Filosofování pod starým mohutným dubem
Pěkný článek o Dušičkách. :-)
Zítra se podle prastarých tradic stírají hranice světů živých a mrtvých. Dušičky nemusí být jen o návštěvě hrobů
https://1url.cz/luaVX
alekis: Já ještě čekám, jestli mi do pátku nepřijde Pád titánů, nebo Sudetenland. Podle toho se rozhodnu do čeho se pustím dříve. Každopádně mi Hlava světa zabere dva víkendy. :-)
Alekis - je to vzájemné, dcera je v Ohiu nadšená, líbí se jí lidi, země, přístup učitele k žákovi, hostitelská rodina je fajn.
Už jen to, že dnes můžeme navštívit USA je fajn. :-)
Jinak připomínám, že dnes ve 21:25 na ČT1 začíná repríza seriálu Vzteklina (2018). :-)
Eicheriku - přesně tak, když jsem po maturitě v 92 roce chtěla do US, nedali mi vízum, že tam chci zůstat, já tam chtěla pracovat, v roce 2001 zase ne, že tam chci pracovat, já tam chtěla jen na návštěvu k příbuzným. Takže když jsme měli jet v roce 2015, zase jsem se bála, že mi dají nežádoucí, ale už to vyšlo a jelo se, tedy letělo :-)
Teď mě trochu nakrknul článek na Seznamu, že prý Češi kupují knihy více než dřív, ale nečtou je. Průměr je 9,9 knihy na rok, co si o tom myslíte? Já jsem obklopena docela čtivými čtenáři, ale je to s námi opravdu tak zlé?
Tyhle průzkumy! Něco na nich je, ale hodně záleží, kde a na kom se provádí.
Deset knih za rok není tak špatné. Horší je skutečnost, že třeba já čtu za deset, což znamená, že devět nečte vůbec... A když se rozhlédnu po svém okolí, asi bych ty nečtenáře našel v mžiku.
Pokud lidé kupují, ale nečtou... Že by knihy sloužily jenom jako dekorace?
Mě to tedy nijak zvlášť nepřekvapuje ani nešokuje. Knihy jsou jako každé jiné zboží. Lákají nás obálky, jak je to vystavené ve výloze, čím nás nasírují reklamy a sociální sítě. Spousta lidí si knihu koupí a potom toho lituje. Zjistí, že jí vlastně ani nechtěl. Atd.
Já sice čtu, ale znám spoustu lidí, co za rok nedají ani ten průměr. A ani jedno není ostuda. Někdo čte, někdo má jiné zájmy. Ostatně je to ve výsledku úplně stejné jako když abstinent řekne: kdo chlastá to pivo místo mě?
Asi si nikdo nekoupí knihy domů jako dekoraci, ale možná si danou knihu koupí, protože z nějakého důvodu zaujala (autor, téma, možná i atraktivní obálka, v antikvariátu třeba i velmi příznivá cena) s tím, že si knihu přečte "až bude mít čas". (Obávám se, že je to trošku i můj případ, mám zásobu četby snad až do důchodu:-)
Zrovna nedávno jsem na podobné téma diskutovala s knihovnicí v naší knihovně. Zajímalo mě, kolik procent z celkového počtu lidí v naší zemi je čtenářů. Vzala jsem svoje bydliště jako průměrný vzorek a výsledek mého zamyšlení je takový: trvale hlášeno je v našem městě a osadách k němu patřících 7992 obyvatel; v knihovně je registrováno 1930 čtenářů; z toho vyplývá, že cca 25 procent lidí čte. Ale - je to jen velice hrubý odhad, protože ne všichni registrovaní čtenáři čtou knihy a čtou pravidelně. Do uvedeného počtu registrovaných čtenářů je zahrnuto i 689 dětí do 15 let, některé čtou z donucení povinnou četbu, některým čtou zatím rodiče. A na druhou stranu ne všichni, co rádi čtou, také navštěvují knihovnu.
I kdyby to tak bylo, že 25 procent lidí čte, zdá se vám to málo nebo dost? Mě se to zdá málo.
Znám v našem městě poměrně hodně lidí, ale jen o pár z nich vím, že čtou. A když pak chodím se psem po ulicích, přemýšlím, co vlastně ti lidé ve volném čase dělají. :-D Protože můj volný čas žere pes a knihy. :-D
Tiež zhromažďujem knihy a čítam až potom, neskôr, dodatočne, pozvoľna...
Knihy sú ako tiché vína, čas spotreby je neohraničený (snáď len životom spotrebiteľa, čitateľa).
Skrátka pri knihách čas nehrá žiadnu rolu (!)
Knihy sú lieky aj potraviny zároveň, ale bez vyznačeného odporúčaného času spotreby.
Text příspěvku byl upraven 03.11.23 v 13:26
Newtory: to je krásné přirovnání. :-) Budu si ho připomínat pokaždé, když mě vyděsí pohled na tu hromadu vlastních nepřečtených knížek.
Ďakujem, tiež mi to pomáha keď sa zahľadím na kopy neprečítaných kníh ktoré sa na mňa škeria z "každého" kúta.
newtory - opravdu pěkné přirovnání.
Lenko - to by mě taky zajímalo, kdo chlastá to pivo za mě :-)
Marika Vanova: vítám vás v klubu :D občas si kvůli všem těm statistikám připadám, že někdo cizí žije můj život...
Na Šumavě a v Krkonoších sněží. U nás v Praze je dušičkové počasí. Kam vás právě čtená kniha dopravila? Já jsem se nakonec pustil do Pádu titánu, takže to bude asi putování po více částech světa v období světové války. :-)
Já budu ještě chvíli s Martinem Moravcem zpovídat českého kriminalistu Josefa Mareše a je to hodně zajímavé.
AD: Marika Vanova. Čo o to, čo sa týka štatistiky: "kdo chlastá to pivo za mě" to by som ešte prežil, ale kto mi kazí štatistiku o priemernej mzde to musí byť pěknej prevít.
Lenka.Vílka, newtory: Jo, tak tohle si obojí říkám tak, jak o pivu, tak o průměrný mzdě. :D
Já kolem sebe mám většinu lidí, co nečtou nebo čtou hodně málo, nebaví je to nebo se věnují jiným věcem.
A co se týká toho, kde budu v knize, to ještě nevím. Dnes jsem dořešila rodinnou tragédii v Egyptě (Nakonec přijde smrt), takže teď si musím vybrat, co budu číst dál. :)
Já jsem v roce 1911, válka ještě nezačala. Jsem s třináctiletým klukem v dole. Je poprvé v práci. No já bych to teda nedal. Dneska se žije teda fakt líp. :-)
newtory - mně už jsou ty statistiky putna, jen jsem se nad tím pozastavila, ale to se může týkat čehokoliv, máte pravdu. Ta průměrná mzda, no jestli je to ale dělá šťastnější? A kdo má hodně, chce ještě víc atd. Možná že ten s tím pivem je spokojenější :-D
alekis - ty seš chytrá horákyně :-)
Audio poslouchám v autě, ale u toho mi nejdou držet knihy, už aby spustili ty samořídící auta, to bude jiná
Len aby tie samořídící autá neboli zároveň aj samotřídící, také by Vám zároveň vyberali aj vhodný cieľ jazdy a k nemu aj "vhodnú" literatúru.
Vložit příspěvek