Filosofování pod starým mohutným dubem

DISKUZE » Volná diskuze

newtory
newtory 04.10.2017 v 23:08

AD: reader.007
Podľa mňa je dôležité nazývať veci pravými menami,padni komu padni a to sa dnes nedeje. Neviem kedy sa to presne stalo,ale ako keby sme sa odrazu ocitli v inej dimenzii. Všetci sa tvária a presviedčajú nás,že je to v poriadku a my vieme že nie,ale nemáme "páky" na to,aby sme ich zastavili.

newtory
newtory 04.10.2017 v 23:17

Vyrástli sme v lži,konfrontovala nás na každom kroku. Jediné bezpečné miesto bol domov. Upierali sme pohľad na Západ a ten je "odrazu" celkom iný,nespoznávame ho.

R.E.M.
R.E.M. 04.10.2017 v 23:56

... nádherný slunečný den, šumící stromy, záplava barevných listů, od svěže zelených po zlatavé, kamenná rozhledna...

... a na ní pověšeny velké předvolební "bilboardy". No chápete to?

(Ani netušíte, jaká slova mě v té chvíli napadala.)

Text příspěvku byl upraven 04.10.17 v 23:57

Marbo
Marbo 05.10.2017 v 04:19

Kní - ten díl jsem viděl, historii cs vynechám málokdy. K Putnovi, řada jeho výroků je na hraně § 356. A k té EU - bez UK, se státy na rozpadnutí ( Španělsko, Belgie, Itálie ) v předvečer sociálních a náboženských bouří, s ne zrovna dobrými sousedskými vztahy ( Rusko, Turecko, ). Třeba se pletu.
reader007 - hezká odpověď (ta první část ).
všem - tohle vstávání je řehole.

Eicherik
Eicherik 05.10.2017 v 06:22

reader.007: Přesně to mi na tom Západu vadí nejvíc, jak všechno přepočítávají na peníze. Udělejte tohle a mi vám pošleme peníze. Jestli tohle neuděláte zaplatíte pokutu. Na Západě budou bohatí, ale budou se bát vystrčit nos na ulici. U nás na Východě budou raději lidé žít skromněji, ale v bezpečí. :-)
Alespoň doufám.

Text příspěvku byl upraven 05.10.17 v 06:23

reader.007
reader.007 05.10.2017 v 10:01

mirektrubak:když je řeč o dotacích, tak právě ty bych jako prostředek největší korupce mileráda odstavila, protože máloco tak k**ví trh tak, jako dotace. Nebo jsou vynakládány na projekty vysloveně absurdní, jako třeba tvorba sjezdovky tam kde je to nesmysl
https://cestovani.idnes.cz/zlate-hory-chteji-penize-pro-sjezdovku-na-kterou-nesnezi-pmc-/lyze.aspx?c=A080318_231011_ig_zima_skr
a to nemluvím o tom případu ze zahraničí...
A když už jsme u špatných dotačních příkladů, ona Procházka v korunách stromů (vyhledejte sami) je taky pakárna na n-tou. Konzument se raduje, milovník přírody kterému není zatěžko vkročit na lesní cestu lomí rukama kolik lesa muselo být vydrancováno pro nesmyslnou nabubřelost...

Já NETVRDÍM, že jsem morálně výš, to bychom si špatně rozuměli. Já jen říkám, že mi NEZÁLEŽÍ na tom, že nemám a nebudu mít dům o velikosti hangáru pro boeing a odmítám věnovat čas který je mi dán na tomto světě tomu, abych trumfla souseda ve velikosti bazénu, auta a konta. A to je to, co kapitalistická společnost nesnese, protože tam je právě to "hnaní se za vyšším standartem" alfou a omegou. Makej, vydělávej, utrácej... Děkuju, nemám zájem. A ano, jsem divná.

