Filosofování pod starým mohutným dubem
Krásné ráno!
MarikaVanova - gratuluji k úlovku a přeji pěkné počtení.
ad M. David - i když mi hudebně není blízký, tak mu nelze upřít fanoušky a příznivce všech věkových kategorií - od mláďat a mladých po ty zkušenější a krásnější. :)
Ani Landu neposlouchám, ale Zombice mě pobavila. Pustila jsem si ji 2x. :)
Text příspěvku byl upraven 06.06.20 v 06:54
V červnu nechám provětrat své "toulavé" botasky celkem 2x. Druhý pobyt - prodloužený víkend budu v Praze a hledám málo turisticky navštěvovaná místa na doplnění do našeho cestovního itineráře (pár tipů a možných cílů na známá místa a vytížené turistické cíle mám - chybí mi ty neobvyklé a nenápadné).
Máte nějaké doporučení a tipy na hezká, zajímavá místa?
Na mapě, v knihách a na webu mě zaujaly Branické skály a oblast Horních + Dolních Počernic. Znáte to tam, poddubáci? Stojí Branické skály, rezervace v Pískovně - Počernice s parkem, rybníkem a geologickým parkem za návštěvu?
Text příspěvku byl upraven 06.06.20 v 06:59
R.E.M.: Tip na zajímavé místo v Praze nemám. Jsem z Prahy a Praha má pro mě nádech tajemného. Na hromádce knih mám jednu o Praze a druhou jsem si dnes přinesl z knihovny. Mám rád takové ty klasické pražské památky, ale taky mám rád takovou tu "druhou Prahu", která je "pod povrchem". Ono se to těžko vysvětluje. Je to hodně o fantazii a atmosféře. Když je člověk v tu pravou chvíli na tom pravém místě, tak to někdy zafunguje. Samozřejmě můžu narazit na "všeobecně" zajímavé místo, ale žádné mě nenapadá. :-)
Eicherik: Jezdím poslední roky do Prahy většinou na nějakou akci, přidáme pár dnů navíc a procházíme se po městě. Památky, muzea, domy, botanické zahrady, parky, technické památky, hvězdárny...
Eicherik: Naposledy jsem byla v botanické v Troji min. před 5 lety, v botanické na Albertově ještě o něco dříve a obě se mi líbily.
V trojské je o něco více k vidění, když je větší. Skleník Fata Morgána je prý letos vylepšený - uvažuji, že trojskou botanickou z. teď v červnu navštívíme, ale kdoví, jest-li vše stihneme. :)
Loni jsem byla podruhé v Průhonickém parku a byla to nádhera. Záplava růží, rozkvetlých kosatců, hezky upravené alpinium. Prošli jsme téměř celý park. Byla jsem nadšená. :-)
R.E.M. Pokud hledáš turisticky málo navštěvovaná místa doporučuji Hrad nebo Karlův most. Momentálně je tam pusto a prázdno :)
Tohle je také "něco": https://youtu.be/6zTc2hD2npA
Myslím, že teď to může být v Praze snesitelné, že tam nebude tolik turistů. Já byl teď v Drážďanech - a můžu konstatovat, že lidu přiměřeně, davy žádné.
braunerova: Super tip. Generálka byla už loni, kolem 0:30 bylo na Karlově mostě pár lidí a ani moc nezacláněli. :-))
Dudu: Pokud je pravda, co říkali v rozhlase o zájmu o chaty, české hory a dovolenou v ČR, tak v Praze bude méně lidí než na Sněžce. :-))
Text příspěvku byl upraven 06.06.20 v 18:41
Možná už jsem to tady psala-tip na vycházku do přírody téměř v centru Prahy-Havlíčkovy sady...
pavlinda: Podívala jsem se na mapu, v Havlíčkových sadech jsem ještě nebyla. Děkuji.
Čtu rád detektivky a rád sleduji detektivní seriály. Vážím si také práce Policie České republiky. Věřím, že drtivá většina jejich příslušníků myslí slogan "pomáhat a chránit" upřímně. :-) Jen mě mrzí, že žádný český interpret nesložil píseň jako poctu české policii.
https://www.youtube.com/watch?v=vbwkVNWXtUE
Eicherik: ad Grébovka - aspoň máš nový neokoukaný cíl nedělní procházky. :)
Teda, když se turista začne zajímat, zjistí, že v Praze je spousta pěkných zahrad, parků a přírodních lokalit.
Text příspěvku byl upraven 07.06.20 v 12:53
Včera jsem viděl kousek Morse Endeavoura a tak mě napadlo. Existují ještě strašáci na poli? :-)
Eicherik - to by mě taky zajímalo, možná to dneska budou "trendy strašáci" spíše pro doladění venkova.
V úterý 9.6. jedu s kamarádkou na výlet do Prahy, tak se těším, že tam nejsou turisti.
R.E.M.: Já měla v Praze ráda Ďáblický háj, krásná procházka. Od hvězdárny pak hezký výhled. Ale hvězdárnu jsme nenavštivili, takže nevím, jaké je to uvnitř.
A moje kamarádka mě vzala do Miličovského lesa. Také krásná procházka. :)
keri.H - děkuji za doporučení na obě procházky. Miličovský les vůbec neznám. V Ďáblicích jsem byla loni, ale Ďáblický háj jsem minula, mimo cestu ke hvězdárně a zpět. - Vložila jsem cíle do svého turistického deníčku.
Ad Ďáblická hvězdárna, loni jsem ji navštívila. Solidně vybavená, 2 kupole s dalekohledy na pozorování, promítací sál a k tomu skvělí lidé, na kterých bylo vidět, že je jejich práce těší.
Text příspěvku byl upraven 08.06.20 v 21:41
O svatyni na Petříně jsem snad ještě neslyšel. :-)
Petřínskou svatyni ohně zničil až Boleslav II.
https://1url.cz/RzF33
Ještě poznámka k tomu článku o Petříně. "Svatý oheň a mohutný dub byly vždy symboly původní víry..." Dub, nikoli lípa. Nic proti lípě, ale dub byl ve slovanském pohanství důležitější. :-)
Text příspěvku byl upraven 09.06.20 v 19:32
Eicherik: Zajímavý článek. Pokud půjdeme na Petřín, u sv. Vavřince si vzpomenu.
takže dub, samozřejmě... :-))
Text příspěvku byl upraven 09.06.20 v 20:19
Blíží se prázdniny a doba dovolených. Je nějaká kniha, na kterou se hodně těšíte?
denib: O dovolené se chystám na opětovné přečtení knihy Nezbytné věci, ale mnohem více se těším (ještě před dovolenou) na některé knihy "z Prahy". Jako třeba Povídky jamrtálské a nebo Všichni sou trapný. Na co se těšíš Ty? :-)
Vložit příspěvek