Filosofování pod starým mohutným dubem
Ano, zbraně existují a budou existovat. Jednoduše a prostě proto, že mnoho lidí má zájem na tom, aby existovaly. A teď už záleží na tom, jak se k tomu všichni postavíme. Život mě naučil, že žádné ty po mě kamenem a já po tobě chlebem neplatí. A všechno, co je v intencích coby kdyby, je v dnešní době úplně bezpředmětné.
Tedy nezbývá, sarah01, než trpělivě ukazovat lidem, že zbraně je a jejich majetky nechrání, ale naopak zásadně ohrožují. Nebo, tedy je osobně ne, ale lidstvo jako takové. Změna myšlení nemůže proběhnout násilím, ale drobné zárodky "nového příběhu" tu probleskují a to je pro mě právě tím zdrojem naděje.
pro eldar80: Já své názory a postoje zakládám na přemýšlení nad vším, co okolo sebe vidím, slyším a cítím. Mj. samozřejmě nad přečtenými knihami, za svůj život jsem jich jistě přečetla několik set. Vyjmenovávat je nebudu.
Text příspěvku byl upraven 10.10.19 v 08:29
Na naší straně jsou zákony. Nejprve se musíme postarat o to, aby je dodržovali místní titulovaní, a myslím teď zejména Babiše a Zemana, a pak jejich dodržováním podmiňovat dlouhodobý pobyt/získání občanství pro cizince.
Ghetta a vyloučené lokality vznikají právě proto, že integrace neprobíhá, lidé na hraně fyzického přežití se musejí uchylovat ke "kmenové soudržnosti". A lichva, bohužel, u nás trestná není... A z dluhových pastí se odvíjí kriminalita. Je to vina systému a státu.
Z islámu strach nemám, nebo lépe řečeno - mám z extrémistů, kterých je menšina, strach stejně velký jako z militantního klerikalismu dukovského střihu.
Jenomže my si nevybíráme, Lectore , to víte lépe než já.
Jak to, že integrace neprobíhá, když se jí věnuje tolik neziskovek? Když už je řeč o situaci u nás, stát na podporu romské integrace ročně vynaloží několik milionů, třeba za rok 2017 to bylo více než 70 milionů. Pracuju ve městě, kde jich není zrovna málo, pořádají se tady pro ně různé workshopy a jiné akce. Ano, i tady jich většina bydlí ve vyloučené lokalitě. Ale taky se musí říct proč. Lidi z majority, kteří tam bydleli, se časem odstěhovali, protože se tam bydlet nedalo. Byly to povětšinou zrekonstruované byty v kasárnách po ruských vojácích, kteří odešli. Ty bytové domy jsou dnes v dezolátním stavu. Kdo se začlenit chtěl, ten se začlenil a normálně pracuje, znám i několik takových. Ale je jich opravdu málo.
Text příspěvku byl upraven 10.10.19 v 11:01
Lector: tentokrát s vašimi příspěvky naprostý souhlas. Třeba v mém okolí bydlí několik cikánských rodin, a jsou to úplně normální sousedi. Také jsem nezažil, že by je někdo urážel nebo pomlouval. A kupodivu k tomu nepotřebují žádné sociální programy nebo pomoc neziskovek.
denib - koukám, že jsem si včera přinesla z knihovny Denár v dívčí dlani, který ty máš taky v právě četných, to je dobrý :-)
Lectore, vy mi vyvracíte názory, které nemám.
Končím, jdu se plavit na vlně euforie, protože nad Zlounovem se právě otevřelo nebe!
Olga Tokarczuk a Peter Handke!!!
:-)
https://www.youtube.com/watch?v=9hhOsoxTrJU
Marika Vanova - všimla jsem si, že právě čteš nějaké romány od Jiřího Hannibala, to je ze současnosti? A já myslela, že píše jen historické...
Sarah01 - no takhle, ještě jsem s tím nezačala. Je to ze současnosti, což mě překvapilo stejně jako tebe.
