Filosofování pod starým mohutným dubem

DISKUZE » Volná diskuze

Eicherik
Eicherik 07.01.2021 v 19:11

Marika: Na knihu Poslední aristokratka jsem hodně zvědavej a půjčím si ji co nejdříve. Film nebyl špatný, jen autoři moc tlačili na pilu ohledně humoru. Méně je někdy více. :-)

Eicherik
Eicherik 07.01.2021 v 19:17

Zimní příroda. 70 %. :-)

Dudu
Dudu 08.01.2021 v 12:53

R.E.M, co to bylo za knížku, která tě přivedla k správné odpovědi?

R.E.M.
R.E.M. 08.01.2021 v 13:36

Dudu: Dobrodružství veverky Zrzečky. https://www.databazeknih.cz/knihy/dobrodruzstvi-veverky-zrzecky-26289 Četla jsem ji v dětství několikrát.
A z těch "přírodovědných" pohádek si ještě živě pamatuji na Rybaříky na modré zátoce -https://www.databazeknih.cz/knihy/rybarici-na-modre-zatoce-25956 Dodnes si pamatuji jména minimálně čtyř lednáčků. Taky jsem četla vícekrát.
Mimochodem, obě jsou krásně ilustrované.

Znáš některou z těchto pohádek? Utkvěla ti v paměti z dětství některá kniha o zvířatech, ptácích?

A vám, poddubáci?

Text příspěvku byl upraven 08.01.21 v 13:41

denib
denib 08.01.2021 v 13:52

R.E.M.: My jsme doma knížky o zvířetech neměli, resp. jsem si to myslela. Ale nedávno jsem narazila (a začala dneska číst) na knížku Zelené eldorádo. Budou to zřejmě příhody autora jako lovce a rybáře, ale zároveň i s vyprávěním o zvyklostech zvířat. Ještě uvidím. Také je ilustrovaná, většinou se jedná o krásné černobílé kresbičky a k tomu jen několik celostránkových barevných obrázků. Nevím, proč jsem jí nikdy dřív nečetla. Tak velkou knihovnu, abych jí přehlédla, jsme rozhodně neměli :-)
Ale některé jiné pohádky si hodně pamatuju. Třeba Profesor Kurama vynálezcem, Děti z Bullerbynu a další.

Medunkavera
Medunkavera 08.01.2021 v 13:55

R.E.M. Ty knížky, které zmiňujete, měly naše děti v knihovně, ale nečetla jsem je. To mě mrzí, ale tenkrát nebyl čas. Až k dětem půjdu, půjčím si je.

Ale jednu říkanku si pamatuji: Ve Veveří na hradě, víří peří v zahradě. Přišla máma veveřička, poslala je do peříčka.

Když to teď tak po sobě čtu, nedává to smysl.. Kde jsou ty veveřata, která uložila.. :-)

Text příspěvku byl upraven 08.01.21 v 13:55

R.E.M.
R.E.M. 08.01.2021 v 14:08

denib - tak všechny tyto knihy mě, bohužel, minuly. I Děti z B.

Co první knihy roku 2021 - splnily tvoje očekávání?

PS: Jo, ještě jsem si vzpomněla na Kuře Napipi a na Cvrčíčka. :)

R.E.M.
R.E.M. 08.01.2021 v 15:16

MedunkaVera: Myslím, že knihy: Zrzečka a Rybaříci se mohou líbit i dospělým, pokud mají správnou náladu na dětskou knížku a k tomu navíc i vztah k přírodě.

Text příspěvku byl upraven 08.01.21 v 15:17

PanPredseda
PanPredseda 08.01.2021 v 15:25

A co takhle Nils Holgerson?

keri.H
keri.H 08.01.2021 v 15:29

R.E.M. Ani jednu za zmiňovaných pohádek neznám, neměli jsme moc knihy o zvířatech.

denib: Děti z Bullerbynu se u nás dodnes čtou na 1. stupni ZŠ. :)

Já si pamatuji Bylo nás pět, Bořík a spol., Martinka na statku (to byla jedna z mých prvních knih). :)

Text příspěvku byl upraven 08.01.21 v 15:30

encyklopedie
encyklopedie 08.01.2021 v 15:32

Rybaříci na modré zátoce ...nádherné kresby Mirko Hanáka!!!!!

denib
denib 08.01.2021 v 15:53

R.E.M.: Jak které, ale většinou se mi líbí. U některých zase nějak velké očekávání nemám. Třeba Maryša mě mile překvapila. Ale poslední kapitán Exner (Vražda ve společnosti Consus) mě zklamal. Ta zápletka z "moderní" doby mi u autora nějak nesedla.

