Filosofování pod starým mohutným dubem
denib - takže jsi četla Dívky ve vodě a moc nelíbilo? Já uvidím, teď toho mám dost a před sebou taky.
Kdyby je alespoň konzumovali. Většina je střílí jen tak, pro zábavu. Zkrátka primitivové. :-(
Snad jen Tristan Tzara by mohl v jednom dni do stejného vlákna umístit odkaz na článek, který považuje vysílání Radia Wave za "výchovu levicových extremistů" a doporučení nejznámější knihy Ludvíka Vaculíka.
Pana Vaculíka jsem osobně potkala jen jednou na besedě v naší knihovně, ale přestože s řadou jeho názorů na posametový vývoj zásadně nesouhlasím, nikdy si ho nepřestanu vážit za otevřenost, statečnost a klid, se kterými hlásal své věru nepopulistické levicové (ne, vážně to není oxymoron!) sentence.
Text příspěvku byl upraven 17.08.19 v 22:28
Keď ide o múdrych a slušných ľudí s kritickým rozumom na pravom mieste, delenie na ľavicu a pravicu stráca význam.
P.S. Nikdy predtým som o tomto rádiu nepočul, po vašom príspevku som si ho narýchlo vygúglil a zdá sa, že máte pravdu ono akosi ťažko napadá na pravú nožičku.
odpověď reader.007:
Ano, maso jím, ne sice často, ale když už, tak s velkou chutí. Ještě nějaká obava o můj zdravý rozum?
newtory: Na Rádiu Wave poslouchám jen velmi nepravidelně pořad Liberatura a pak kdysi rozhovory architekta Adama Gebriana. Ale obecně ho příliš neposlouchám ze dvou důvodů: není u nás dostupné terestriálně (čili vzduchem) a hlavně se mi nelíbí to podbízení se "vám mladým".
Sama jsem urputná (a teď na podzim snad konečně úspěšná) bojovnice (klidně mi říkejte i aktivistka) za to, aby i kraj východně pohraniční byl pokryt signálem ČRo Plus. Tam a na Vltavě sedí ručička stupnice mého radioškafu nejčastěji!
:-)
Dělení na levici a pravici je v 21. století skutečně přežité i u politických stran, natožtak veřejnoprávných médií, na kterých sedí knuta povinnosti tzv. vyváženosti (čili formální a proto nesmyslný požadavek na jednoho Ghándího nasadit jednoho Hitléra).
Text příspěvku byl upraven 18.08.19 v 09:43
Dámy a pánové. Možná jste ještě nečetli:
Sexuoložka Hanka Fifková: Už se zakazují pohádky, prý jsou sexistické :-)
https://www.novinky.cz/zena/vztahy-a-sex/clanek/sexuolozka-hanka-fifkova-uz-se-zakazuji-pohadky-pry-jsou-sexisticke-40293493?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
newtory: Mám v hledáčku jednu knihu z disidentského prostředí. Novelu Pražské orgie. :-)
https://www.databazeknih.cz/knihy/romany-o-nathanu-zuckermanovi-prazske-orgie-92403
Ja neviem, ale P. Rothovi som akosi neprišiel na chuť. Mal som od neho štyri knihy (tri iné som kedysi prečítal, ale neoslovili ma) dve z nich som už vyradil. A tie zvyšné dve si asi nechám. Na môj vkus je až príliš americký (ani neviem, ako by som ten pojem narýchlo definoval) ale napríklad u Steinbecka, alebo Bellowa mi to vôbec neprekáža, asi je to nejaký iný odtieň "amerikánstva" čo ma ruší.
Já to asi zkusím, ale jen tenhle jeden díl. Je to krátké a jsem docela zvědavej na pohled američana. :-)
Vraždy v Brokenwoodu - Úlovek dne. Opět paráda. Výslech nahluchlého svědka neměl chybu. :-)
Úlovek dne byl skvělý. Stáhla jsem i 2. díl Kyselé hrozny a postava Amandy je úžasná.
Nejmíň se mi líbil poslední díl z divadla.
Eicherik: K odkazu o zákazu pohádek :). A teď si vezměte, že to ti lidé myslí vážně. A ještě k tomu mají děti.
Sranda nastane, až pohádka O Sněhurce bude třeba za dvě století natolik vytuněná, že princ bude spící krasavici budit z hibernace sérií neodzkoušených lomcováků a jako správný kapitán vesmírné lodi, která ji "v rakvi" objeví v asteroidovém pásu, ji bude moci i... uplatnit právo první noci. A bez dovolení.
Trpaslíci se přetransformují v bandu pašeráků a zlá královna by mohla představovat matriarchu planety plné nadržených amazonek, vydržujících si jednoho myslivce na sto laní. Jo, ale tohle už asi někde bylo :).