A Vás pálí slevy? To se milej zlatej nemůžete divit, důchodci rozdají většinu svých příjmů dětem a pak je každá kačka dobrá. A jen pro vaši informaci: za posledních necelých 11 let jsem po 3. na mateřské dovolené a peníze jsou pořád STEJNÉ. Jestli vám je ukradené jak šly za tu dobu ceny (třeba) potravin nahoru, já to sleduji tedy pečlivěji, už kvůli tomu, abych ten přehled měla.
Nebrečím že mám málo, abyste mě nenařknul že si stěžuji, jen to konstatuji.

A co je na tomhle nejabsurdnější je hlavně fakt, že naše republika pomalu a jistě ztrácí samostatnost:
Nemáme armádu která by stála vůbec za řeč, nejsme soběstační v produkci potravin (a je to čím dál horší) a přitom většina sadů je likvidována a mnoho bývalých polí je v nejlepším případě pouhými pastvinami.
Kromě toho zásoby vody NA NAŠEM ÚZEMÍ prakticky vlastní Francouzi a teď po nich mlsně pokukuje "ten, jehož jméno nesmíme jmenovat" ;-) a když už je řeč o tomto nepojmenovatelném, jeho přičiněním je zamořena obrovská část zemědělské půdy a tím pádem i vodních zdrojů řepkou, do které (protože není určena ke konzumaci) pumpuje obrovské množství insekticidů a pesticidů, protože on nic, on podnikatel a chemické závody potřebujeme přece víc než udržitelné zemědělství.
Jak je možné že Ministerstvo životního prostředí neřve je záhada, protože jinak jim záleží na každé žábě nebo volavce, když třeba rybářům drancuje úrodu.

Před pár týdny jsem byla s dětmi na výletě v Kyjovském údolí (Českosaské Švýcarsko - vřele doporučuji, na podzim zvlášť) a tam na jedné ceduli je něco velmi nadčasového:
"Až bude poražen poslední strom, až bude otrávena poslední řeka a uloven poslední pták, pak teprve pochopíte, že peníze se jíst nedají."

Suma sumárum, to není o nějaké duševní nadřazenosti, to je o pudu sebezáchovy.

kapr
kapr 05.10.2017 v 11:27

Eicherik ... Jacck ... Marbo

Stačí si najít pražský, a pravděpodobně i bratislavský telefonní seznam z 50.let. Tentýž z 30.let je něco podobného. Po každé válce zde zůstalo, zvláště v těch největších městech, zanedbatelné, ale dlouhodobě významné procento z těch, kteří zde po dobu války uvízli. A že těch válek bylo. Kolik armád přešlo přes naše země za dobu nám známé historie, i se všemi negativními jevy které to přináší. Ti všichni se na podobě a složení našich národů podíleli.
Jen pro zajímavost: Kdysi jsem četl, že někde na jižní Moravě, snad až téměř na rakouských hranicích je vesnice, kde má výrazný počet obyvatel šikmé oči. Dokonce jsem se tam tehdy chtěl jet podívat. Na internetu nevím, ale v odborných kruzích by mělo jít o obecně známý fakt. Samozřejmě vývoj v průběhu, zvláště druhé poloviny 20.století, představoval významné promíchání obyvatelstva. Vesnice se vylidňují do měst. Děti jdou studovat, a do rodné obce se vracejí pouze vyjímečně. Mnozí vesničané odcházejí za prací. "Socializmus" představoval zpřetrhání vztahu vesničanů k půdě, k rodné obci. Všechny podobné jevy, na konci 19.století ještě velmi zřetelné, se nyní stírají. Ty osoby ale nemizí, samozřejmě i emigrace to ovlivnila, a ovlivňuje, většina z nich zde stále zůstává mezi námi, a díky promísení obyvatel jsou tyto ještě nedávno výrazné jevy v současnosti již značně setřeny.

