Filosofování pod starým mohutným dubem
Už je mi to jasné - tys myslel dva hmyzáky a já jednoho v překladu. A tu tvou modlivku jsem přivezla kdysi klukům z Modry u Bratislavy, jenže ji asi špatně živili - moc nevydržela...
Chcel som napísať slunéčko,ale :
a.) trochu osvety nezaškodí,keď nám už zabili republiku
b.) niektoré "slunéčka" to nemajú radi,keď sa o nich hovorí,že sú jedovaté a hryzú...
Taky jsem si hledala lienku...
Jinak proti žádným hmyzákům nic nemám, kobylky jsme jako děti chytali na louce pořád. Ovšem zase mi vadí mrtvoly - klidně provedu odchyt živého pavouka, ale na mrtvého se štítím sáhnout... :D
Mě se třeba hodně líbí vážky a nebo třeba i vosa je moc pěkná a vůbec se jí nebojím.
Ale třeba takovej sršeň - toho se opravdu bojím.
http://www.dewolf.cz/wp-content/uploads/2017/05/srsen-1024x438.jpg
Apropó vážka,pred cca 10-dňami som ju videl lietať vonku. Chápete ?
V polovici októbra...
http://www.asianstyle.cz/gastronomie/5162-jedovaty-napoj-japonska-lahudka
Berušky ani lienky mi nevadí. :) Naopak. Před pár dny jsme jednu nerozumnou, která se rozhodla zaplavat si v akváriu, zachránili.
Možno trénovala na Darwinovu cenu.
Ale toto je síce staršieho dáta,ale zaujímavé :
http://www.national-geographic.cz/clanky/deset-nejbolestivejsich-bodnuti-v-risi-hmyzu-vedec-je-otestoval-na-vlastni-kuzi.html
newtory: Fascinuje mě, že někdo pro popis bolesti může použít tato slova: "Bohatá, srdečná, mírně křupavá" :-)
Tak mě napadá, že je zvláštní, že King nevyužil hmyz pro žádný svůj horor. Nebo si to alespoň nevybavuji. Asi to je moc velké klišé ...
Jazyk je veľmi variabilný nástroj a má široké použitie,ale bez mysle a schopnosti predstavovať si,by boli slová,len zvukovou kulisou.
Zoberte si degustátorov,čohokoľvek vína,kávy,čaju a výrazy ktorými popisujú degustované...
Tiež to musí bežnému smrteľníkovi pripadať minimálne od veci,ale ono to fakt dokáže postihnúť podstatu.
Veď aj samotná poézia ako spôsob opisu reality je v podstate dosť "od veci",ale tento spôsob opisu je už súčasťou našej kultúry a stretávame sa s nimi už od školy a tak sú slová schopné vyvolať obrazy,pocity,zvuky...
P.S. Ak bude King čítať toto vlákno možno,že angažuje nejakú lienku.
Text příspěvku byl upraven 17.10.17 v 23:09
Ad newtory: Obávám se, že zmíněný vědec byl před svým bádáním žhavě inzultován srdečným, smělým a ojediněle prchavým tupým předmětem...
Eicherik, nie je, ale už som bola párkrát oslovená „želvičko“. Veľa ľudí fascinuje, aké sú labute na vode úchvatné, a na zemi grambľavé. Ja to tak mám s morskými korytnačkami.
Denib, naias je latinský názov pre najádu. Najády sú vodné nymfy. Síce sladkovodné a tá korytnačka na mojom obrázku je morská, ale mne sa proste viac páči slovo naias než nereis (to je morská nymfa).
newtory: proč ne, když je teplo. Fakt je, že motýli už zmizeli, ale vážky se pořád držej. A sršni taky...
Čtu thriller Poslední hra. Jsem teprve cca ve třetině a na seznam zvířat, kterých se bojím, jsem si právě přidala vačici. Ještě že u nás nežijí. Dobrý spisovatel evidentně dokáže vzbudit strach z téměř čehokoli ... A to se vačice v té knížce vyskytuje jen málo a asi ani nebude skutečná :-)
Vložit příspěvek