Hádejte autory:)
Karel Kostka? Alias Karel Cubeca
Text příspěvku byl upraven 21.09.16 v 16:57
Hledá se historik a publicista. Napsal toho spoustu. Nejde o vědecká pojednání, ale o literaturu faktu vysoké kvality. Životopisy panovníků, války bitvy dokonce i skutečné předlohy románových postav - to všechno je v jeho záběru. Významnou oblastí jeho zájmu je Francie, napsal doslova hromadu knih o osobnostech, válkách a bitvách francouzských dějin. Nejvíc asi o Napoleonovi. Ale v jeho díle se najdou i knihy o Richardu III. a Ludvíku XIV., o D'Artagnanovi a hraběti Monte Cristo nebo o bitvě u Cušimy.
Nemohla jsem odolat...
Nyní budeme hledat autora poněkud staršího, velmi talentovaného, ale autora jiného typu umění. Přesto jeho literární dílo se stalo důležitým počinem pro naše poznání, je pokládán za jednoho z prvních kunhistoriků...
Text příspěvku byl upraven 21.09.16 v 20:02
Ano, ano, úžasné Životy ... !
A teď hádejte autora, který si myslel, že život není zde, ale někde jinde.
Tento spisovatel je autorem citátu: „... já když čtu, tak vlastně nečtu, já si naberu do zobáčku krásnou větu a cucám ji jako bonbón......
"Když pracoval v nemocnici, a přece nebyl řádným členem lékařského sboru, mohl být toliko sekundářem na chirurgii nebo na interně, ne o moc víc než student v některém z posledních se-mestrů. A odešel z nemocnice před pěti lety – datum je na holi. Takže váš vážný, obstarožný rodinný lékař se rozplývá a mizí v neznámu,... a na jeho místě se vynořuje junák mladší třicíti let, přívětivý, prostý ctižádosti, roztržitý a majitel psa, kterého bych zhruba popsal takto: je větší než foxteriér a menší než buldok.“
Vypustil jsem jen tři slova. I tak bude velmi snadné odpovědět na otázku: Kdo to napsal?
Nejdřív jsem si musel uvědomit, kdo je oním lékařem, no, a pak už bylo snadné si dohledat autora: Antonio García Martínez. Ale musím říct, že jsem dosud o autorovi a jeho knize neslyšel, takže dík.
Hledal jsi hledal, ale málo. Není to žádnej Martínez. Je to autor, o kterým jsi určitě slyšel, stejně jako jsi určitě slyšel o knize ze který ten úryvek pochází, i o postavě, které ta slova autor vložil do úst.
Já si říkal, že to nemůže být tak primitivní, a zjistil jsem, že v knize toho Martíneze jménem „Myslete jako Sherlock Holmes“ jsou podobné pasáže. Nějak jsem si říkal, že se ptáš na něj. :-)
Hledáme slavného autora s velmi neobvyklým jménem. Otec mu totiž dal jméno po vojevůdci, jehož obdivoval, nehledě na to, že jméno je cizího původu a bude tedy znít v kombinaci s druhým jménem velmi nesourodě.
Vložit příspěvek