Text příspěvku byl upraven 05.10.17 v 11:36

R.E.M.
R.E.M. 05.10.2017 v 11:50

Souhlasím s reader.007. Zbavit se potravinové soběstačnosti, vlastní bojeschopné armády a zdrojů vody a rozvodů energie byl a je nesmysl. Cesta k závislosti na jiných a nesvobodě. Dotace, přerozdělované EU, z peněz , vybraných od daňových poplatníků , jsou využívány na zbytečnosti a často i nesmysly, deformují zdravé podnikatelské prostředí. Hádejte, kdo je největším příjemcem dotací v ČR. Klíč, jakým jsou podporovány projekty, je dost zvláštní. V jednom státu podporuje EU dotacemi potravinové zemědělství a produkci, v jiném likvidaci cukrovarů a pěstování řepky. Hm, proč asi. Pro které státy je to výhodné!?

R.E.M.
R.E.M. 05.10.2017 v 11:55

A k těm slevám. Kdyby v našem státu byly slušně platy pro všechny, nemusely by 2/3 lidí, jejichž platy nedosahují ani průměrného platu, šetřit a vyhledávat slevy. A to ani nemluvím o lidech, kteří s penězi při minimální mzdě až 15 tis. hrubého při dnešních cenách potravin, energií a vody, bydlení, vychází velmi složitě.

Text příspěvku byl upraven 05.10.17 v 11:59

Marika Vanova
Marika Vanova 05.10.2017 v 12:10

Slevy: my bychom bez slev vůbec nenakoupili, o průměrném platu se mně i manželovi může jen zdát, zdrav. sestra a "ředitel" církevní školy. Naštěstí naše dětičky nejsou náročné a značkové věci nám nic neříkají, protože o kvalitě to, jak víme, mnohdy není.

Marika Vanova
Marika Vanova 05.10.2017 v 13:02

mirektrubak: tak to jsem taky divná.
Jestli se mají na Západě lépe, to nevím, přijde mi, že jsou pod větším společenským tlakem, než my, ale mohu se mýlit.
A s tím vztahem ke strýčkovi máte naprostou pravdu, pomlouvat a při tom využívat není normální.
Jsem obyčejná žena a tak ten život taky beru, jediné zadlužení, které beru je pro mne hypotéka, ale není ani tady dobré mít mega nápady a pořád lepší, než platit někomu pronájem.

kapr
kapr 05.10.2017 v 13:46

S tou Evropou, i s tím EU je to těžké, a poslední dobou čím dál tím těžší. Evropa je celkem malý, a ve srovnání s ostatními i poměrně málo zalidněný kontinent. Faktem je, že sever Evropy, pokud není jeho klima ovlivněno Golfským proudem, je v masové míře zvláště ve vnitrozemí prakticky neobyvatelný.
Funkce EU, jako zábrany válek, je nepominutelná. Takže jedna věc je jasná EU ANO. Na druhé straně vedení EU nevolenými orgány je slepá ulička, která je může zničit, a pokud nedojde urychleně k nápravě, tak jej také nakonec možná až překvapivě brzy zničí. Vedení EU, ze kterého prchá, a de facto už uprchla Británie, na sebe nyní strhávají dvě nejsilnější velmoci, Německo a Francie. Pokud jim vládnou neschopní vůdci, kteří na sebe v tom kterém státě ještě navíc strhli většinu moci, tak to samozřejmě všechno co EU přináší dobrého, obrací naruby. Druhá věc je jasná, zrušit nevolené orgány. Třetí věc příliš jasná není. Jak zajistit to, aby obyvatelé mocností mohli dostatečně uplatňovat svoji vůli, a při tom nebyli obyvatelé ostatních států znásilňováni v základních právech. Zřejmě bude nutné znovu přerozdělit kompetence, nově stanovit které otázky řeší něco co si dnes říká Evropský parlament, a naopak co je výhradně v kompetenci parlamentu každého z členských států. Konkrétně obrana a ochrana hranic EU by měla podléhat oběma těmto složkám tak, aby několik málo nezodpovědných hazardérů nemohlo prostor narušit a ohrozit obyvatele celého společenství.
Neustále slyším, že u nás nikdy nikdo žádného invazivního "doufejme, že jen ekonomického" migranta, nazývaného nesprávně uprchlíkem nikdy neviděl. Při tom je zcela potlačena informace, že na západ od Německa a vůbec kolem něho jsou státy dražší. Jedinými chudými státy v jeho nejbližším okolí je Polsko, ale především Česká republika. Tam se nechodí žádat o dávky. Tam se chodí utrácet, ovlivňovat, měnit, a tak či onak panovat. Ať už ve formách mafií, nebo jinými cestami. Ten milion plus neidentifikovaných živlů na který Merkel kývla, ten je zatím ještě převážně v Německu, ale v jeho akčním rádiu, je nejméně polovina České republiky. Ano, máme volné, otevřené hranice. Přesto se musíme připravit na okamžiky, kdy se tyto hranice budeme, hlavně zpočátku, přinejmenším pokoušet kontrolovat. Později, v případě nutnosti, budeme zřejmě osoby, které budou mít volný přístup na naše území muset hodnotit, a některým přístup prostě omezovat.

