Filosofování pod starým mohutným dubem
Jistěže ano. To ale nic nemění na tom, že umění nemá bejt ukecaný. Autor by měl přesně vědět, co se pokouší sdělit. Někdo říká, že největší kumšt je právě vyškrtat všechno, co je tam navíc. A v tom se názory nemají co lišit. Platí názor tvůrce. Co si o tom myslí čtenář (nebo kritik) je jeho věc. Ať si napíše vlastní dílo, když je tak chytrej.
No ale potom nechápem poznámku "u těch kratších je samozřejmě snazší si jich všimnout". Kto si ich má všimnúť, keď čitatelia a kritici do toho nemajú čo kecať? Ak tam tvorca tie slová chcel a teda tam patria a znamená to, že to dielo nie je ukecané, z toho mi vyplýva, že žiadne dielo nemôže byť ukecané. Jedine, že by to uznal sám autor.
Všimnout si můžou, kecat do toho nemůžou, když už je to napsaný a vytištěný. Ale pokud jde o ty lišící se názory - jen autor ví, co chce říct a čtenář, kterej jeho sdělení porozuměl, ví, co mu na formě toho sdělení připadá nadbytečné. Čtenář, kterej to nepochopil, může mít názor jinej. Pak ale vypadá jako člověk, kterýmu se líbí auto, aniž by tušil, k čemu ta velká krásná plechová věc slouží, a má pocit, že ty kulaté gumové věci dole jsou vyloženě zbytečné a kazí výsledný dojem.
myslím, že kecať môžu - je to podobné ako pri výtvarnom umení - len tam množstvo pohybov štetcom je do istej miery skryté. Ostáva iba rozmer obrazu, sochy... A potom páči, nepáči, cena obrazu...
Tu Rychlopalbu každý chválí. Nedá se nic dělat, musím ji také zkusit. :-)
K povídkám. Já mám povídky ráda, jsou dobré hlavně v případě, kdy vím, že nebudu mít moc času na čtení. Protože kolikrát se někde začtu do knihy a pak ji musím utnout tam, kde třeba zrovan bych četla dál.
Eicherik: Už se na ni také chystám delší dobu. Uvažovala jsem, jestli si neposlechnu audioknihu, ale nakonec si asi knihu přečtu.
keri.H: Všichni moji přátelé dali oběma dílům plný počet bodů. Dokonce i odborník na detektivky marlowe a ten je hodně přísnej. :-)
Rychlopalbou jste mě nalákali, už jsem si ji objednala z knihovny, dík :-)
Rychlopalbu sleduji už pár týdnů, ale pořád ji má někdo vypůjčenou.
Praha bez davů je opravdu skvělá. Kdyby ještě to počasí bylo lepší...
Rychlopalba je opravdu slušná krimoška. Já teď čtu Muž s unavenýma očima - a ta má také dobrý styl. Je vidět, že naši autoři umí dobré detektivky.
Déšť je opravdu potřeba. Jen je potřeba jemný, vytrvalý, aby se stačil vpíjet do půdy a ne přívalový. Včera jsem zažil chodníky, které byli plné vody až po kotníky a schodiště připomínající vodopád. Mám hodně dobré outdoorové boty, ale ani ty nepomohly. :-)
Koupil jsem nádobu na 500 litrů, šoupnul ji pod okap a během dvou dnů je plná.
Mimořádně kousavý Meyrink. :-)
"Jen co přejdou, připochoduje červená záplava. Čeští turnéři, nazvaní "sokoli", s krvavě červenou košilí, aby se naznačila krutost, a kvůli eleganci a hbitosti v holinkách.
Před nimi vlaje jasně modrý prapor - Evropanovi dělá dobře, když před ním něco vlaje -, na něm stříbrný znak slovanské tělovýchovy: sokol s činkou v drápech.
Neboť sokol je a zůstane nejpříhodnějším symbolem pro cvičence - co je proti tomu opice?!"
(Gustav Meyrink - Praha)
Já jsem taky ráda, že prší, ale! právě minulou sobotu a neděli mohlo pršet jen v noci. To bych byla ještě radši. :)
Tak Rychlopalba je doma. Měl jsem štěstí. V Praze byla k mání pouze ve třech knihovnách a jedna byla právě ta má. Už se těším. :-)
Dnes jsem objevil novou knihobudku. Před časem jsem vyhlásil soutěž, která se týká knihobudek. :-)
1. kategorie: Vzácná kniha z knihobudky.
2. kategorie: Neobvyklý nález v knihobudce.
Přidávám nález z druhé kategorie. Puzzle. :-)
Udělala jsem si obrovskou radost a pořídila si knihařský lis. Už jsem ho chtěla dlouho. Akorát ho nepoužívám na knihy, ale na linoryt. Dva a půl dne jsem tiskla a barvu mám snad všude :-)
Eicherik: Mě tu knihobudka chybí, ale ne, abych si brala knihy, ale abych se zbavila těch svých. :D Mám plno knih, které nechci a hlavně i kvůli místu bych je potřebovala dát pryč, tak by se mi něco takového hodilo.
Dudu: Díky za tip na knihu Muž s unavenýma očima.
keri.H: Taky využívám knihobudky častěji jako odkladiště knih, ale stejně si je rád prohlížím, jestli tam neobjevím nějaký poklad. :-)
Vložit příspěvek