Jájejí: Já si myslím, že radikální islám je v dnešním světě přecejen větším důvodem ke strachu než radikální křesťanství. Používané metody jsou jiné. A ani bych nedefinoval počínání kardinála Dominika jako militantní klerikalismus, je to spíš v mých očích jakýsi zpátečnický národovecký katolicismus. Ale to není tak důležité, chci si s Váma povídat, ne Vás chytat za slovíčka :-)
Myslím totiž, že jste naťukla něco podstatného, totiž že ten potenciál ke zlu je přítomen ve všech náboženstvích. I sekulárních. Chesterton myslím psal (nebudu citovat přesně), že nejhorší je, když si věřící člověk vybere ze své víry jeden prvek, přidělí mu absolutní význam a ignoruje vše ostatní. A je jedno, jestli věří v Boha, komunismus nebo nějaké rádoby-vědecké představě o nevyhnutelném střetu civilizací – dodávám už já :-)
Když se to pak spojí s apokalyptickým myšlením (ve smyslu: blíží se konec světa, je čas na radikální činy), tak se rodí teroristi.
Ten sociální aspekt jste zmínila, myslím, správně – spokojený a vyrovnaný člověk se radikalizuje obtížněji. Já ještě dodám pocit ztráty důstojnosti, pocitu absence svého místa ve světě (možná proto mezi teroristy je málo z migrantů první generace, ti jsou/byli na maslowově pyramidě jinde – mají prostě jiné starosti) - toho pak využívají islámští náhončí. Jsou zajímavé studie, které ukazují, že není nejprve islám a pak násilí, ale že je tu nejdřív potenciál k násilí (vztek a touha po destrukci), která se pak zahalí do islámského hávu. Jde o legalizaci hněvu a snahu být součástí Velkého příběhu dějin.
(myslím si: člověk, který je dnes extrémní islamista a ve jménu islámu chce páchat násilí by se v roce 1970 přidal k radikální levici a zabíjel „pod hlavičkou“ Baader-Meinhof)
Když jste psala, že si nevybíráme, tak jsem to pochopil tak, že jsem vrženi do světa, který má nějaké parametry (ať se nám to líbí nebo ne) a musíme se s ním popasovat. Jo, chápu to správně?
Něco jste mi připomněla, když jsme zmiňovali Dominika Duku: před časem jsem byl na akci na pražském arcibiskupství, tak jsem si předtím daydreamoval, jak mu všechny své výhrady povím. A když pak stál přede mnou, tak jsem mu jen třásl rukou, mlčel a usmíval se jak jelito :-) ... Ale aspoň jsme za trest mu vypili všechno bílé víno, co na tom rautu měl. Tak :-)
Tak si do toho vašeho algoritmu, Lectore, přidejte, prosím, výjimku pro JáJejí.
Protože ta ze zásady neloví, dokonce ani názory a postoje druhých. Není kanibalka.
Knihy Jakubovy jsou vskutku olbřímí dílo.
Ale já mám od Olgy T. nejraději metafyzicky archetypální a útlou "Anna In v hrobech světa".
A pak, pochopitelně, paní Martu, o niž se neví, co dělávávává v zimě!
https://www.youtube.com/watch?v=BEB6B1zS1Ys
Ano, Mirkutrubáku, pochopil jste mě ve všech třech bodech naprosto přesně. Děkuji, nestává se to často, ani zde v diskusích na DK, ani v té žité realitě, kterou si skutečně často skutečně nevybíráme!
A z toho nenaplněného denního snění si nic nedělejte. Mnohdy stačí statečně myslet, když už nám vrozená/získaná plachost sváže nohy, ruce a hlasivky.
Text příspěvku byl upraven 10.10.19 v 14:54
Jájejí: Vrozená je moje plachost, vrozená. Ale bojuji s tím jak se dá, a občas i úspěšně - třeba při poslední Noci kostelů jsem dokonce mluvil k návštěvníkům (jakože k cizím lidem a nahlas!) -, ale provinciál český, to bylo holt příliš velké sousto :-)
A můžete mi říkat Mirku ..., Simono ;-)
Lectore, tu vyrovnanost, resp. nevyrovnanost nahraďte slovem vystresování, resp. frustrace a sám musíte uznat, že takovým člověkem vědomě manipulovat, aby jednal tak, aby to vyhovovalo mým nepřiznaným zájmům, je velmi jednoduché.
Islámští uprchlíci k nám stejně nechtějí, takže se klidně můžeme věnovat řešení našich skutečných problémů soužití s těmi, kteří se jakkoli liší od toho stejně imaginárního normálu.
Dost, jdu slavit a recenzovat.
Text příspěvku byl upraven 10.10.19 v 17:45
Vložit příspěvek