Hádejte autory:)

DISKUZE » Volná diskuze

soukroma
soukroma 23.09.2016 v 17:39

Forestera jsem sama dávala hádat před nedávnem - ale je dobře, když se připomínají méně známí, neprávem dnes opomíjení autoři. Opakování autorů je horší tehdy, když se to tady pak hemží jen několika opravdu nejznámějšími a snadno uhádnutelnými.

soukroma
soukroma 23.09.2016 v 17:57

Brit, současník, novinář a spisovatel, který si vybral za místo pro svou detektivní románovou sérii velice atraktivní prostředí jižní Francie. U nás o jeho policejním šéfinspektorovi vyšly čtyři knihy, které se kromě typických ingrediencí jako víno či lanýže zaobírají dozvuky obtížných období Francie i tamním současným politickým vývojem.

soukroma
soukroma 24.09.2016 v 10:04

Titul jedné z jeho knih označuje přiléhavou přezdívkou nejdražší a nejvzácnější gastronomickou lahůdku Francie.

woodward
woodward 24.09.2016 v 10:08

Martin Walker

soukroma
soukroma 24.09.2016 v 10:15

Ano a jeho Bruno, Chef de police, a Černý démant, abych rozklíčovala uvedené indicie.
Předávám dál.

woodward
woodward 24.09.2016 v 10:52

Laskavý vědec, jemuž se dostane do ruky tato nenáročná příručka, nechť uváží, že ji napsal člověk prostý a jen mírně ve vědách honěný. Proto bude zajisté posuzovat shovívavě její četné nedostatky.
Autor knížky chtěl doplnit citelnou mezeru v onom odvětví živočichopisu, jež se zove sociologie a pojednává o člověku obecném (homo sapiens) a různých odrůdách tohoto zajímavého tvora. Druh zvaný ČLOVĚK ŠKOLNÍ je znám dosud jen velmi chatrně a popisován venkoncem neodborně. Tak například se tvrdí o profesorech (tvor čeledi pedagogické), že říkají "ajta" a "medle" a zapomínají deštníky, což odporuje pravdě a působí autoru, jenž, ač je také profesorem, deštníku vůbec nemá, fysickou bolest.

KDO TO NAPSAL?

Text příspěvku byl upraven 24.09.16 v 10:53

soukroma
soukroma 24.09.2016 v 10:57

Nejspíš Jaroslav Žák.

woodward
woodward 24.09.2016 v 11:06

Docela určitě. Dávej.

soukroma
soukroma 24.09.2016 v 11:44

Chcete úryvek, máte jej mít, ale hlavně proto, že situační humor a životní vtipný náhled v autorových povídkách je neodolatelný:

"Myslím si, že jednou z nejnebezpečnějších pověr je ta, která tvrdí, že zdravý člověk vstane časně ráno, svěží a čilý a že se pln energie pustí hned do práce. Slyšel jsem dokonce i o tom, že lidé, kteří takto vstali, pracují celý den, aby se pak k večeru vrátili domů a věnovali se svým zálibám.
Já sám ničemu takovému nevěřím. Neznám jediného člověka, který by vstával, aniž by musel. Naopak, znám případy, kdy předčasné ranní vstávání vedlo až k povážlivému narušení osobnosti a neobešlo se bez nepříjemných následků nejen pro toho, kdo byl ráno nucen brzo vstát, ale i pro lidi, které takový člověk pak ohrožoval.
Často také slyším citovat přísloví "Ranní ptáče dál doskáče."
Možná že toto přísloví původně znělo jinak, například - ranní ptáče někam skáče, nebo ranní ptáče těžce skáče. Tomu bych ještě věřil. Krom toho si myslím, že ranní ptáče tohoto druhu se velmi často svalí...."

a jak to dopadne, když si člověk neznalý věci přivstane a chce něco napsat, protože to je jeho práce, o tom povídka pokračuje dál.
Doufám, že už jste všichni k polednímu vzhůru a dostatečně čilí a oceníte autentický přepis, který - jak doufám - na webu nikde najít nelze.
Autor?

