Filosofování pod starým mohutným dubem
Eicherik - nepletou, neboť to jako Naias nečtu najednou. Prostě když si to půjčím nebo koupím, dám si to do právě čtených.
Načal jsem Lazebníkovu dceru. Začátek je parádní a příběh je docela pikantní. Určitě se pustím i do Krvavé hraběnky. :-)
K těm motýlům. Loni jsme u jednoho domečku poblíž chalupy viděly se sestrou přímo hejno různých motýlů a paní nám vysvětlila, že je to motýlí strom. Letos jsme si vzpomněly a zakoupily sazenici (až půlce července). Ujala, roste, kvete a už lítají!
Raksa.A: Motýlí strom. Motýlí keř. Komule davidova. Buddleja davidii. To jsem vůbec neznal. :-)
Než jsem to viděla u toho domečku, tak jsem to taky neznala. Uvidíme, jak se mu u nás povede a možná koupíme ještě jeden - zahrada (teda zahrada, spíš trávník a stromy) je ohromná a tohle kvete fialově, tak možná koupíme ještě jednu barvu.
Eicherik: Poslouchám knihu Jmenuju se Ozzy. Je to napsané překvapivě čtivě a vtipně (a sprostě). A taky moc dobře namluvené. Ozzy tam vypráví, že si s kapelou Earth všimli, jak lidi stojí fronty do kina na horory. A řekli si, že lidi sakra platí za to, aby se báli. A tak napsali skladbu Black Sabath :-)
denib: O té skladbě (povedené skladbě) kolují legendy, koneckonců dala jméno samotné kapele. Pojednává o přízračném zjevení, jehož svědkem se stal basák Butler, kterému se v nohách postele vynořila postava oděná v černém. Podobnou legendu měli i našinci Törr u skladby Lady Madeline. Určitě bude v knize i legendární příhoda, kdy Ozzy ukousl hlavu netopýrovi na koncertě. :-)
Eicherik: Taky se mi ta skladba líbí, obecně se mi Sabbati líbí :-) K netopýrovi jsem ještě nedošla, jsem na to zvědavá. Kdysi jsem někde slyšela, že to prý byl vlastně omyl. Říkám si, že to, co píše Ozzy, bude asi pravdivější než většina legend. Ostatně je tam dost upřímný i ohledně toho, jak se kdy choval a moc se nešetří. Jsem z té knížky unešená (i zásluhou toho, jak je namluvená). Vypínám jí jenom tehdy, když si chci poslechnout skladbu, o které zrovna mluví. Teď to je Paranoid - potřebovali ještě krátkou vycpávku při nahrávání desky a tak jí rychle napsali. Za dvacet minut :-)
Veľmi osviežujúci "objav", po dlhom čase fakt príjemná kriminálka a čuduj sa svete, produkcia Nový Zéland...
https://prima.iprima.cz/vrazdy-v-brokenwoodu/hon-na-jelena
Stále čtu knihu Lazebníkova dcera. V ději se již mihla rožmberská Bílá paní, Voynichův rukopis (na ten narážím v beletrii celkem často) a jelikož je v příběhu velmi důležitá profese lazebníka, tak i pouštění žilou a pijavice lékařské. Pijavice lékařské se v menší míře používají i dnes. Zajímavý je i popis koupelí v lazebnických lázních. Ty jsou pokud si dobře vzpomínám velmi dobře ztvárněny z kraje filmu Kladivo na čarodějnice (1970). :-)
Omyl, pijavice lekárske zažívajú svoju renesanciu. Alternatívy priťahujú, svet je unavený anonymnými tabletkami dáva prednosť "pokrvným" zvieratkám (teda aspoň pri niektorých diagnózach).
https://tech.sme.sk/c/20555306/pijavica-lekarska-nemusi-pomoct-kazdemu-obcas-skor-uskodi.html
https://magazin.centrum.sk/ulety/video-nechutne-domace-zviera-muz-krmi-pijavicu-vlastnou-krvou/848567.html
Na renesančné kúpanie si pamätám aj z tohto filmu:
https://www.csfd.cz/film/189616-lekar-umierajuceho-casu/prehled/
s vynikajúcim a žiaľ už nebohým Petrom Čepkom.
