Filosofování pod starým mohutným dubem

DISKUZE » Volná diskuze

R.E.M.
R.E.M. 02.10.2019 v 19:30

Zdravím, milí poddubáci, po několika dnech a několika stránkách na "Pod dubem".

Všimla jsem si u posledních příspěvků ohledně zdraví, zdravotních znevýhodnění, chování (přijatelnosti chování) a slušnosti, že téměř všichni máme stejné názory, jen s drobnými nuancemi. Přidávám se k reader. 007, Sarah01, Marika, newtorymu atd. (omlouvám se nejmenovaným.

R.E.M.
R.E.M. 02.10.2019 v 19:44

denib - tak, počtvrté přepisuji příspěvek, aby byl co nejblíž k tomu, co chci sdělit... :)

Nakonec bude příspěvek alespoň stručný - podle mě jsi nedílná pohodová součást poddubáckého klubu a tvoje oblíbenost je zřejmá.

JáJejí
JáJejí 02.10.2019 v 20:13

Tak tedy napište otevřeně, denib, jak chcete aby se k vám lidé chovali, prosím!

Poruchoví jsme všichni, nebo tedy ať se přihlásí ten, kdo nemá ani jednu pihu, znaménko, zvýšený cholesterol, nebo alergii.

Kde chcete, aby se děti naučili žít s tím, že každý jsme nějaký? Nebo si fakt myslíte, že až vystudujeme všechny ty školy, kde budou separovaní ti průměrní od těch vymykajících se, budeme tak ETICKY (to nemá s duší nic společného, newtory) na výši, že k sobě budeme laskaví, otevření a slušní? Že budeme bez předchozí osobní zkušenosti vědět, jak se chovat k člověku, který má jiné vyznání, omezení, zvyky, pleť nebo kulturní tradici?

Jsem velmi vděčná, že jsem na výšce potkávala Petra, který chodil o berlích, protože jeho zhroucené nohy fakt nebyly nohy atleta.
Když dnes občas potkám Evu, mou spolupracovnici z prvního zaměstnání, ani už nevidím, že je liliputánka (měří asi 125 cm), ale vidím bytost, která svému okolí dává svou dobrotu ještě i teď, když zůstala bez svého milovaného manžela (ten byl ještě menší).
Velmi obdivuju svou kamarádku Janu, od narození slepou, za to, jak dokáže jinými smysly a pilností nahradit to, po čem se jí nemůže ani stýskat a že si touhle těžkostí svůj plnohodnotný život nenechala poznamenat, nebo dokonce zničit.
O svých přátelích, který se potýkají s nesnázemi svého prožívání ale nenapíšu ani čárku, protože už tak je tu na ně útočeno denodenně.

Tohle je integrace, moje integrace do světa jiných, která mi dovoluje nebát se žádné cizoty, protože ta objektivně neexistuje.

Text příspěvku byl upraven 02.10.19 v 20:15

newtory
newtory 02.10.2019 v 20:27

Ak ste ČÍTALI predchádzajúce príspevky, tak tento Váš posledný je celkom nadbytočný...

JáJejí
JáJejí 02.10.2019 v 20:29

Jako ten váš.

reader.007
reader.007 02.10.2019 v 21:06

Marika: a to je přesně to o čem mluvím - dneska se za psychickou poruchu schová kdejaký grázl bez sociálních návyků, plus pár opravdových psychopatů a všechno to jde vesele na základní školu, kde, dokud se nestane něco opravdu vážného, se s tím nějak poperou.

Jednoho takového chlapečka, který se v 1. třídě při hodinách bavil tím, že mlátil děti vším, co uzvedl (od penálu po židle), měla ještě loni ve škole i moje máma. Když přestoupil jinam, nevydržel dlouho, ale "naštěstí" napadl a pokousal "jen" dvě učitelky, než se definitivně rozhodlo, že na normální ZŠ je jeho stav prostě neúnosný.

Vaše příklady jinakosti, milá jájejí, jsou trapné, možná (ale opravdu jen možná) takhle inkluze byla původně zamýšlena, ale zvrátila se do integrace neslučitelného. Děláte, jako bychom TĚLESNĚ POSTIŽENÉ měli za nějaké podlidi, tak si podsouvání takových pitomostí laskavě nechte od cesty.

denib
denib 02.10.2019 v 21:20

R.E.M.: děkuji

JáJejí: Stejně jako ke všem ostatním. Stačí slušnost, která by měla být samozřejmostí pro všechny.

kapr
kapr 02.10.2019 v 23:12

Stačí se v tramvaji, nebo autobusu otočit, rozhlédnout, a každého, každého bez vyjímky si důkladně, ale opravdu důkladně prohlédnout. Do okna, jako do zrcadla už se dívat nemusíme, to už je každému v takovém okamžiku jasné. Každý, opravdu každý, a každá má cosi, co někdo nazve mínusem, někdo jiný vadou. Nikdo nejsme bez chyb. Prostě se máme na každého dívat s respektem, a podle toho se k němu i chovat, ale ten respekt k vlastní osobě také od každého vyžadovat. Ano je to asi nadbytečný příspěvek. Nějak mi to prostě nedalo.

