Filosofování pod starým mohutným dubem
Neviete niekto aká "potvora" kladie vajíčka na okenné tabule ? Objavil som na hornom vyklápacom okne (nepoužíva sa tak často, takže relatívne menej vyrušovania). Biele vajíčka veľkosti špendlíkovej hlavičky, celý "útvar" má rozmery tak 4 x 2 cm.
reader.007 - u nás dnes asi 5 docela prudkých přeháněk, hned je tráva zelenější a líp se dýchá. Jinak už předtím nepršelo hodně dlouho, raději jsme trávník ani nesekali, i když nejvyšší byl stejně jen plevel.
Tak teď už prší pošesté :-)
U nás spadl tak intenzivní "liják", že většina kapek ani nedopadla k zemi. Jen se ochladilo, vyprahlo zůstává :-(
Aj ja som opäť zmokol a bez kropiaceho auta.
P.S. Eicherik, ty si taký milovník- insektológ, nepomôžeš mi s otázkou: čo sa nám to liahne na okne ?
Text příspěvku byl upraven 31.07.19 v 18:36
reader.007: "Navíc do určité míry chráněný život řeholnic je jako dělaný pro lidi, kteří by v dnešním neurvalém světě snadno mohli přijít k úhoně." Naprosto souhlasím s celým příspěvkem. Uznávám, že život v takovém prostředí má něco do sebe. I proto mám rád třeba knihy jako Jméno růže, sérii Bratr Cadfael a podobné. Svého času jsme dokonce (jako hodně mladí) spekulovali o podobném komunitním životě, ale neuskutečnili jsme jej. :-)
newtory: Opravdu netuším. Mně se ta všemožná havěť nesmírně líbí, ale vím o ní jen velmi pramálo. :-)
Predstava kláštora je dnes v ére globálnych sietí, keď ľudia zdieľajú všetky intimity svojho života (od napĺňania až po vyprázdňovanie) je pre niekoho takáto predstava priam inferiálna.
Veď už len predstava absentujúceho signálu, vyvoláva u väčšiny ľudí des.
Kláštor možno celkom nie, ale občas by sa mi predstava osamotenia na určitú dobu možno aj pozdávala.
Text příspěvku byl upraven 31.07.19 v 18:58
newtory - guglila jsem, ale může to být jakákoliv moucha, takže fakt nevím.
Aj ja som gúglil a vždy sa mi núkali články o hmyze, ktorý nejako súvisí s drevenými rámami okien, alebo rovno reklamy na okná. Asi im nedám šancu, múch je to dosť už tak, keby to bolo niečo iné, tak ich nechám na pokoji...
My (skupina lidí se stejným světonázorem) jsme uvažovali o koupi nějaké tvrze a nebo něčeho podobného. Víc lidí, víc peněz a hodně rukou na stavební práce. Každý pár a nebo jednotlivec by měl svůj pokojík a potom by tu byli společné místnosti. Knihovna, posluchárna, společenský pokoj apod. Spousta věcí by byla společná. Pračka, lednička...
Docela škoda, že jsme to nerealizovali. :-)
S tvrzí je ten problém, že do jejího zprovozňování budou bez výjimky pindat památkáři, i kdyby měla spadnout, bez jejich požehnání se nesmí ani podepřít shnilý trám...
Ale až se rozhoupete, dejte vědět - pomůžu vám dovybavit knihovnu a naučím péct chleba ;-)
Tvrz treba predovšetkým dobre opevniť, aby sa tam ani pamiatkári nedostali...
Eicherik - škoda, nějakou tvrz, která leží ladem, byste určitě našli. Moc si vážím lidí, kteří takto směřují své zájmy i energii. Třeba i ty skupiny, které zvelebují řopíky. Jsou to machři.
Dnes už bych do toho nešel. Mám raději soukromí a představa stavebních prací mě moc neláká. :-)
newtory: Přesně! :-D
Sarah01: Taky obdivuji lidi, kteří se do podobných aktivit pouštějí. :-)
Mne sa páči predstava pánskych klubov tak ako fungovala (možno aj funguje) v UK. Kde členstvo nebolo právom, ale dedičným, alebo nadobudnutým privilégiom. Kam človek prišiel, sadol si, dal si kávu, čaj alebo slzu niečoho ostrejšieho, prečítal si noviny, alebo si priniesol knihu. Ak mal chuť komunikovať, tak si "pokecal" s iným členom, ak potreboval, mohol tam aj prenocovať. Dobrá na tom bola aj separácia pohlaví (pokojne by mohli byť aj podobné ženské kluby s vylúčením opačného pohlavia).
newtory: to je báječně zábavná představa (myslím to opevnění před památkáři) :-)
Eicherik: lenochu!
Sarah: a tady jsi byla? http://www.brezinka.cz/
Text příspěvku byl upraven 31.07.19 v 19:38
newtory: To má taky něco do sebe. :-)
reader.007: To je hned vedle mého rodného města. :-)
Jo, východní Čechy jsou pěkný. Kdybych nebyla tak zvyklá na ty naše opičí hory, tam by se mi taky líbilo. Zvlášť kolem Metuje...
Ja si myslím, že v celej našej bývalej vlasti (Československu) nie je miesto, kde by sa nenašlo niečo pekné, alebo zaujímavé. Treba sa len správne pozerať. Aj keď mám pocit, že u vás je toho viac, pretože náš "ľud z dreveníc" mal iný rebríček hodnôt a najmä za boľševika devastoval priam zbesilo, ostatne pokračuje ďalej (dnes už pod rúškom "kapitalizmu").
Text příspěvku byl upraven 31.07.19 v 20:06
newtory - ženský kluby znie hrôzostrašne - niečo medzi krížikovým vyšívaním, krúžkom varenia a ohováraním tých, čo tam nechodia?
Tiež mi to napadlo, ale nechcel som byť za mužského šovinistu, tak som tú predstavu mužského klubu recipročne vyvážil ženským klubom.
Ale budem hnusná - ono ani ten mužský klub nemusí byť nič moc - ak ma nezaujíma hokej, futbal, tenis a golf - môžem byť ešte stále chlap a niekam patriť ?
Vložit příspěvek