Filosofování pod starým mohutným dubem

DISKUZE » Volná diskuze

Dudu
Dudu 17.11.2019 v 10:53

Eicherik, jak jsem psal, nebylo by to pro všechny. Ale myslím, že lidstvo se časem k něčemu takovému dopracuje. Co největší rovnost a co nejméně papalášů - a to na všech frontách.

Hanka_Bohmova
Hanka_Bohmova 17.11.2019 v 11:10

Uživatel svůj příspěvek odstranil.

R.E.M.
R.E.M. 17.11.2019 v 11:14

Násilná změna nepřináší pozitivní změny. Asi nikdo nic lepšího než volby nevymyslel. Tedy svobodné volby. Nechat řádit "ulici" se ze zkušeností nevyplácí.
_________

Tento týden jsem začala číst dvě hezké knihy. Jedna je historickým románem https://www.databazeknih.cz/knihy/vikingove-tim-severin-pod-ochranou-pohanskeho-boha-81331 se spoustou informací, čtivě napsaná. Jsem v polovině knihy a jsem spokojená. (Dík Eicheriku za inspiraci.)

Druhá od F. Koukolíka https://www.databazeknih.cz/knihy/cesi-proc-jsme-kdo-jsme-a-jak-dal-296289 Přečetla jsem zatím jen málo, ale podělím se o své pocity z úvodu knihy. Úvodní kapitola mě zasáhla tak, jako dlouho žádný jiný text. Autor píše o naší zemi, ČR tak hezky a láskyplně, až to pohladí.

Text příspěvku byl upraven 17.11.19 v 11:21

denib
denib 17.11.2019 v 11:20

R.E.M.: Ti Vikingové vypadají dobře ...

R.E.M.
R.E.M. 17.11.2019 v 11:22

denib: I syn je četl a líbili se mu.

JáJejí
JáJejí 17.11.2019 v 11:31

Demonstrace organizované hnutím Milion chvilek pro demokracii neprotestují proti výsledkům voleb, ale proti tomu, jak se zastupitelstvím, které díky nimAndrej Babiš, ANO a MIloš Zeman získali, nakládají.

Oblíct si frak a cylindr demokata jednou za čtyři roky a pak se nestarat, to je typický přístup těch, co se sami pasují do role oběti, tedy furt dělí společnost na my a oni. My dobří, čistí politikou neušpinění a oni, ti nahoře. Já nic, já reprodukční neumělec.

Tak, Dudu, co vy a Urzův anarchokapitalismus?

denib
denib 17.11.2019 v 11:59

R.E.M., Eicherik: Moc se mi kdysi líbila Cornwellova série Uhtred z Bebbanburgu. Taky by vás mohla zaujmout.
https://www.databazeknih.cz/serie/uhtred-z-bebbanburgu-505

R.E.M.
R.E.M. 17.11.2019 v 12:18

denib: Díky za tip. Už jsem vložila do svého seznamu knih k vypůjčení.

Eicherik
Eicherik 17.11.2019 v 12:34

denib: Je to paradox, ale tenhle druh literatury moc nevyhledávám. Ale jelikož ta série vypadá dobře, tak jsem si ji poznamenal. :-)

Eicherik
Eicherik 17.11.2019 v 12:44

Tenhle rok se pomalu blíží ke svému závěru, tak se pomalu zamyslete, co vás letos ve světě literatury oslovilo nejvíce. V prosinci budeme bilancovat. :-)
V mém ohlédnutí se určitě objeví Pavol Rankov. :-)

alekis
alekis 17.11.2019 v 12:51

Hanka_Bohmova
Hanka_Bohmova 17.11.2019 v 12:55

Marika Vanova
Marika Vanova 17.11.2019 v 14:15

denib - Uthreda jsem taky začala, mám přečteno pouze první díl Poslední království, ale časem se k němu dostanu dál. Mám B. Cornwella ráda, jeho čtyř dílný příběh o Artušovi se mi líbil moc, škoda že není moc k sehnání.

denib
denib 17.11.2019 v 14:43

Marika: Cornwell je opravdu dobrý ...

