ANTIcharta proti Ctenarske vyzve
Děkuju. Už mi to mezitím vysvětlila Naias - poslala mi zprávu s odkazem na slovník. :))
... stejně to nesmažu, neboť možná by odpověď zajímala i další čtenáře.
(Občas mívám pocit - resp. rovnou a jasně vidím - že některé třenice v diskuzích jsou buď vysloveně způsobené neporozuměním slovenštině/češtině druhé strany, nebo má to jazykové neporozumění na nich podíl. )
No, možná někdy, ale v zásadě bych řekl že hádanice o výzvách spíš vznikají z toho, že k nim každá ze zúčastněných stran přistupuje z úplně jiných pozic a přisuzuje jim jinou důležitost než odpůrci.
Ne, na hádanice o výzvě jsem nenarážela. Diskuzní vlákna k ČV jsou tak samostatnou kategorií lidského myšlení a počínání, že věda pro ně snad ani nemá pojmenování. Občas je čtu, ale abych si hlavu nekroutila, tak se snažím zakazovat si tam co jen nahlížet. Ale že se najde někdo, kdo i pro malá nevinná dítka chce vyhlašovat ČV? - to už by opravdu snad měla zasáhnout sociálka - když mi něco přišlo daleko a široko "přes čáru" , tak to byl nápad vyhlašovat ČV i pro mladší než 10leté děti! Když si vybavím to množství (tisíce!) zdejších komentářů, odsuzujících různé názorové manipulace (komunistů, katolíků, muslimů, marketingových machrů, dietářů, ideologů všech barev a pod.) a vidím, jak nikdo nevidí, co za manipulaci ČV je, a jak se jí poddávají, jak si v ní lebedí a jak si na ni nedají šáhnout - tak si říkám: nerozumím světu.
Koka: navíc si představ, pokud těm robátkům nabídnou i možnost vyhrát nějaké ceny, jak jejich matky vytáhnou do krvavé pranice, aby svým ratolestem zajistily úspěch. Běda, kdyby se někdo někomu pokusil napovědět, zda se tato či jiná kniha hodí pro toto či jiné zadání výzvy! Možná bychom se dostali i do televizního zpravodajství, jako ten pošahanej penzista, co kácel stromy na trať ve snaze vyvolat nenávist k machometánským uprchlíkům. Už to slyším:
Vážná zranění, utržená ve vzájemné potyčce, dnes ošetřili v nemocnici Na Františku dvěma rozlíceným matkám, jejichž děti se zúčastnily čtenářské soutěže na webových stránkách Databáze knih, určených milovníkům literatury. Příčiny konfliktu vyšetřuje policie; podle prvních zjištění se zdá, že pranice, k níž došlo dnes odpoledne v pasáži Černá růže, má mnohem širší a vážnější pozadí. Na zmíněných webových stránkách už několik dnů zuří nevybíravé slovní přestřelky mezi matkami malých soutěžících. Nejvyšší státní zástupce požádal soud o příkaz k zablokování Databáze knih. Ministr kultury připustil, že je třeba uvážit, zda je vhodné, aby se nezletilé děti učily číst.
Text příspěvku byl upraven 14.01.19 v 21:32
Možnože je to s čítaním ako s angličtinou:
V Japonsku, kde je spotřeba tuků minimální, je ukazatel srdečních nemocí a záchvatů nižší než v Anglii a USA.
Na druhé straně ve Francii, kde je spotřeba tuků velmi vysoká, je ukazatel srdečních nemocí a záchvatů také nižší než v Anglii a USA.
V Indii, kde sotva pijí červené víno, je ukazatel srdečních nemocí a záchvatů také nižší než v Anglii a USA.
Ve Španělsku, kde pijí červené víno ve velkém a jedí hodně různých paprikových klobás, je ukazatel srdečních nemocí a záchvatů také nižší než v Anglii a USA.
V Alžírsku, kde se minimálně milují, je ukazatel srdečních nemocí a záchvatů nižší než v Anglii a USA.
V Brazílii, kde se hodně, ale hodně milují, je ukazatel srdečních nemocí a záchvatů nižší než v Anglii a USA.
Resumé: Jezte, pijte a šukejte, protože se zdá, že to, co zabíjí, je angličtina.
Ups! On tady někdo někomu diktuje, co má číst? Já si myslela, že jestli čtenářskou výzvu přijmu nebo ne je čistě na mně! Jak jsem naivní :D!
