Filosofování pod starým mohutným dubem
Lenka. Vilka - v pátek jsem si vyzvedla zásilku z knižního klubu v Zásilkovně. To jsou takové naše radosti.
A z které máš největší radost?
Marika Vanova:
Já si přes 14 dny objednávala knihy a na jednu jsem zapomněla. Paradoxně tu, na kterou jsem se těšila nejvíc. Tak jsem hned psala eshopu, aby mi knihu přihodili. Paní byla moc milá. Psala mi v pondělí, že je už pozdě (objednávka v sobotu), ale že knihu pošlou zvlášť bez poštovného. Najedu na knihu, abych paní poslala odkaz, a už neměly na skladu :(
Tak jsem to napravila :)
https://www.databazeknih.cz/knihy/nesnasim-pohadkov-kulma-drat-449915
A taky jsem si objednala knihu, kterou jsem měla půjčenou z knihovny, ale během čtení mě fakt dostala, a bylo to v akci :O bych byla blbá, kdybych to nebrala :D
https://www.databazeknih.cz/knihy/autonomie-400432
Všem moc děkuji za odpověď ♡♡♡
Nechtěla jsem otravovat, jenom mě to zajímalo, jaké jsou ceny u vás. Dík...
R.E.M.: Ve skutečnosti se do něj pustím až v pátek, ale strašně moc se těším. :-)
Eicherik: Snad se ti bude líbit.
Už se jen 5x vyspíš... nebo jak nám to v dětství říkali. ;-))
R.E.M.: Zvažoval jsem, jestli se pustím dříve do "majáku" a nebo do Nikdy nezapomenu a "maják" zvítězil. :-)
Eicherik: no, jo, no, mě prostě občas něco zaujme. Hlavně, když nechápu pointu...a teď utíkám k seriálu. Jsem na začátku a Pan Mercedes je zatím luxusní :)
Nevím jestli se u nás v knihovně knihy někdy prodávají, já to nezažila nikdy, vyřazené jdou obyčejně do "bedny" ve vestibulu k rozebrání, kam je ostatně může dát i kdokoliv jiný, komu doma překážejí. Ale žádné trháky to nejsou, většina těch knih kroutí alespoň 6.-7. křížek a přijde si na své hlavně ten, kdo ocení Marii Majerovou a podobné autory a pak taky ten, kdo se rád informuje jak vypadalo právo před deseti lety
To Lenka. Vílka: U nás prodávájí vyřazené knihy poslední dobou z knihovny jako na běžícím pásu. Jak už jsem někde psala ze cca. 400 000 výtisků se jim to povedlo zredukovat na 100 000. Z toho si můžete lehce vyvodit, kolik procent zbylo.-(
Jinak u nás je cena zhruba 10 ,-Kč.
A o téhle praktice vím, ještě bys koukala, jak jsou takové živle schopné vyšroubovat cenu, když je to nedostatkové zboží. Samo, aby člověk pak nevypadal jako podvodník, je potřeba i u těchto živlů uvést pravý stav věci, tedy žádné tutlání. Z toho by pak plynuly, kdyby to člověk nedodržel různé negativní důsledky pro živla. Takhle si sice lidi pomyslí, ale ti, co knihu nemají a fakt ji chtějí, pokud není k sehnání odjinud, mu ještě třeba urvou ruce.
To reader.007: To se máte, u nás už lítají i knížky z tohohle tisíciletí, stačí pokud se prý nečtou a jejich první díl vyšel po roce 2001, už ty prý "jsou staré a očtené", podotýkám, že jsem některé viděla a vypadají samo některé jako bezvadné kusy až na polepy atd. Tyto praktiky pak samo nahrávají právě mnou zmiňovaným živlům.
Text příspěvku byl upraven 25.10.20 v 21:37
Ad Lenka.Vílka:
Pokud se jedná o nějakou raritku, tak bych se vyšší ceně nedivil. Ovšem pokud je k sehnání nová jen o maličko dražší než ta stará prošlá knihovnou, tak ať si ji prodejce nechá a hýčká si představu, že ji prodá. On ji totiž nikdo koupit nemusí.
(Podobný trend pozoruju u vícero věcí. Dalo by se říct, že sbírám uniformy ČSLA a to, že v dnešní době už opravdu vzácné maskáče "mlok" jsou nekřesťansky drahé, na to jsem si zvykl. Ale lidi se snaží za přemrštěné ceny prodávat i maskáče "jehličí", kterých podle mne je stále ještě spousta. A pak jsou ještě různí chytráci, kteří výstroj prodávají jako "zaručeně paragánskou" za dlouhé peníze.
Další věc, kterou sleduji jsou ceny žigulíků. Tam se taky občas objeví podobná nabídka.)
Marthas: já tím knihovnu podpořím ráda, čili že to nedávají zadarmo mi nevadí :)
PanPredseda: ano, doufám, že si tu představu bude hýčkat dlouho ;) :D
PanPredseda: u sběratelství je to napříč obory stejné: čím víc o tom člověk ví, tím méně prodělá.
Lenka.vílka: fakt nechápu že se v tom pořád nimráš - kdyby si dotyční "ošizení" dali trochu práci s hledání, nebo se jim chtělo čekat (nebo obojí), můžou samozřejmě sehnat knihu laciněji. Jenže s vyššími náklady bývá často spojená notná lenost nebo netrpělivost ze strany kupujícího.
Cena je skoro vždycky spekulace. Planeš tady "hněvem spravedlivých" nad cenami ve výši stovek a přitom se skoro denně píše o tom, jak kdejaká čmáranice od známého jména trhla další rekord v aukční síni. Prostě někdo má, jiný ne. Někdo chce a může a ještě jsem neslyšela o tom, že by nějaký prodejce obrazů řekl: "Hele, za tuhle cenu bych si připadal jako zloděj, ať si to má za pakatel, když se mu to tak líbí..."
Reader.007: "pořád nimráš"? Napsala jsme jeden příspěvek a dál se vedla debata, za kolik jinde prodávají vyřazené knihy. Což byla moje původní otázka. A pár lidí na to odpovědělo a přidalo svůj názor. A to bylo z mé strany všechno.
Jestli tě téma nezajímá, nahoď něco zajímavějšího. Stejně je to jenom taková "jednodeňka", po které neštěkne ani pes ;)
Když už se v tom nimráte :). Moje zkušenost s knihami s razítkem je taková, že už jsem si je několikrát koupil, protože se nedali sehnat ani nové ani v antikvariátu. Doposud jsem si myslel, že je někdo v knihovně ukradl. Proč by knihovna vyřazovala knihy, které nejsou k dostání a je o ně zájem?
Nimráš... tedy máš k tomu víc než 2 příspěvky :-))
Změna. Fajn... tak třeba: jak snášíte změnu na zimní čas? Prý jednu z posledních. Od příštího roku nám to údajně EU zatrhává. A kterému času dáváte přednost...
Ako znášam zmenu na zimný čas? Zle. Mohla som si poležať iba o hodinu dlhšie. To je málo!
reader.007: Moje probuzení ráno v půl třetí mluví za vše (cítila jsem se vyspalá). Jak jsem ještě potom usnula, tak jsem se nemohla probrat, když mi zazvonil budík.
Text příspěvku byl upraven 26.10.20 v 11:45
Naias: Vstávám kolem čtvrté, kolikrát jsem se budila automaticky dříve, než budík zazvonil, takže jsem se vzbudila v podobný čas jako před změnou času.
Vložit příspěvek