Dudu
Dudu 08.01.2021 v 16:12

R.E.M., Rybaříci a Zrzčka mi něco říkají. Musel bych se vrátit zpět v čase na malou školu, abych si vzpomněl. Vybavuji si ještě Honzíkovu cestu, Lovce mamutů, Malého Bobeše.

keri.H
keri.H 08.01.2021 v 17:51

Denib: Maryšu budu začínat teď, díky za tip. Vůbec mě nenapadla. :)

Dudu: Honzíkova cesta, tu jsem měla ráda. :)

Eicherik
Eicherik 08.01.2021 v 18:04

Rybaříci na modré zátoce. Tuhle knížku jsem také měl. Připojuji se ke chvále. Nádherná kniha a překrásné kresby. :-)

Eicherik
Eicherik 08.01.2021 v 18:12

Marika: Poslední aristokratka. Dnes jsem se bavil o knize a filmu se sestrou. Četla knihu a viděla film. Prý se to nedá srovnat. A film se podle knihy prý v tomto případě ani doslova natočit nedá. :-)

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 08.01.2021 v 18:22

Aristokratka: mamka to komentovala: "Na to, že to je podle knihy, mohli to podle té knihy udělat. Zase tak tlustá není." Ale taky byla překvapená, když se dozvěděla o filmu. Že je to podle ní nenatočitelné. A potom si to ověřila :/
Já jenom četla knihu, film jsem neviděla....

reader.007
reader.007 08.01.2021 v 21:49

S Hanákem jsem doma měla Divokého koníka Ryna a stylově hodně podobně ilustrovanou Srnečku Sisi. Asi jsem je četla, ale vůbec si je nepamatuji, to spíš Holubí vypravěnky a pak jsem taky při každé příležitosti ležela u dědy v Od agamy po žraloka, tu jsem teda milovala...

Ale moc pěkná je i Vuí se směje - mimochodem taky Hanák - stejně mě nepřestává fascinovat, jak ten chlap uměl vykouzlit dokonale realistické obrazy z pár fleků vodovek a několika tahů tuší.

Eicherik
Eicherik 08.01.2021 v 22:11

Mirko Hanák. Ten jeho styl byl opravdu úžasnej. Já četl jím ilustrovanou knihu Borovice, vydání z roku 1968 a byla to nádhera. :-)

Eicherik
Eicherik 08.01.2021 v 22:39

My jsme měli doma nějakého Brehma (Alfred Brehm) a byla to nádherná kniha o zvířatech. Měla krásné, černo žluté ilustrace. :-)

Text příspěvku byl upraven 08.01.21 v 22:54

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 08.01.2021 v 23:43

Jak jsem psala o té Pomádě, už píšou, co konkrétně vadí...to mě posměj! :(

https://www.ahaonline.cz/clanek/zhave-drby/178905/britske-publikum-se-po-odvysilani-muzikalu-bouri-zakazte-pomadu.html

PanPredseda
PanPredseda 09.01.2021 v 02:27

Beztak to brzy přetočej v politicky korektní versi se správným procentuálním zastoupením minorit a všech různých genderů. A to bude taková sračka, že na ni bude dobrovolně koukat jen ta hrstka politicky korektních pitomců, co jsou vyjmenováni v odkazovaném článku.

reader.007
reader.007 09.01.2021 v 03:11

Lenka.Vílka: proto já už na různé "nekorektnosti" v knihách neupozorňuju už ani ve srandě, vždycky se dřív nebo později najde nějaký pokrytec, co je schopný z toho dělat aféru.

Prostě čím víc má společnost potenciálu žít konečně v klidu a řešit problémy, které problémem opravdu jsou, tím víc se najde pitomců, kteří kalí vodu nesmyslama.

reader.007
reader.007 09.01.2021 v 03:11

Já mám Borovici malovanou od Pospíšila, toho fakt můžu všude ♥

Brehma jsem před pár lety sehnala dědovi k Ježíšku, ilustrace jsou tam fakt úžasné a hrozně se mi líbil třeba u ptáků přidaný hedvábný list s nákresem kostry, který překrýval odpovídající ilustraci holuba

Text příspěvku byl upraven 09.01.21 v 03:12

PanPredseda
PanPredseda 09.01.2021 v 07:19

Až budou politicky nekorektní knížky pálit, tak mám jistotu, že v mé knihovně jedna knížka zbyde https://www.databazeknih.cz/knihy/politicky-korektni-pohadky-na-dobrou-noc-399234

Vložit příspěvek