JáJejí
JáJejí 03.10.2019 v 05:41

pro reader.007:
Jestli jsou moje příklady trapné, pak mi vysvětlete, v jakém smyslu toto adjektivum používáte.
Váše uvozovky v druhém odstavci jsou přesně tím, proti čemu se ostře ohrazuji a budu to dělat pořád a všude, bez ohledu na vaše rady.

pro denib: Ale copak respekt, nepaternalismus a nevyvyšování nejsou integrální součástí obecné slušnosti? Co vám na těchto třech konkértních rysech tolik vadí, že jste odmítla být s nimi spojována?

Děkuji vám, kapře, za zastání.
///
Odjíždím na tabook a k internetu se během něj nebudu připojovat.

Text příspěvku byl upraven 03.10.19 v 05:46

Eicherik
Eicherik 03.10.2019 v 06:24

reader.007: Naprosto souhlasím. Náš fotbal by byl lepší, kdyby se dala raději šance našim mladým talentům (stále ještě jsou a ne všichni jsou závisláci moderních technologií), než nějakým "hvězdám" z tramtárie. :-)

Eicherik
Eicherik 03.10.2019 v 06:33

JáJejí: Nějak jsem nepochopil, čím se vás uživatel kapr zastal. :-)

Sarah01
Sarah01 03.10.2019 v 07:09

Eicherik - ano, taky nechápu, vždyť tady všichni píšeme jedno a to samé, včetně kapra.

Koka
Koka 03.10.2019 v 08:51

Jako velký fanoušek fotbalu si, Eicheriku, dovoluji upozornit, že ty zahraniční hráči v českých i slovenských klubech (obyčejně nejde o žádné hvězdy, ale o dobrý průměr) nejsou ze žádné "tramtárie", ale ze zemí hodných respektu a zájmu, ze zemí existujících tisíciletí, s bohatou kulturou, dramatickou historií, s obyvateli dobrými i nehodnými, s ekonomikou upadající i vzmáhající se ... tedy z úplně stejných zemí, jako je ta naše.
A jak by se nám nelíbilo, kdyby nějaký Kamerunec nebo Albánec či Brazilec nazval Českou republiku "tramtárií", tak - zvláště ve vlákně plném výzev k respektu - by neměli být tito hráči odmítání a znevažováni. Ostatně - žádným našim "talentům" místo nezabírají; našich talentů se totiž jaksi nedostává - už dlouhodobě, a nedostávat se nadále bude, protože ani milionové sportovní akademie zakládané zasloužilými reprezentanty minulých generací nedovedou z liných a lhostejných dětí vykřesat houževnaté bojovníky.

reader.007
reader.007 03.10.2019 v 12:44

Eicherik: můj děda (86) prohlásil, když sešívaní prodali své 2 nové české naděje, že u něj Slavie končí. Celoživotní fanoušek, sám velký sportovec (cyklista). Mí rodiče naproti tomu budou "fandit" i kdyby byl černý celý tým, hlavně že je to ve správném dresu.

Text příspěvku byl upraven 03.10.19 v 12:45

Sarah01
Sarah01 03.10.2019 v 12:56

Co se týká fotbalu, i když fanouškem moc nejsem, spíš fandím hokeji, tak mně přijde docela smutný, že musí za naše týmy hrát cizinci. A je mně jedno, jestli je černej, bílej nebo fialovej. A ano, je hlavně smutný, že my ty fotbalový naděje nemáme, tak se musí nakupovat v zahraničí.

reader.007
reader.007 03.10.2019 v 13:00

Jájejí: až zas budeš u netu a budeš-li mít chuť listovat...

