Filosofování pod starým mohutným dubem
Lenka.Vilka - je spousta suchých míst, kde by tě rádi uvítali. A možná i bohatě zaplatili za tvou dešťovou návštěvu!
"Donald měl přátele, kteří ještě nyní na knihy nedali dopustit - neměli je jako dekoraci, ale skutečně je četli."
To se odehrává v roce 2049 v knize Turnus, autor Hugh Howey :-)
Déšť střídají přeháňky, teplota nepřelézá přes 20°C a u Prahy běhá medvěd. Jediná možnost je si uvařit čokoládové kapučíno a vlézt si s knihou do postele. :-)
Text příspěvku byl upraven 23.08.21 v 20:13
Eicherik: Medvěd?! Asi ho taky zlákaly pražské památky. Běhá a nejezdí MHD, protože ho návštěvníkům zase od srpna zdražili. :-))
Hm, to nám to vyšlo. Odjeli jsme právě včas. Za celou dovolenou nám pořádně pršelo jen jednou, cestou na Divokou Šárku. Ale aby nám to nebylo líto, přes liják na nás slunko chvílemi zasvítilo. Jen jsem se divila, že se neukázala duha.
U nás byl ráno taky déšť, odpoledne už slunce, krásně modrá obloha a příjemně teplo.
U nás celý den zataženo a s přestávkami pršelo.
Eicherik: Já radši spíš čaj, ale s tou knihou souhlasím. :)
R.E.M.: Zdražila i autobusová doprava v středočeském kraji. :-)
keri.H: No je fakt, že čaj je zdravější. :-)
Eicherik: U nás taky zdražili autobusy. Budeme chodit pěšky. Prý je to zdravé. :-)
Dneska začal podzim, nebo co? Typuju to tak na říjen, déšť, zima, nevlídno, radši bych zůstala doma v posteli.
A já radši kafíčko, kapučínko, latéčko, flat white a podobné dobrůtky. Před 14 dny jsem si dala v Zagrebu bjielu kavu a konečně jsem dostala větší kafe se spoustou mléka, což já ráda. U nás v knihovně je kavárna a mají tam výborné perníkové kapučíno nebo latte, teď nevím, už jsem ho dlouho neměla, ale ochladilo se, tak na něj zase dojde.
Kávu si taky dám, ale nejradši čistou, latte jen jednou za čas. Ale čaj piju častěji.
Čtu Mráz pod kůží a zatím to vypadá, že by to mohlo být dobré čtení, tak jsem na to zvědavá. :)
Nějak nechápu, jak teď může někdo tvrdit, že se zrušilo léto, a je z jara rovnou podzim, když dva roky zpátky zrušili jaro a pozdim a vlastně v zimě taky není jako v zimě. Asi taky zruší prostí rok úplně celý...
keri.H: Mě spíš z toho Tvého výběru zaujal ten Případ bývalé jeptišky. Tahle série už mě nějakou dobu láká a asi na ni brzo dojde. Já dnes načínám 11. případ Malin Forsové. :-)
Lenka.Vílka: Počasí. Já pořád nevím, co bude dřív, jestli přijde dřív globální oteplení a nebo malá doba ledová. Pořád strašej, že golfský proud zpomaluje a všude se objevujou tropický brouci a zvířata. Tak já fakt nevím. :-D
Eicherik: že zabíjíme planetu je evidentní. Jenom je vždycky překvapení, jak nám to vrátí...
Text příspěvku byl upraven 24.08.21 v 10:04
Povídka Fénix od C. A. Smithe načtená Kyselou Jahodou se k tématu, myslím, hodí: https://youtu.be/8BW7P-2mRXQ
Eicherik: Oba případy bývalé jeptišky se mi líbily a určitě se chystám i na další. :)
Stalo se vám v poslední době, že by po vás knihovna chtěla nějakou náhradu za poškozenou knihu? Mně se to zatím ještě naštěstí nestalo, ale občas se mi do rukou dostane nějaký výtisk, který už něco pamatuje a člověk si říká: "Aby to pak nebylo na mě." :-)
Eicherik: Nestalo se mi to nikdy. Ale pokaždé, když si půjčím poškozenou knihu, se toho bojím.
Když knížka vypadá jako peklo, vždycky kouknu dozadu, kam se píše stav. Když to tam není zapsané, vrátím se s ní, aby to dopsali...
Oficiální text:
Povinností čtenáře je:
Chránit vypůjčený dokument před poškozením, ztrátou nebo zničením.
Ohlásit okamžitě poškození, ztrátu nebo zničení a provést jeho kontrolu stavu a úplnosti při výpůjčce.
Dohodnout s knihovnou zapůjčení jiné osobě.
Dodržovat výpůjční lhůty a za opožděné vrácení zaplatit stanovené poplatky.
V knihovně jsou taky jenom lidi. Poškození si všimnout nemusí. Jenom by mě zajímalo, zda si potom došlápnou na toho, kdo měl půjčené poslední. Přeci jen. Knihu třeba mohl poškodit někdo v knihovně, kdo si jí tam četl nebo jenom prohlížel...
Text příspěvku byl upraven 24.08.21 v 11:48
Jestli někdy natrefím na zvlášť poškozený kousek, tak zajdu za knihovnicí, ať mi ji zkontroluje se zapsaným stavem. Máme hodné knihovnice. :-)
Jak píše Lenka.Vílka kouknout se, zda je tam stav napsaný a pokud ne, upozornit na to knihovnici.
Já bohužel mám špatnou zkušenost (už je to déle) s tím, že kniha byla poškozená, ale tak, že jsem si toho všimla až doma. Narazila jsem při vrácení knihy na nepříjemnou knihovnici, teď nevím, zda i nějakou úhradu chtěla, ale šlo o to, jak se mnou komunikovala. Od té doby si při půjčení knih radši knihy prolistuju.
Mimochodem pak už jsem se naštěstí vždy setkala jen s příjemnými knihovnicemi. :)
Text příspěvku byl upraven 24.08.21 v 12:48
Tak to u nás po mně nikdo nic nechtěl, ne že bych je ničila, ani to při převzetí nekontrolují. Ani se nezapisuje stav. A to jako píší do knihy? Jen když ji ztratíš, tak platíš.
Osobně nemám ráda fleky a pach cigarety v knize.
Text příspěvku byl upraven 24.08.21 v 15:19
Marika: ano, píšou to tam. Prolitá, fleky (strana xyz-yxz) atd.
Teď jsem si půjčila knihu s poznámkou uvolněná vazba. Když jsem knihu vracela, bylo mi jasné, že několik vypadlých listů projde. Následek uvolněné vazby...
Text příspěvku byl upraven 24.08.21 v 15:22
keri.H: Přinesl jsem si dnes z krámu zelený čaj. Původně jsem si chtěl koupit čokoládové kapučíno, ale čaj je zdravější. Kdysi jsem zelený čaj pil ke čtení, tak se k tomu možná vrátím. :-)
Vložit příspěvek