Hádejte autory:)
Britský spisovatel historických románů, současný, stále píše a vydává. Jeho popisy bitev jsou velice naturalisticke ( citlivější povahy nechť prosím prominou): Naše kopí udeřila, hroty se zarývaly do těl a já jsem bodl Hadím dechem pod štít Frisana a zakroutil čepelí v jeho měkkém břichu.
Ano, je. Pokud tu už byl, tak se omlouvám, nečetla jsem celou diskuzi od začátku. Předávám.
Hledá se humanista, odpůrce nacismu,, který se podobně jako mnoho jiných intelektuálů své doby nechal zlákat myšlenkami komunismu (i když ne natolik, aby se do nějakého toho bolševického ráje přestěhoval). Byl to nicméně velký spisovatel a napsal toho spoustu. V úvodu k jednomu ze svých pozdějších románů napsal toto:
Vypravuje se v něm o vtipné pošetilosti, chytré hlouposti a překultivované zvrhlosti zanikající společnosti.
Najdete v něm roztomilé dámy a skvělé, lehkomyslné muže a duchaplnost, spojenou s prázdnými srdci, a plná srdce, spojená s neobratnou rukou,
a velikého muže uprostřed hejsků
a divadlo a politiku a nepřátelství a vilnost a přátelství a milkování a obchod a lásku
a věčně stejné ve věčně proměnlivém toku.
Není to Hemingway. Byl to rodilý Evropan, po předcích Žid, a zemřel v Americe.
Mimochodem, pokud jde o Hemingwayův vztah k bolševikům, ten nebyl nijak moc vstřícný:
http://www.karelpacner.cz/?str=hom&id=458&n=ernest-hemingway-lovcem-spionu
Text příspěvku byl upraven 25.09.16 v 11:17
Román, odkud pochází citát z autorova úvodu, se sice odehrává ve Francii, ale autor nebyl Francouz. (Nějaký čas ve Francii žil, ale nenarodil se tam).
Text příspěvku byl upraven 25.09.16 v 11:20
To woodward: pro mě není EH ani velký spisovatel, ale obecný častý popis by na něj prostě seděl.
Nene. Dáme další nápovědu:
Jednou z postav citovaného románu je dramatik, který stvořil postavu, již později proslavila světoznámá operní díla.
Hádejte autory. Tentokráte se nezapojuji do hry, ale doporučuji podívat se, co změna grafiky a proměna obdélníčkových formátů na kulaté provedla s obličeji autorů. Že byly před časem zdeformovány - zaokrouhleny naše obrázky u našich nicků, mi už ve srovnání s tím, co se stalo s portréty spisovatelů, už ani nevadí. Otevřte si třeba paní Legátovou - ta "zrůdička", která na nás hledí z její civilní fotky, je k neuvěření. Opravdu to bylo zapotřebí?
Tak budeme hádat autora, který tady možná taky už byl, divila bych se kdyby ne...je to známý autor humoristických románů, které dokázaly v době totality pozvednout náladu, psal i detektivky a historické romány, přidám milý úryvek: „Sedím dál a přemýšlím a ani nevím o čem. Ale jistě o samých příjemných věcech, protože je mi dobře a jsem spokojen s celým světem."
Ad Koka - nevím, jestli s tím my něco můžeme udělat, spíš asi ne.
Spisovatelka, autorka románů i pro děti.
Čtyři sourozenci, dvě manželství, z prvního dvě dcery.
„Pánové,“ říkaly jsme si, „až se vdáme, budou si naši manželé
dělat přesně to, co budou chtít.“ A to se také stalo.
Tahle filozofie „půjdu, kam ty půjdeš – budu dělat, co ty budeš
dělat – a budu tím, čím budeš ty, a tvoje štěstí bude mé štěstí“ ...
Přiznávám bez mučení že jsem ti šmírácky projela oblíbené autory a pak použila vylučovací metodu, jinak sama jsem autorkou dosud nedotčená :-))
Ale abych ti udělala radost, tipnu: Vejce a já
Na to, že jsi nedotčená, tak jsi odhadla správně, i když tam mám autorek vcelku dost. :-) Správně i dílo, samozřejmě. Tak jsi na tahu ...
Text příspěvku byl upraven 26.09.16 v 12:20
To že jsem ji nečetla ještě neznamená, že jsem literárním vzděláním nedotčená :-))
Tak hádejte... třeba básníka, co se kamarádil s Marxem, předpověděl náckům že lidi, kteří pálí knihy (ty jeho tenkrát hořely určitě), jsou schopni upálit i lidi. Podle některých lidí zemřel na syfilis, podle jiných díky své závislosti na opium, každopádně to bylo s výrokem "Bůh mi odpustí, vždyť je to jeho práce."
Text příspěvku byl upraven 26.09.16 v 12:34
Vložit příspěvek