Marika Vanova
Marika Vanova 05.10.2017 v 13:49

Mirku díky.

tsal
tsal 05.10.2017 v 13:51

Uživatel svůj příspěvek odstranil.

reader.007
reader.007 05.10.2017 v 14:11

mirektrubak: být v EU? A vy si fakt myslíte že jsme ve stádiu kdy ještě máme na vybranou?
Budeme hypoteticky operovat s tím, že jo. Takže: NE, NE, NE, NE! TISÍCKRÁT NE! Hluboce se stydím, že jsem u voleb o vstupu do EU nebyla a nehodila hlas pro ne. Tenkrát mi to bylo jedno. Neviděla jsem moc pozitiv pro ano ani příliš negativ pro ne. Teď ale přemýšlím o současném světě, o historii a kultuře mnohem víc a mým hlavním heslem je "komu to prospívá". A většinou se mi odpovědi vůbec nelíbí.

kapr: záminkou (schválně neříkám důvodem) pro vznik EU bylo zlepšení podmínek pro zahraniční obchod. Nyní je Evropa rozhádanější než dřív, z krajových zvláštností se dělá div ne nebezpečný nacionalismus, vlády se zadlužují jako o život a řešením není utáhnutí opasku, ale vypůjčení/natisknutí většího množství peněz, které už fakticky nemají žádnou hodnotu. Potraviny se cíleně likvidují aby si nadnárodní koncerny mohly přivézt jiné z druhé půlky zeměkoule, zemědělci se uplácejí aby neprodukovali žádný výsledek nebo ho zničili protože to bude víc než za něj utrží atp. atp.
Hlavní slovo v EU (krom těch nevolených a bůhvíkomu se odpovídajících se komisařů) mají státy v jejichž čele jsou lidé bez rodiny - Merkel, Macron, May (i když ta už je díky Brexitu drobet ze hry, i když asi méně než se zdá), tudíž bez černého svědomí co nám a našim dětem budují za dědictví.

Ale abych mohla věřit že je vůbec nějaká cesta z toho marastu ven, to by muselo dojít k něčemu opravdu mimořádnému. Třeba aby naše vláda prohlásila: "Žádní Australani, žádná Madlenka A., žádný Musk), to lithium si vytěžíme sami, technologie seženeme a výnos nám to bohatě zaplatí a dokonce to bohatě pokryje i ten zlodějskej státní dluh, tak vo co de?"

No,nemám já pěkný sny? ;-)

reader.007
reader.007 05.10.2017 v 14:26

Jako mluvit o tom že jsme nemorální, to je fakt hodně. Země která takovým způsobem živí vyžírky jak by pravila propagandistická literatura let minulých "z bankovních domů" ... Země, která prostřednictvím své vlády dopustila církevní restituce...
Tak to jsme opravdu my, kteří se máme cítit vinní za to, že občas slíznem nějaké ty drobty ze stolu.

