Filosofování pod starým mohutným dubem

DISKUZE » Volná diskuze

alekis
alekis 25.10.2020 v 16:48

Uživatel svůj příspěvek odstranil.

Marika Vanova
Marika Vanova 25.10.2020 v 17:11

Lenka. Vilka - v pátek jsem si vyzvedla zásilku z knižního klubu v Zásilkovně. To jsou takové naše radosti.
A z které máš největší radost?

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 25.10.2020 v 17:27

Marika Vanova:
Já si přes 14 dny objednávala knihy a na jednu jsem zapomněla. Paradoxně tu, na kterou jsem se těšila nejvíc. Tak jsem hned psala eshopu, aby mi knihu přihodili. Paní byla moc milá. Psala mi v pondělí, že je už pozdě (objednávka v sobotu), ale že knihu pošlou zvlášť bez poštovného. Najedu na knihu, abych paní poslala odkaz, a už neměly na skladu :(
Tak jsem to napravila :)

https://www.databazeknih.cz/knihy/nesnasim-pohadkov-kulma-drat-449915

A taky jsem si objednala knihu, kterou jsem měla půjčenou z knihovny, ale během čtení mě fakt dostala, a bylo to v akci :O bych byla blbá, kdybych to nebrala :D

https://www.databazeknih.cz/knihy/autonomie-400432

R.E.M.
R.E.M. 25.10.2020 v 19:05

Lenka.Vílka - v knihovně 5 až 20 Kč.

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 25.10.2020 v 19:09

Všem moc děkuji za odpověď ♡♡♡
Nechtěla jsem otravovat, jenom mě to zajímalo, jaké jsou ceny u vás. Dík...

R.E.M.
R.E.M. 25.10.2020 v 19:33

Eicherik: ... tak už jsi u "bretaňského majáku".

Eicherik
Eicherik 25.10.2020 v 19:35

Lenka.Vílka: To není žádné otravování, ale zajímavé téma. :-)

Eicherik
Eicherik 25.10.2020 v 19:37

R.E.M.: Ve skutečnosti se do něj pustím až v pátek, ale strašně moc se těším. :-)

R.E.M.
R.E.M. 25.10.2020 v 19:48

Eicherik: Snad se ti bude líbit.
Už se jen 5x vyspíš... nebo jak nám to v dětství říkali. ;-))

Eicherik
Eicherik 25.10.2020 v 19:55

R.E.M.: Zvažoval jsem, jestli se pustím dříve do "majáku" a nebo do Nikdy nezapomenu a "maják" zvítězil. :-)

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 25.10.2020 v 20:24

Eicherik: no, jo, no, mě prostě občas něco zaujme. Hlavně, když nechápu pointu...a teď utíkám k seriálu. Jsem na začátku a Pan Mercedes je zatím luxusní :)

reader.007
reader.007 25.10.2020 v 21:01

Nevím jestli se u nás v knihovně knihy někdy prodávají, já to nezažila nikdy, vyřazené jdou obyčejně do "bedny" ve vestibulu k rozebrání, kam je ostatně může dát i kdokoliv jiný, komu doma překážejí. Ale žádné trháky to nejsou, většina těch knih kroutí alespoň 6.-7. křížek a přijde si na své hlavně ten, kdo ocení Marii Majerovou a podobné autory a pak taky ten, kdo se rád informuje jak vypadalo právo před deseti lety

Marthas
Marthas 25.10.2020 v 21:30

To Lenka. Vílka: U nás prodávájí vyřazené knihy poslední dobou z knihovny jako na běžícím pásu. Jak už jsem někde psala ze cca. 400 000 výtisků se jim to povedlo zredukovat na 100 000. Z toho si můžete lehce vyvodit, kolik procent zbylo.-(
Jinak u nás je cena zhruba 10 ,-Kč.
A o téhle praktice vím, ještě bys koukala, jak jsou takové živle schopné vyšroubovat cenu, když je to nedostatkové zboží. Samo, aby člověk pak nevypadal jako podvodník, je potřeba i u těchto živlů uvést pravý stav věci, tedy žádné tutlání. Z toho by pak plynuly, kdyby to člověk nedodržel různé negativní důsledky pro živla. Takhle si sice lidi pomyslí, ale ti, co knihu nemají a fakt ji chtějí, pokud není k sehnání odjinud, mu ještě třeba urvou ruce.

To reader.007: To se máte, u nás už lítají i knížky z tohohle tisíciletí, stačí pokud se prý nečtou a jejich první díl vyšel po roce 2001, už ty prý "jsou staré a očtené", podotýkám, že jsem některé viděla a vypadají samo některé jako bezvadné kusy až na polepy atd. Tyto praktiky pak samo nahrávají právě mnou zmiňovaným živlům.