Text příspěvku byl upraven 28.07.19 v 17:28
Jan Jessenius je v knize taktéž zmíněn v souvislosti s onou veřejnou pitvou. Na knihu Lékař umírajícího času se taky chystám, na poprvé jsem se nedokázal začíst. :-)
Petr Čepek byl můj nejoblíbenější herec. :-)
Text příspěvku byl upraven 28.07.19 v 17:40
Skús tú krimi čo som sem dal link, budeš príjemne prekvapený.
P.S. Tak som sa trocha potrápil s výrazivom.
"Lovcem v tajze", že vraj Bekasina a panty.
Text příspěvku byl upraven 28.07.19 v 17:56
newtory: Zkusím. :-) Na iprima je 3 a 4 díl. :-)
Text příspěvku byl upraven 28.07.19 v 18:09
Eicherik: Musím opravit svoje nadšení z Ozzyho. Jsem někde za půlkou a je to pořádnej parchant. A i způsob sprostého vyprávění se stupňuje ... Mám pocit, že jeho muzika byla lepší, když jsem o něm nic nevěděla.
Michaela Klevisová má novou knihu Sněžný měsíc, chystáte se na ni někdo? Eicherik? denib?
Marika: Už asi rok nechodím do knihovny, protože teď čtu hrozně pomalu.Tak se k ní asi nedostanu. Ale možná na to někdy v budoucnu dojde. Přečetla nebo poslechla bych si to ráda, Klevisová píše dobře.
Chystám se na Sněžný měsíc. Až ho pořídí knihovna. Všechny předchozí díly série mimo 3. díl mám přečtené.
Marika: Na Sněžný měsíc se chystám, ale nevím, kdy se k němu dostanu. Jsem teprve u "trojky". :-)
newtory: Zkouknul jsem tu krimi, 3. díl (z golfu) a opravdu se mi to líbilo. Závěr mě pobavil. :-) Pustím se do dalších dílů. :-)
denib: Tak alespoň, že je (Ozzy) upřímnej, když to na sebe prásknul. ;-)
newtory, Eicherik - dívám se na 3. díl Brokenwoodu (golf), líbí se mi. Teď mě čeká desetiminutový závěr.
Text příspěvku byl upraven 28.07.19 v 21:06
A.D. Eicherik & R.E.M. som úprimne rád, že sa vám to páčilo, ten ďalší diel je ešte lepší ako "golfisti".
AD: alekis poznám jedného nedoceneného autora ktorý napísal 3 knihy o motýľoch (spolu ich má na konte 18, sám som ich sem vkladal, ale len štyri majú hodnotenie a z nich len jedna viac ako jedno).
Všetky knihy si sám "ilustroval" svojím fotoaparátom. A kedysi dávno, som asi štyri z nich vlastnil, ale je to veľmi dávno. Pamäť zrádza a pocity už vyprchali, preto sa už neodvážim dnes hodnotiť...ale asi sa mi páčili.
https://www.databazeknih.cz/vydane-knihy/jozef-ponec-31084?odb=cp
Text příspěvku byl upraven 28.07.19 v 22:47
denib - myslím, že to ani číst nemusím a asi vím, co je Ozzy zač :-) Někde na internetu jsem četla, že Ozzy má nějakou genetickou mutaci, která mu pomáhá odbourávat drogy a alkohol, jinak by nebylo možný, aby to všechno přežil. Slova jeho manželky Sharon Osbourne: „Až přijde konec světa, přežijí jen Keith Richards, Ozzy Osbourne a švábi.”
:-)))
Vložit příspěvek