Sarah01
Sarah01 17.11.2019 v 19:06

Sérii Uhtred z Bebbanburgu máme doma taktéž v knihovně, stále průběžně vychází, autor pořád píše další díly. Já jsem ji zatím ještě nečetla, ale taky na ni dojde. Od Cornwella mám i všechny knihy o Sharpeovi, které u nás vyšly, líbil se mi seriál a knižně to bude určitě ještě lepší.

Eicherik
Eicherik 17.11.2019 v 21:35

Toman (film) (2018) *****
Kdo má rád politická historická dramata, tomu tento film doporučuji. :-)

Dudu
Dudu 18.11.2019 v 09:41

Alekis, Tolstoj to hezky vystihl. Sám bych to nenapsal lépe.

Dudu
Dudu 18.11.2019 v 10:02

Hanka Bohmova, bez optimismu to v životě nejde. Když se podíváte, jak celej ten systém na světě funguje, tak optimismus je jediná cesta k životu.
A nic není nemožné. Proč by si tedy lidé nemohli vládnout sami? Já za sebe bych to dokázal. Vy myslím asi taky nepotřebujete, aby vám někdo lajnoval cestu. Proč by to tedy nezvládli jiní?

Dudu
Dudu 18.11.2019 v 10:07

A tohle to přesně vystihuje: https://youtu.be/EQGsQYogZb8

Hanka_Bohmova
Hanka_Bohmova 18.11.2019 v 10:33

reader.007
reader.007 18.11.2019 v 12:14

Hanka_Bohmova+Dudu: nechci vám kecat do diskuze, ale myslím že se jasně ukazuje, že ani stát nezafungoval jak měl a tudíž je situace jaká je a maléry na dosah. Stát má být především zárukou pořádku, jenže vypadá to, že nejen že se naplnilo rčení o neohlídaných strážcích, ale zároveň se blíží opakování historie. Jen to obsazení bude jiné. Když jsem dnes shlédla video s nenávistnými projevy na Národní třídě, udělalo se mi špatně. Nejen z toho, že celá ulice nenávistně řve na chlapa, který má na ruce malé dítě, ale i z toho co ten "chlap" následně řekl. Že si "můžeme svobodně říkat co chceme, že můžeme svobodně podnikat?" Byl vůbec letos ve sněmovně, nebo tam taky chrápe, že říká takové věci?

Dudu
Dudu 18.11.2019 v 12:34

Hanka Bohmova, v tomhle přetechnizovaném světě je to tak. Člověk si zvykl na spoustu věcí, o kterých si myslí, že se bez nich neobejde. Ovšem až dojdou zásoby ropy, tak se bez nich odejít bude muset.

Eicherik
Eicherik 18.11.2019 v 18:36

reader.007: Ten nenávistný projev na Národní třídě jsem taky zaregistroval. Je neuvěřitelné co si tahle lůza dovoluje.

Eicherik
Eicherik 18.11.2019 v 18:39

Dnes jsem byl úspěšný při návštěvě knihobudky. :-)
Přísahám a slibuji - Ota Dub
Sázka na třináctku - Antonín Winter
Spis Odessa - Frederick Forsyth

newtory
newtory 18.11.2019 v 19:10

Národní třída mi pripomína USA "demokratov" v opozícii a ich nenávisť voči Trumpovi a republikánom. Mesto versus vidiek (vôbec to nie je také jednoduché) skôr tí čo chcú "poručit větru dešti" vs. "realisti". Žeby "triedny boj" o ktorom sme toľké roky počúvali v škole aj mimo nej ? Ideológia je nesmrteľná, alebo ľudská hlúposť ? Tak neviem čo si mám z toho vybrať...
Ani jedna alternatíva neznie príliš lákavo.

Text příspěvku byl upraven 18.11.19 v 19:11

Vložit příspěvek