak. Pro mě to bylo takhle mnohem jednodušší, když jsem hledal překlady v CZ nebo SVK jazyce. Mám v knihovně u sebe taky knihy v angličtině, ale ty nikdy v češtině nevyšly a ani nevyjdou, protože jsou to takové okrajové věci z mytologie Asie.

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 08.02.2025 v 18:05

Tak naštěstí stále funguje pravidlo toho, jak funguje hlavní vydání.
Čeští autoři a zahraniční jako hlavní vydání to české, slovenští autoři slovenské vydání. Pokud je dřív v vloženo sk vydání zahraničího autora, potom se to předělá.
Ale za tři dny je tady je tady v knihách víc chyb než za tři měsíce dohromady. Ale pokud to je daň za to udělat někomu radost, zatím to vypadá, že se k tomu databáze staví jako mrtvý brouk. Duplicity vydavatelů, dotisky brané jako další vydání :( bude ještě legrace

Text příspěvku byl upraven 08.02.25 v 18:07

Kozel
Kozel 08.02.2025 v 18:43

@LordSnape: na základě této zmínky jsem se podíval na svoje oblíbené vodítko v podobě Databáze českého uměleckého překladu. A s hrůzou zjišťuju, že ta stránka už patrně ani nefunguje.

Vložit příspěvek