Na druhou stranu je tahle ANTIcharta prima, hezky rozbouřila stojaté vody.
Krásný večer všem!
no potom nastáva otázka, čo by sme čítať teda vôbec, alebo aspoň trochu nemali.
Ve výzvě jsem zmanipulovaná, to je pravda, ale sama sebou, neboť mě to strašně baví :-)
Možná by v záhlaví výzvy mělo být zvýrazněno, že výzva je nepovinná , dobrovolná.
Mnohým by to asi zjednodušilo život.
woodwarde, ale na druhou stranu - taková diskuze, zda "smolíček pacholíček" je či není oxymorón, by mohla být zajímavá, přínosná. A pokud by to uchopil správný píárista a připravil na to téma jaksepatří vědeckou konferenci - mohlo by to být obohacení literárního života.
Ja si myslím, že uživatelia vedia, že ČV nepovinná. Ono sama o sebe to nie je zlý nápad. Problém je skôr v spôsobe výberu titulov, aktivita neuškodí, pokiaľ to nie je rádioaktivita.
Koka: Neříkej "píárista", tahle slova mi po ránu nedělají dobře. Jaképak oxymoron? Proč by "pacholíček" nemohl být "smolíček"? Někdo holt může mít pech už od plínek. Nehledě na to, že slova jako oxymoron děcka pod deset let neznají. Ostatně jejich rodiče dneska většinou taky ne a když, tak nevědí, co znamenají.
woodwarde - lepší přihlášku na vědeckého tajemníka té navrhované konference jsi ani nemohl podat :=)) Hlavně aby se uskutečnila s podporou fondů EU v rámci cíle Rozvoj lidských zdrojů, z něhož se už u nás utopily desítky milard €, aniž by se ty lidské zdroje nějak citelně a prokazatelně rozvinuly.
A jaká slova znají děcka pod 10 let - to jsem také dlouho netušila, než jsem je neslyšela hrát na tabletu Minicraft!
Kdyby nějaký český blogista vložil do své povídky scénku, jak se dva marketingoví referenti konkurečních vydavatelstev sejdou u piva a uzavřou sázku o to, zda se podaří přimět normální vzdělané myslící lidi, nositele volebního práva (!), aby pro výběr své četby použili takové parametry, jako je sudý či lichý počet stránek v knize - tak by, tipuji, taková povídka byla čtenáři odmítnuta jako naprostá blbost s nepravděpodobnou zápletkou ....
ale no tak, vždyť je o jen hra. Někteří si hrají rádi, někteří mají potřebu se omlouvat proč nehrají, a někteří i tu hru berou smrtelně vážně...
no a někteří nechápou, kritizují, či se vysmívají proč si jiní hrají
jo bylo to tu už i vloni :-)
Koka: Inu jo, Chesterton říká, že pravda je vždycky fantastičtější než fikce, protože fikci jsme si vytvořili sami tak, aby nám vyhovovala.
Vědeckým tajemníkem nebudu! Ani nevědeckým! Mám k tajemníkování averzi, jsem na tajemníkování alergickej, naskakujou mi z toho pupínky.
Nemotal bych dohromady slova jako "vzdělaní", "myslící" a "nositelé volebního práva". Takto definované kategorie možná vytvářejí jakýsi průnik, ale nebude moc velkej. Volební právo má kdekdo, jakés takés vzdělání si pořídil i leckterej trumbera, ale "myslící" - to je dneska spíš vzácnost. Myslet není in ani cool. Myšlení bolí a nejsou na to prášky, takže moderní člověk se myšlení spíš vyhejbá.
Text příspěvku byl upraven 15.01.19 v 12:18
Nelmal, ja skôr rozmýšľam, či tí hrajúci sa a pýtajúci sa, čo je to rozkazovací spôsob, chodili na základnú školu, a či im zostala utajená existencia Pravidiel českého pravopisu, kde sa tá vytúžená informácia dá nájsť.
Naias: Já jsem pořád nevěděl, co máte všichni s tím rozkazovacím způsobem. Až teď jsem si to našel. Tohle tvůrci výzvy dost přehnali a zdá se, že nesledují zdejší diskuse, jinak by věděli, že znalost mluvnických jevů je mezi uživateli spíš v opovržení - soudě dle nevrlých reakcí, které se dostane každému, kdo by se odvážil upozornit některého ze zdejších veleduchů, že jeho příspěvek, zajisté objevný a směle formulovaný, hyzdí nějaké to nesprávně použité i/y.
Vložit příspěvek