Filosofování pod starým mohutným dubem

DISKUZE » Volná diskuze

Eicherik
Eicherik 02.06.2021 v 19:23

Má to ještě další pokračování? :-)

Alienor
Alienor 02.06.2021 v 19:28

Ešte je The Cult Never Dies, zatiaľ mám len vol. 1.

Eicherik
Eicherik 02.06.2021 v 19:32

Ještě by mohli česky vyjít Lords Of Chaos a budu spokojený. :-)

Eicherik
Eicherik 02.06.2021 v 19:35

Koukám, že se reedice dočkala kniha Soumrak bohů od Heleny Kadečkové. :-)

Alienor
Alienor 02.06.2021 v 19:36

Hej, to by bolo fajn. Mám prečítanú asi polovicu, tie všelijaké konšpirácie ma nebavili, ale v češtine by som to dočítala celé.

Eicherik
Eicherik 02.06.2021 v 20:14

Alienor: Už jen poslední postřeh. Hřbety obou dílů se mi líbí. :-)

Eicherik
Eicherik 02.06.2021 v 20:30

Často se mi stává, že u svých přátel občas narážím na nějaký opakující se titul. Teď se tím titulem stává tragický román Kyselé třešně. Anotace: Na jaře roku 1944 přichází do malotřídky v Lověšicích, malé železničářské vesničce u Přerova, nový učitel. Venkovská škola znamená pro Petra Skálu seznámení nejen s dětmi, ale také s jejich rodiči – zejména pak s vdovou Lotou Kiliánovou, maminkou osmileté Helenky. Jejich rodící se vztah, ale také Helenčin něžný dětský svět a láskyplné prostředí domova, se střetávají s krutou realitou válečných a poválečných dnů…
Kniha je velmi dobře hodnocená a konec války je mým tématem. Jdu do toho. :-)

encyklopedie
encyklopedie 02.06.2021 v 20:37

Lověšice mám tak slabé tři km od baráku....

Eicherik
Eicherik 02.06.2021 v 20:40

Jak jsem zahlédl Přerov, tak jsem si říkal, že to asi budeš znát. :-)

Dudu
Dudu 03.06.2021 v 18:01

Často se zaplétám do diskusí ještě spletitějších, než jsou cesty v Inchy, jako například jaká je skutečná podstata přízraků, ale jindy říkám, stejně jako Sókratés, když mu přednesli učený názor o nymfě z Ilissa: „Obecné mínění mi docela stačí.“ Když mám náladu, věřím, že celá příroda je plná lidí, které nemůžeme vidět, a že někteří z nich jsou šerední či pitvorní, někteří zlí a hloupí, ale velmi mnoho krásných nade všechny, které jsme kdy viděli, a ti nejsou příliš daleko, když procházíme příjemnými a tichými místy. Dokonce už když jsem byl chlapec, nikdy jsem neprocházel lesem bez pocitu, že se kdykoli mohu setkat s někým nebo něčím, koho nebo co jsem dlouho hledal, aniž bych věděl, koho nebo co hledám. I teď občas prozkoumávám každý malý koutek kdejakého ubohého mlází a takřka úzkostlivě přitom našlapuji, tak hluboko ve mně ta představa zakořenila. Vy se také setkáváte s podobnou obrazotvorností, nepochybně někde, kde ji má vaše panující hvězda; Saturn vás zavádí do lesů nebo Měsíc možná na mořský břeh. Zcela jistě nebudu věřit, že nic není v západu slunce, kde si naši předkově představovali mrtvé, následující svého pastýře slunce, nebo nic než nějaká neurčitá přítomnost, dojímavá tak málo jako nic. Pokud krása není cestou ven ze sítě, do které jsme byli při narození chyceni, nebude dlouho krásou a my budeme raději sedět doma u krbu a vykrmovat líné tělo nebo běhat sem a tam v nějakém pošetilém sportu než hledět na nejkrásnější podívanou, kterou vždy tvoří světlo a stín mezi zelenými listy.
Tenhle autor asi právem získal Nobelovu cenu.

Text příspěvku byl upraven 03.06.21 v 18:02

alekis
alekis 03.06.2021 v 20:09

Uživatel svůj příspěvek odstranil.