Vím že hypotéka je pro hodně lidí jediným řešením, ale bohužel taky vím, že všichni vy kteří ji máte, máte zároveň ve smlouvě uvedenou doušku o tom, že když se bude vaší bance chtít, smí po vás žádat okamžité splacení. Důvod už se najde.

kapr
kapr 05.10.2017 v 15:26

Ještě daleko dříve bylo cílem Evropy zamezit periodicky opakovaným evropským a světovým válkám. Zahraniční obchod přišel na řadu jako důvod sjednocení snad až ve 20.století. Rušit EU, nebo vystupovat pokládám za nesmysl, zvlášť v současné situaci, která hrozí jejím totálním rozpadem. My musíme bojovat (mírovými prostředky) za jeho záchranu. Současně, ale musíme kategoricky stanovit o čem a jak si chceme rozhodovat sami. A musíme na tom kategoricky trvat. Diplomaticky si to vyjednat, případně i vyvzdorovat. Pro takové rozhodnutí musíme hledat spojence. Při každém jednání je to ovšem vždy něco za něco. Místo planého politikaření, budeme nuceni začít dělat AKTIVNÍ politiku. Hledat, nacházet, získávat, a vychovávat si spojence tak, abychom byli s našimi požadavky pokud možno vždy součástí větších celků, které budou dostatečnou protiváhou diktátu mocenského centra Německa a Francie. Na jedné straně je neschopné, na druhé zase všehoschopné. Nakonec i pro případ totálního rozpadu EU budou obě republiky stálé dlouhodobé spojence potřebovat, už proto, aby poslední koloniální mocnost tohoto světa nedostala chuť.

Marbo
Marbo 05.10.2017 v 15:36

Osobně si nemyslím, že by EU byla středobodem všeho zla, ovšem toho dobrého je pomálu. A cyklostezky ústa nezavřou.
Vstup byla s odstupem času asi chyba a cesta ven není ( respektive je, ale neumím si to představit ). Zatnout zuby a snažit se z hezké představy evropské sounáležitosti zachovat co nejvíc. Byli jsme před Bruselem, budeme i po něm.

Text příspěvku byl upraven 05.10.17 v 18:41

newtory
newtory 05.10.2017 v 16:25

Do EU je ľahšie vstúpiť ako vystúpiť. Byrokratický kolos na hlinených nohách.
Veľmi subjektívne názory určitých záujmových skupín vydáva za názor väčšiny.
Hysterický,manipulatívny,narcistický a ukričaný spolok,formálne fungujúci ako sekta. Vypitvá mocenské inštitúcie štátu,ktorého samostatné fungovanie je oslabené natoľko,že má veľké problémy samostatne existovať...

kní
kní 05.10.2017 v 16:30

Panejo - taková hrozná choroba!

newtory
newtory 05.10.2017 v 17:42

Hlúposť nie je choroba,to je stav duše...

Marbo
Marbo 05.10.2017 v 18:48

tak a dost.
Dneska jsem poprvé vytáhl zimní kabát, mám totiž nové zaměstnání a jsem neustále venku. Začal podzim, což je v Ostravě období těch nejhezčích panoramat.

Eicherik
Eicherik 05.10.2017 v 19:05

Musím se pochlubit. Byl jsem jedním z těch, kdo hlasovali proti vstupu ČR do EU. A pokud bude někdy možnost, budu hlasovat pro vystoupení ČR z EU. :-)

Marbo
Marbo 05.10.2017 v 19:07

já tehdy ještě neměl ani OP. Ale tohle mi uvízlo v paměti
https://www.youtube.com/watch?v=p-sKQi_vvfg

Jacck
Jacck 05.10.2017 v 19:15

Eicheriku, tím že patřím do stejné společnosti s komunisty, zemanovci, okamurovci, ruskými trolly a dalšími bolševickými pitomci bych se fakt moc nechlubil :-)

Vložit příspěvek