V poslední době mi jako taková předělávka bohatě stačila "Cinder."
Jako recese to není špatné. Budu muset od sedmileté neteře zjistit, jak vnímá pohádky. Jako výzkum by to nebylo vůbec špatné.
Jé, co to tady udělat hromadně :)?
Janadvorackova: Ten výzkum není špatný, ale moje neteř a synovec už pohádkám odrostli. :-) Ale třeba se tu nějaký zájemce najde. :-)
Tak nevím, jak u pohádek, ale vyprávěl - veřejně - dlouholetý primáš jedné cimbálky někde myslím, že od Kyjova (ano, ta bukolická, tradičně věřící a venkovská - "vyklidněná", jak říká můj pražský kamarád a kapitán Petr - oblast!!!), jak totéž udělali s malými zpěváčky (kluci i holky!) lidových písniček.
Vzali jeden konkrétní text lidové písně, kterou měli nastudovat a ptali se 6-12 letých dětí, o čem ta píseň je. Naprosto nevěděli!!! Prostě se našprtali ta slova a vůbec nad tím nepřemýšleli! Hle, výsledek "vražedné kombinace" :-) českého školství a rodinné výchovy v 21. století.
Je čas na změnu, fakt že jo!
Dnes je Mezinárodní den pirátů a černých koček!
:-)
Text příspěvku byl upraven 19.08.19 v 09:57
občas analyzujem s deťmi texty ľudoviek - ale robíme to pre zábavu, prípadne sa ma na to pýtajú. A potom vznikajú krásne rozbory a kiksy
... Sedela som na tom dube, kde Janíčko drevo rúbe,
hajaja kukuku sedela som na buku...
tak kde teda naozaj sedela?
Já jsem teda vyrostla taky za minulýho režimu, ale o čem byly lidové písničky, jsem vždycky věděla. Ono hodně záleželo na učiteli, jak tu výuku pojal, on každej nebyl komunista nebo přisluhovač, i když i takoví se našli.....Bez chleba nejde jíst umím celou doteď :-) Ale na druhým stupni ZŠ jsme měli učitele, kterej do hodiny přicházel s kytarou a zpívali jsme převážně jen lidovky a hodně si o nich povídali. Pak jsem taky asi v 10ti chodila do národopisného sboru, tam se samozřejmě každá písnička podrobně rozebírala.
bamba: To je ale matoucí situace :).
Ve školce děti tohle také dělali, takovou lehkou analýzu, "o čem to vlastně je." Jsou krásně bezprostřední, takže z nich mnohdy lezou perly, že by jeden brečel :).
Neteř uvidím až za týden. Začnu z lehka, na Sněhurku se jí zeptám.
Když jí byly asi čtyři, říkala mi, že ví, jak se pozná kočka od kocoura. Tak jsem zpozorněla a čekala, co z ní vyleze.
A ona na to: "kocour má vystrčené drápky, kočka ne -:)))."
JáJejí: Pravda, přitom rodiče (i dnešních prvňáků), ty lidovky znali a měli by alespoň tušit, o čem jsou. Jen to dětem nevysvětlili. Přijde mi, že dřív v rodině tolik nevázla komunikace.
Na druhou stranu, dneska si i malé děti spoustu věcí sami najdou na netu. Vnímám to jako posun. Ne dobrý, ne špatný, jenom takový smutně jednostranný.
Sarah01 - my sme maximálne spievali ruskú hymnu a asi sme ju neanalyzovali. Ale vystačila som si s ňou až do konca školy.
bamba - v hudební výchově ruskou hymnu? Tu jsem nikdy neuměla, asi jsme měli rozumný učitele :-)
Janadvorackova - je to vidět dnes a denně v autobusech, ve vlacích i jinde, jak rodiče děti často zabaví, aby měli klid :-)
Nás naučil vedúci v pionierskom tábore toto:
https://www.youtube.com/watch?v=cMjdJ-IMu0Y
A ešte si pamätám:
Na divokom západe kovboj v dobrej nálade na koňa skočil lasom zatočil do krčmy zabočil.
Na koňa skočil lasom zatočil do krčmy zabočil.
Dal si naliať pálenku. Dal si naliať pálenku.
A ta mladá Loty mala černé boty tancovala s ním polku.
A ta mladá Loty mala černé boty tancovala s ním polku.
Keď to zbadal Lotin druh obávaný dobrodruh vytiahol dýku zreval ty býku spravím z teba paštétu.
Vytiahol dýku zreval ty býku spravím z teba paštétu.
A vy milé detičky nechoďte do krčmičky radšej seďte doma a u gramafóna rozbíjajte platničky.
Radšej seďte doma a u gramafóna rozbíjajte platničky.
Vložit příspěvek