Sarah01
Sarah01 24.09.2016 v 12:01

Primus Jones?

reader.007
reader.007 24.09.2016 v 12:09

Skoro mi to zní jako Asimov, ale jestli je to on si nejsem jistá

bamba
bamba 24.09.2016 v 12:47

prípadne Šimek a Grossmann ?

woodward
woodward 24.09.2016 v 12:49

anebo Stephen Leacock

biki
biki 24.09.2016 v 13:38

Zdeněk Jirotka?

Marthas
Marthas 24.09.2016 v 13:38

Tipuju http://www.databazeknih.cz/autori/rudolf-krestan-1922 anebo http://www.databazeknih.cz/autori/frantisek-nepil-645
Nejsem si samo jistá ale, zdá se mi jako bych to kdysi četla anebo to není fejeton?

soukroma
soukroma 24.09.2016 v 14:00

Sláva, ani jeden :-)
Ale protože jste se snažili a tipů bylo hodně, tak to zúžím:
Autor vydal tuto a další povídky jako emigrant, v exilovém nakladatelství v roce 1978. Nebyla to jeho prvotina, od té doby napsal hojně povídkových knih a píše dál...Nicméně jeho hlavní činnost je sice také umělecká, ale nikoli literární.
Abych vás zmátla, zvolila jsem výše neutrální úryvek z jeho tvorby, protože většinou píše o své velké rodině, která se v posledních desetiletích nachází hodně po světě. Z nejbližší rodiny autora známe všichni dobře jeho bratra, ale kdo měl to štěstí, viděl i milý rodinný pořad s několika sourozenci i maminkou.

Marthas
soukroma
soukroma 24.09.2016 v 14:10

Ano, je to Ivan Kraus a minimálně knihu, z které jsem čerpala - Prosím tě, neblázni! - mohu doporučit všem, kdo se chtějí od srdce zasmát dobře zpracovaným příhodám hlavně s autorovou ženou, dcerou a přáteli. Prvotina o dětství - To na tobě doschne - je stejně vtipná...Doufám, že se úryvek líbil.
Předávám Marthas.

Marthas
Marthas 24.09.2016 v 14:13

Díky:-)
Sice je mnohem větší zábava hádat než vymýšlet hádanku ale pokusím se.-)

Marthas
Marthas 24.09.2016 v 14:21

Hledáme autora knih pro děti, který vystudoval anglickou literaturu, působil jako nakladatelský redaktor, u nás proslul jednou svou trilogií, se kterou jsme se podívali i do naší Matičky stověžaté?

Sarah01
Sarah01 24.09.2016 v 14:26

Vladimír Babula?

Marthas
Marthas 24.09.2016 v 14:28

Ne, je to zahraniční autor, příslušník soustátí za mořem, které vystopilo z EU...

Sarah01
Sarah01 24.09.2016 v 14:37

Jonathan Stroud?

soukroma
soukroma 24.09.2016 v 14:40

Já jsem se díky této hádance propracovala k autorovi jménem Philip Pullman, který sice není odpovědí, ale v jeho informacích je pozoruhodné, že se zmiňují hned 2 trilogie, které v podání DK jsou ale obě tetralogie,... no nic, nemusím hned všemu rozumět ;-)

Marthas
Marthas 24.09.2016 v 14:43

To sarah01: Škoda, už jsem se těšila, jak vás nějakou dobu budu grilovat:-) Ano, je to Jonathan Stroud: v celé jeho trilogii o Bartimaeovi jsou zmínky o Čechách, a v knize Golemovo oko ( díl druhý této trilogie) se tam dokonce i podíváme a skoro srovnáme se zemí zlatou uličku...
Jen škoda, že se nedočkáme novelky z této série a pokračování jeho nové série.-//
PŘEDÁVÁM.-)
To soukroma: Ano jsou to věci mezi nebem a zemí: Jeden z těch dílů může být půltý (tedy novelka) anebo to autor trochu natáhl.-)

Text příspěvku byl upraven 24.09.16 v 14:57

Vložit příspěvek