Filosofování pod starým mohutným dubem
Já asi neměl jinou ambici, než korigovat názor, že Anglie je místo, kde se nedá normálně žít, nějaká válečná zóna, kde je člověk beze zbraně odsouzen k záhubě. Pokud tam někdo žije dlouhodobě a počet násilných incidentů (nebo hádek nebo i drobnějších konfliktů) s lidmi z jiných kulturních oblastí (muslimové, černoši a tak) je nulový a ani neví o nikom ze svého okolí, kdo by byl napaden mačetou či něco podobného, je to pro mě validní argument. Není a nemůže to být jediný informační zdroj, ale nemůžu to ani ignorovat - přímá osobní zkušenost je důležitá.
Třítýdenní pobyt relevantní není, souhlasím, také jsem to proto zdůrazňoval.
Statistiky nezkreslené ideologií mám rád, dokonale souhlasím s tím, že tohle je tím nejlepším zdrojem informací a cestou k pravdivému obrazu.
Pokud chcete lehký literární úvod do problematiky multikulturního Londýna, tak doporučují :https://www.databazeknih.cz/knihy/chceme-to-co-mate-vy-203119
Knihu jsem četl ještě před migrační krizí a říkal si "tudy na to"...
Název obsahuje vše.
mata57 - ano, tato kniha tady byla hojně doporučována už loni, taky ji mám na seznamu. Ale mám jich tam víc, takže na ni ještě nedošlo :-)
Knihu jsem sice nečetla, ale pod stejným názvem by se dala klidně dala sepsat historie podstatné části předsametové emigrace Čechů a Slováků. Taky jsme si chtěli vybírat z katalogů Neckerman, že?
JáJejí - popravdě já ani ne, nic mně to neříkalo. Ale i tak si myslím, že se to moc nedá srovnávat. Co tak vím od známých, kterým emigrovali příbuzní, museli se hodně přizpůsobit a na dávkách dlouho být nemohli. Jejich děti musely chodit do školy a celá rodina se musela učit tamní jazyk.
Srovnávat emigraci Čechů a Slováků za minulého režimu s emigrací současnou opravdu nelze. Já sám jsem sympatizant "Západu", ale toho z cca před deseti lety. Dnes jsem rád, že žiju v Česku. Ale rád si přečtu knihy "západních" autorů. :-)
Skeeve: Je pravda, že novodobé trendy pronikají i do literatury, ale zatím se mi nestalo, že bych z tohoto důvodu nějakou knihu nedočetl a nebo se nepustil do dalšího dílu série. Ono psaní knih je taky byznys a autor si dobře uvědomuje, že kdyby to přehnal, tak ztratí čtenáře. :-)
Sarah01: Psala jsem o MOTIVACI ekonomických emigrantů z ČSR a ČSFR.
A jestli si myslíte, že se současní uprchlíci z Asie a Afriky v Evropě nemusejí/nechtějí důstojně zapojit do života naší kultury, já tedy ne. Je to v zájmu nás i jich.
Text příspěvku byl upraven 09.10.19 v 18:56
Ještě "klasická" naše emigrace , dá-li se to tak říct, je mistrovsky zpodobněna v románu Pavla Kohouta : https://www.databazeknih.cz/knihy/konec-velkych-prazdnin-13606
Ta dnešní "z jihu" dává vzniknout pochybnostem, že následné generace migrantů, nedostanou, buď svou vlastní nebo objektivní vinou, "to co máme my" a začnou nám škodit. Kdysi platívalo, že opatrnost je matkou moudrosti, dnes xenofobie...
JáJejí - ale já chápu, o čem jste psala. A já můžu odpovědět opravdu jen za sebe. Proto říkám, že mně katalog Neckermann nic neříkal, ani Otto, ba ani Quelle. Já jsem někde jinde, pro mě jsou to jen věci.
A mám jiný pocit než vy, většina imigrantů a jejich potomků se začlenit nechce. Těch, kteří se začlenit chtějí, je minimum.
mata57: Knihu Konec velkých prázdnin jsem si ihned přidal do Chystám se číst. :-)
Nemohu si pomoc, ale kulturní rozdíly mezi Západem a námi jsou propastné. Třeba hymna motorkářů:
https://www.youtube.com/watch?v=egMWlD3fLJ8
https://www.youtube.com/watch?v=QOi-uQBSvlU
braunerova: Mezi motorkáři určitě rozdíly jsou. Za jedním mým známým přijeli motorkáři ze západu, spřízněnej gang. A zápaďáci nechápali, že náš českej motorkář musel druhej den jít do práce. :-D
Eicherik: Jiná země jiný mrav. Známý pracuje ve Francii a k obědu prý jedí bagety a k večeři rukolu s kozím sýrem :)
Skeeve: Bezstarostná jízda byl jeden z mých prvních filmů, když jsem si pořídil video. Doteď je to pro mě kultovní záležitost.
braunerova: Tak Francii a kozí sýr nemusím, ale když vidím v nějakém seriálu malé anglické městečko tak jsem unešenej. :-) A po fish and chips bych se utlouk. :-D
Skeeve: Jarda Štercl jede na mopedu značky Stadion s motorem Fichtel & Sachs. Proto se jim začalo říkat fichtl.
Vložit příspěvek