Text příspěvku byl upraven 25.10.20 v 21:37

PanPredseda
PanPredseda 26.10.2020 v 06:52

Ad Lenka.Vílka:
Pokud se jedná o nějakou raritku, tak bych se vyšší ceně nedivil. Ovšem pokud je k sehnání nová jen o maličko dražší než ta stará prošlá knihovnou, tak ať si ji prodejce nechá a hýčká si představu, že ji prodá. On ji totiž nikdo koupit nemusí.
(Podobný trend pozoruju u vícero věcí. Dalo by se říct, že sbírám uniformy ČSLA a to, že v dnešní době už opravdu vzácné maskáče "mlok" jsou nekřesťansky drahé, na to jsem si zvykl. Ale lidi se snaží za přemrštěné ceny prodávat i maskáče "jehličí", kterých podle mne je stále ještě spousta. A pak jsou ještě různí chytráci, kteří výstroj prodávají jako "zaručeně paragánskou" za dlouhé peníze.
Další věc, kterou sleduji jsou ceny žigulíků. Tam se taky občas objeví podobná nabídka.)

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 26.10.2020 v 07:53

Marthas: já tím knihovnu podpořím ráda, čili že to nedávají zadarmo mi nevadí :)

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 26.10.2020 v 07:54

PanPredseda: ano, doufám, že si tu představu bude hýčkat dlouho ;) :D

reader.007
reader.007 26.10.2020 v 09:33

PanPredseda: u sběratelství je to napříč obory stejné: čím víc o tom člověk ví, tím méně prodělá.
Lenka.vílka: fakt nechápu že se v tom pořád nimráš - kdyby si dotyční "ošizení" dali trochu práci s hledání, nebo se jim chtělo čekat (nebo obojí), můžou samozřejmě sehnat knihu laciněji. Jenže s vyššími náklady bývá často spojená notná lenost nebo netrpělivost ze strany kupujícího.
Cena je skoro vždycky spekulace. Planeš tady "hněvem spravedlivých" nad cenami ve výši stovek a přitom se skoro denně píše o tom, jak kdejaká čmáranice od známého jména trhla další rekord v aukční síni. Prostě někdo má, jiný ne. Někdo chce a může a ještě jsem neslyšela o tom, že by nějaký prodejce obrazů řekl: "Hele, za tuhle cenu bych si připadal jako zloděj, ať si to má za pakatel, když se mu to tak líbí..."

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 26.10.2020 v 09:42

Reader.007: "pořád nimráš"? Napsala jsme jeden příspěvek a dál se vedla debata, za kolik jinde prodávají vyřazené knihy. Což byla moje původní otázka. A pár lidí na to odpovědělo a přidalo svůj názor. A to bylo z mé strany všechno.
Jestli tě téma nezajímá, nahoď něco zajímavějšího. Stejně je to jenom taková "jednodeňka", po které neštěkne ani pes ;)

braunerova
braunerova 26.10.2020 v 11:00

Když už se v tom nimráte :). Moje zkušenost s knihami s razítkem je taková, že už jsem si je několikrát koupil, protože se nedali sehnat ani nové ani v antikvariátu. Doposud jsem si myslel, že je někdo v knihovně ukradl. Proč by knihovna vyřazovala knihy, které nejsou k dostání a je o ně zájem?

reader.007
reader.007 26.10.2020 v 11:24

Nimráš... tedy máš k tomu víc než 2 příspěvky :-))

Změna. Fajn... tak třeba: jak snášíte změnu na zimní čas? Prý jednu z posledních. Od příštího roku nám to údajně EU zatrhává. A kterému času dáváte přednost...

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 26.10.2020 v 11:25

Reader.007: ok, třetí už nebude. Děkuji za změnu tématu :)

Naias
Naias 26.10.2020 v 11:35

Ako znášam zmenu na zimný čas? Zle. Mohla som si poležať iba o hodinu dlhšie. To je málo!

keri.H
keri.H 26.10.2020 v 11:44

reader.007: Moje probuzení ráno v půl třetí mluví za vše (cítila jsem se vyspalá). Jak jsem ještě potom usnula, tak jsem se nemohla probrat, když mi zazvonil budík.

Text příspěvku byl upraven 26.10.20 v 11:45

Naias
Naias 26.10.2020 v 11:46

Nezdá sa mi, že by za vyspanie o pol tretej mohol zimný čas.

keri.H
keri.H 26.10.2020 v 11:57

Naias: Vstávám kolem čtvrté, kolikrát jsem se budila automaticky dříve, než budík zazvonil, takže jsem se vzbudila v podobný čas jako před změnou času.

Vložit příspěvek