Filosofování pod starým mohutným dubem
Já si teda sedmdesátky moc nepamatuju, jak to bylo, byla jsem dítě a věci jsem moc neřešila. I když rodiče tenkrát stavěli dům a to zase vím, že se pořád někam jezdilo a shánělo. Osmdesátky byly možná lepší, ale některé věci ani tehdy nebyly... třeba oblečení pro mimina, pračky, ledničky, záclony zásadně přes známosti. Nakupování tehdy bylo docela dobrodružství a leckdy mně z toho bylo úplně špatně :-) To ale dnes taky, nesnáším to.
Naše děti už ani nechtějí slyšet, jak to vypadalo v obchodě za mého dětství... No jo mami.. nedovedou si to představit, ale kolikrát už ani já ne.
Pro dnešní děti by život bez mobilu, bez videoher (říká se tomu tak?) a bez sociálních sítí byl peklem.
Tak to nevím, jestli se ještě říká "videohra". Vědí vůbec, co to je video? Bože, já jsem stará ...
denib ani mi nemluv. Včera jsem zkoušela to video pustit, dcera chtěla zavzpomínat na pohádku O Mulan a nepodařilo se mi to rozjet, nakonec si to s tatínkem pustili online, taková je doba.
Keď sa ma moje dieťa začne pýtať, či sme už "vtedy" mali elektrinu začína mi hladina adrenalínu v krvi stúpať.
Text příspěvku byl upraven 14.09.19 v 10:50
Alekis mě před časem přivedla na Neviditelného psa a já se stal jeho každodenním čtenářem (děkuji Alekis). S Astonem často nesouhlasím. To co ale v dnešním úvodníku píše o žurnalistice mi mluví z duše. Začátkem devadesátých let jsem hltal televizi a noviny a život bez nich bych považoval za peklo. Dnes považuji za peklo život s nimi :)
https://neviditelnypes.lidovky.cz/cirkus/je-tu-nekdo-prekvapeny.A190913_194217_p_cirkus_nef
u nás sa najmä tragicky posudzovalo obdobie bez tečúcej vody - niečo mala na svedomí vojna, niečo basa a jej dôsledky. 14 rokov bez...
Ja som sa kedysi opýtala: „Vy ste mali v škole kalkulačky?“ a dostala som odpoveď: „Čo si myslíš, že som chodila do školy za Márie Terézie?!“ Nuž ale keď človek počúval historky o brodení sa snehom cestou do tej školy...
Hanka: rozdíl je v tom, že my máme odpovědnost sami za sebe, naše rozumové schopnosti už nějakým vývojem prošly (nebo taky ne :-)) a kazit můžeme maximálně sami sebe.
Nevím jak jsou na tom ty skautské, ale dnešní dětské tábory obecně probíhají hlavně v duchu zevlování do mobilu. Proto na ně svoje děti neposílám, chybí jim klíčová proprieta. Za to ale mladší z dcer přečetla během svých prvních prázdnin asi 10 knížek. A nebyla to žádná leporela. O té starší ani nemluvím... Tu abych honila od knížek už klackem :-)
kamarátke došli po piatich rokoch /kúpili kalkulačku na dovolenke/ kontrolovať do bytu policajti, či ešte majú onú kalkulačku a či ju náhodou nepredali.
A my sme museli doniesť na colnicu potvrdenie o tom, že člen rodiny navštevuje matematické gymnázium a teda tú kalkulačku potrebuje k štúdiu.
Hanka: jo, v instrukcích to bývá vždycky a pak jdeš namátkou kolem jednoho tábora a vidíš samý "zombíky s osvíceným ksichtem"
To máte tábor fajn, na takový bych děti i poslala, akorát Skaut si to u mě podělal svou libereckou pobočkou a její (ne)přírodně-kulturní náplní, takže budeme muset hledat jinde.
Samozřejmě že literatura kazí! Intenzivně pracuji na kažení svých dětí od útlého věku a jednou spláču nad výdělkem, že dětem chybí základní fejsbukově-instagramový výcvik.
encyklopedie: můžeš být rád, žes za ten smích neobdržel odpověď pendrekem. Byli takoví činitelové...
Text příspěvku byl upraven 14.09.19 v 13:01
encyklopedie: Na korespondenční šachy bych neměla trpělivost. To obdivuji.
a došli a odišli všetky pokyny? Netiahli občas súdruhovia za niektorého z vás?
Vložit příspěvek