Dudu
Dudu 03.06.2021 v 20:20

Alekis, ten autor si s tím tedy vyhrál:
Snad měl strážník pravdu. Je jistě lepší bezdůvodně věřit mnohému nerozumnému a nepravděpodobnému než popírat pro popření samo pravdu i nerozum stejně bez důvodu, protože když to děláme, nemáme ani mihotavou svíčku, aby nám osvětlovala naše kroky, dokonce ani ubohou bludičku, aby před námi tančila v mokřinách, a musíme nutně hledat svou cestu ve veliké prázdnotě, kde přebývají beztvaré přízraky. A dokázali bychom po tom všem přistoupit k takovému velikému zlu, kdybychom si uchovali alespoň malý plamínek ve svých srdcích a ve svých duších, a přivítat s otevřenou náručí cokoli excelentního, co přichází se zahřát, ať je to člověk nebo přízrak, a divoce nevykřiknout, dokonce ani na samotné strašidlo „Ztrať se“? A když už jsme u toho, cožpak nevíme, že naše vlastní bláhovost může být lepší než cizí pravda? Neboť se rozhřívala v našich srdcích a v našich duších a je připravena na to, že se v ní uhnízdí divoké včely pravdy a budou vyrábět svůj sladký med. Vraťte se znovu mezi nás, divé včely, vraťte se!

Eicherik
Eicherik 04.06.2021 v 18:12

Sobota je proslulý den, kdy v TV obvykle není nic zajímavého. Zítra tomu tak ale není. Od 22:00 na ČT2 poběží akční ruský film Legenda jménem T-34. Nevím co od toho čekat, má to vysoké hodnocení a jsem na to zvědavej. :-)
Kamarád encyklopedie tenhle film určitě znájet. ;-)

PanPredseda
PanPredseda 04.06.2021 v 18:18

Ad Eicherik:
Z tohoto filmu jsem viděl jen ukázky, ale nejsem si jist, jestli ho chci vidět celý. Ruské válečné filmy mám rád (třeba i sci-fi-válečný My iz buduščego), ale podle scén, které jsem viděl z T-34 byl tohle moc bolšoj Chalyvůd.

Eicherik
Eicherik 04.06.2021 v 18:30

PanPredseda: S Chalyvůdem se počítá. ;-)

encyklopedie
encyklopedie 04.06.2021 v 18:35

Eicherik t-34 mám /dokonce s cz dabingem.....
Je to válečný film, tak jsem si ho nemohl nechat ujít /ale nečekej 100% ....těch nějakých 70% tomuto filmu právem patří...

Eicherik
Eicherik 04.06.2021 v 18:43

encyklopedie: Docela se na to těším. Už jsem dlouho žádnej "novej" válečnej film neviděl. :-)

PanPredseda
PanPredseda 04.06.2021 v 19:16

Já si ho asi nechám ujít a když tak si pustím Brestskou pevnost. ;-)

Dudu
Dudu 04.06.2021 v 20:24

Na tu T-34 se také rád podívám. Něco se točilo i u nás.

Eicherik
Eicherik 04.06.2021 v 23:31

Bancroftová **** :-)

Text příspěvku byl upraven 04.06.21 v 23:47

encyklopedie
encyklopedie 05.06.2021 v 09:22

Eicherik....Bancroftová .....včera jsem po třetí části šel spát.... rozhřešení jsem si nechal na dnešek.... už se to stahuje....

Eicherik
Eicherik 05.06.2021 v 09:34

encyklopedie: Při sledování mě lehce zmáhal spánek, ale neklimbal jsem. Na jednu stranu byl včera konec pracovního týdne a spánkový deficit se hlásil o slovo. Na druhou stranu, kdyby ten seriál byl neskutečná pecka, tak nemá spánek sebemenší šanci. Proto jen 4*. :-)

encyklopedie
encyklopedie 05.06.2021 v 09:44

Eicherik...já to mám samozřejmě nastavené jinak...na TV se dívám kdy chci já, ne kdy to vysílá televize...

Eicherik
Eicherik 05.06.2021 v 10:26

Dnes jsem si přečetl na Seznamu článek o Orient Expresu. Železnice je nádherné prostředí pro román a Orient Expres je prostě „král vlaků a vlak králů“. To prostředí králů, podvodníků, milionářů, pašeráků, primadon, kurtizán a zlatokopek je prostě čtenářsky lákavé.
Možná také nastal čas konečně shlédnout film Srdečné pozdravy z Ruska (bondovky mě nikdy nelákali). :-)

encyklopedie
encyklopedie 05.06.2021 v 16:04

Eicherik, ještě se vrátím k Bancroftová.... odpoledne jak jsem zalehl bucinky, tak jsem přemýšlel chvíli....jestli jsem už někdy viděl takovou svinskou policajtku v seriálu ......nebo v knize.....

Text příspěvku byl upraven 05.06.21 v 18:44

Vložit příspěvek