Fantasy pro muže
Měl jsem to měl úplně stejně, Hru o trůny jsem hrozně chtěl, ale nebyl jsem si vůbec jistý, zda je to to pravé, ale odhodlal jsem se. Hned jak jsem začal číst, kniha mě absolutně vtáhla. Je ale důležité zmínit, že sága Píseň ledu a ohně není takové to fantasy, kdy se na vás na první stránce vychrlí kupa elfů, draků a trpaslíků. Děj se odehrává ve středověku, který je velice krutý a žádná hlavní postava nemá jistý dlouhý a spokojený život. Fantasy prvky, jako draci, bílí chodci a děti lesa se sice občas objeví, ale spíš jen jako legendy a pověsti, většina děje se, alespoň v prvním dílu, točí okolo politických intrik. Za mě Hra o trůny určitě ano, sedla mi třeba o hodně víc než Hobit (ten je proti Hře o trůny absolutní pohádka). Záleží na tobě, co od Písně ledu a ohně očekáváš.
Text příspěvku byl upraven 01.07.17 v 20:49
V historických dobách jsem četl všechno, co mělo něco společného se SF. Postupně v 70, a zvláště později převládly knihy pesimisticky, depresivně zaměřené, často postapokalyptické. Svět po III. světové válce, vláda robotů, nebo válka s nimi, různé nemoci a podobně. Těch témat již tehdy bylo velmi mnoho. Bohužel mi stačilo si přečíst pár z nich a přestal jsem to co se za SF vydávalo a hlásalo to zmar úplně číst.
Mám docela rád Harryho Pottera, ale k většině fantasy nemám dobrý vztah, asi tak jako moji rodiče měli k SF. Můj otec byl fanouškem verneovek. Za jeho života, se velká většina autorových předpovědí tak, či onak naplnila. Dnes už si SF půjčím jen vyjímečně, tak 2 až 3 za rok. Doma je otevřu, a často je ani nedokážu číst. Fantasy bych rád čas od času zkusil, ale jen na doporučení. (Podobně se ale chovám i k celé domácí filmové a televizní produkci.)
Ahojky bando,
čte tady někdo knihy o Agentu Cormacovi? A popřípadě, který díl je podle Vás TOP? A dovedete si představit, že by někdo knihy Neala Ashera dokázal zpracovat jako seriál typu scifi space opery ne nepodobné The Expanse od USA TV SyFy???
Dobrý den panstvo,
čte tady někdo z Vás knihy ze série Agent JFK? Popřípadě který díl z dílů 1 až 30 je podle Vás nejlepší a proč? A dokážete si představit natočení džejefkovek do podoby dobrodružného seriálu po vzoru Mladého Indiany Jonese?
Ametymka: Píseň ledu a ohně někomu sedne, někomu zas ne. Martin tě totiž hodí do hluboké vody a předpokládá, že umíš plavat. Prvních asi 200 stran je proto vážně náročných už jen proto, že zorientovat se ve vztazích jednotlivých postav a vlastně i si uvědomit, která postava je vůbec skutečně důležitá... Hodně lidí to odradí. Z velké části je to o tom to nevzdat a moc se nenervovat tím, že člověk nechytí úplně všechno.
Proto mi přijde trošku riskantní kupovat najednou všechny knihy, není to zrovna nejlevnější záležitost, obzvlášť, když člověk ani neví, jestli to bude jeho šálek kávy. Jinak naprosto souhlasím s tím, co bylo napsáno nade mnou, Píseň ledu a ohně je nádherným vypiplaným dílem, které si rozhodně zaslouží být čteno.
Kterou další verneovku byste mi doporučili??? Teď čtu 20 000 mil pod mořem a na srpen mám nachystán Tajuplný ostrov!
Ametymka: Já nad tím také delší dobu uvažuji. Přítel říkal, že prý je to o dost lepší než samotný seriál, který jsem asi jako jedna z mála ještě stále neviděla. :D
Text příspěvku byl upraven 15.07.17 v 11:26
Doporučili byste mi přečíst si Roky rýže a soli od Kima Stanleyho Robinsona???
Text příspěvku byl upraven 16.07.17 v 08:41
Dobrý den,
můžete mi poradit nějaké moderní sci-fi.Mám rád především cestování vesmírem,otázky mimozemských civilizací...děkuji.
Lopezo, nejspíš hledáte něco trochu jiného, přesto si dovolím doporučit vám tady Havilanda Tufa:
http://www.databazeknih.cz/knihy/tufova-dobrodruzstvi-9945 - a vlastně asi i všechna Martinova sci-fi, pokud se vám bude Tuf líbit. :-)
Lopezo, umíš rusky? Existuje sci-fi od Sergeje Pavlova Měsíční duha, kousek vyšel v edici Saturn, ale v ruštině mám oba díly a je tam i cestování vesmírem (fakt zajímavým způsobem) i otázka mimozemské civilizace.
Ramon - Roky rýže a soli
Kniha má nějaká ocenění
2003 – Locus Poll Award – Best SF Novel – 1. místo
2003 – SF Site Readers Poll – Sf/fantasy Book – 5. místo
2012 – Locus Poll Award – Nejlepší sci – fi román 21. století – 24. místo
....ale já bych hodnotil tak 50-60% ....rozhodně to u mne není Best SF /ale přečíst se to dá
...to níže popsané od Falquara, Tufova dobrodružství je o mnoho lepší....
Raksa.A .... nevím jestli víš k Měsíční duze
v 90. letech autor volne navázal jedním románem a povídkou:
Волшебный локон Ампары (роман) (Kouzelná kadeř Ampary)
Амазония, ярданг „Восточный“ (повесть/рассказ) (Amazonie, jardang „Východ“)
...měl jsem to slíbené od jednoho ruského šachisty....sliboval..sliboval...potom prohrál a už se mi neozval
Raksa.A - pošli mi na SZ mejlíka - knihu Волшебный локон Ампары jsem stáhl z ruskýho webu v *Doc
...povídku už mám taky v *Doc
Text příspěvku byl upraven 16.07.17 v 22:45
Ahoj, nějaký tip na dobré sci-fi? Žádná romantika, politika, zachraňování celé galaxie apod. Kombinace žánrů sci-fi, horor, thriller možná :)
Text příspěvku byl upraven 18.07.17 v 15:52
Vložit příspěvek