Řekla bych, že jsem se vyjádřila dost jasně. Ty nám podsouváš, že naše nespokojenost se situací ve společnosti, svobodou slova, hlásáním tolerance je v kostce nenávist proti fyzicky postiženým - sama jsi uvedla jako příklady liliputa, slepce, mrzáka (to není posmívání, to je nazývání věcí pravými jmény). Já takové lidi sice lituji, zároveň nejsem ochotná podle nich zařídit celý svět. Pokud jsi je znala tak, jak tvrdíš, tak musíš sama uznat, že se svým hendikepem dokázali bojovat a to mnohem statečněji než mnozí zdraví. A v tom, to nepopírám, jsou také hodni většího obdivu, než ti, kterým příroda více přála. Když se bude ale svět nastavovat podle "nejpomalejšího vozu", kde budou ty překážky, které překonávají lidé se skutečným talentem a pílí?

Uvozovky v druhém odstavci, když už ti to musím podat polopatě, měly vyjádřit úlevu, že tím napadeným a poškozeným nakonec NEBYLO malé dítě, přestože to riziko bylo veliké, ale dospělý člověk, který se proti nezvladatelnému, agresivnímu a přímo brutálnímu frackovi dokáže bránit se silou rozhodně větší než děvčátko či chlapec o váze kolem 20ti kilogramů. Učitelkám jsem nic zlého nepřála, jenže někdy si člověk nemůže vybírat mezi dobrem a zlem, jen mezi zlem menším a větším. Ani teď nechápeš? No, pak už opravdu nemám co dodat.

Text příspěvku byl upraven 03.10.19 v 13:00

reader.007
mata57
mata57 03.10.2019 v 13:34

Zde je obsažnější podoba, lidovky jsou "vyfiltrované" :https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/autismus-pas-psychiatrie-deti-jaroslav-matys.A191002_122304_domaci_linv
Hlavně je zde vyjádření "dětí úplňku".

Hanka_Bohmova
Hanka_Bohmova 03.10.2019 v 13:35

Uživatel svůj příspěvek odstranil.

reader.007
reader.007 03.10.2019 v 13:50

Mrzák je jednoslovný výraz pro člověka tělesně postiženého, já v tom slově žádné pejorativum nevidím. Už mě unavuje zaujímat přístup "abych zase někoho neurazila". Nejsem politik, tak si to mohu dovolit (a ti si na pusu ostatně dávají pozor mnohdy ještě méně než já).

newtory
newtory 03.10.2019 v 15:01

Politická korektnosť to je MOR. Len aby sme niekoho neurazili, len aby sme sa niekoho nedotkli. Filter na mozog a košík na "hubu". Nonstop v pozore, nonstop v permanencii.

reader.007
mirektrubak
mirektrubak 03.10.2019 v 15:28

Tohle s politickou korektností nijak nesouvisí. Pokud nějaký termín jazykovým vývojem dostane pejorativní význam (slovo mrzák je docela typickým příkladem, všichni víme, že není emočně nezabarvené a i podle cs.wiktionary.org jsou dva z jeho tří významů negativní) a skupina lidí se necítí dobře, pokud je tak označena, přijde mi to spíš jako otázka běžné ohleduplnosti, nazývat je způsobem, který jim přijde vhodnější. Zdá se mi to jako minimum, které můžu udělat - projevit zájem o to, co jim je nebo není příjemné a respektovat jejich přání.

Ano, je to asi něco, u čeho se neobejdu bez mozku, ale přijde mi, že používat mozek k tomu, aby se lidé kolem mě cítili nepatrně lépe je docela správné. Skoro bych řekl, že právě proto ten mozek mám. :-)

reader.007
reader.007 03.10.2019 v 15:50

mirektrubák: máte bezpochyby pravdu v tom, že při komunikaci s postiženým by nebylo vhodné onoho výrazu použít, nicméně dovolte mi, abych upozornila na jiný nezpochybnitelný fakt a totiž na to, že líbivější výrazy v naprosté většině případů se nezačaly používat z popudu jimi postižených, ať už to byl mrzák, negr, cikán atp., ale z řad těch, kteří tou "laskavější mluvou" kompenzovali vlastní pocit že nedostatečně přispívají k tomu, aby život zmíněných byl kvalitnější. Úkol sysifovský, že ano. Navíc se úplně míjející účinkem, protože do toho nezřídka házejí vidle sami mrzáci, negři, cikáni (apod.) , kteří ty novotvary vnímají jako pokrytectví nebo přímo urážku.
Newspeak se nám formuje, ale ta nálada zůstává stejná, že?

braunerova
braunerova 03.10.2019 v 15:51

mirektrubak: "dva z jeho tří významů negativní" to mi připomělo to slavné "čtyři lékaři z pěti doporučují". Jinak ale krásný příklad manipulace. Bohužel, dnes normální způsob diskuze.

Vložit příspěvek