Hádejte autory:)
Je to on, musím si jeho knihy (aspoň tu "kolumbijskou") zase přečíst...
Předávám.
Díky a zkouším něco prostinkého:
Hledáme autora, který napsal sérii utopistických románů a měl velmi zajímavé iniciály.
H.H. asi sérii utopických románů nenapsal (jen jednotlivé kousky), R.A.S. ještě žije, uvidíme...
Napovím, že zajímavost tkví v tom, že všechna tři jména začínají týmž písmenem.
No ne, já mám zadanou hádanku ve všech třech hádankářských vláknech najednou. :-) Docela schizofrenní situace...
Hun: s tou schizofrenií pomalu, stačí nahlédnout do wikipedie...: "Schizofrenie je duševní porucha charakteristická selháváním myšlenkových procesů a sníženou schopností vnímat emoce a reagovat na ně. Nejběžněji se projevuje sluchovými halucinacemi, paranoidními či bizarními bludy nebo zmatenou řečí a myšlením" - slovní salát ", a jde ruku v ruce s rozsáhlou sociální či pracovní dysfunkcí." Asi bychom to poznali spíš my ostatní, pokud by se k něčemu takovému opravdu schylovalo. Vtipkovat se o nemocech asi nemá, jenom že mě zaujal ten "slovní salát", což se na třech vláknech současně může klidně stát...
soukroma: No naštěstí už mi Woodward jednu uhodl, takže je mé břímě o třetinu lehčí.
Břímě je už jen třetinové...
Já jsem mezitím v kategorii Sci-fi a fantasy (kde by se měla skrývat i utopická literatura) našla ještě jednoho H.H. (ten by se mi jménem líbil: Harry Harrison) a také M.M., ale střední iniciály už neladí...
Text příspěvku byl upraven 24.10.16 v 19:54
Nesmíš to překombinovat. Vždyť víte, že rád zadávám notoricky známá díla. Utopie se může objevit v leckterém žánru pro leckteré publikum...
Pomohla mi poslední nápověda, protože tu stále platí, že nic není takové, jakým se to zdá na první pohled :))
Ve hře kterého autora si jedna z postav povzdechne, že není nic horšího, než když člověk zjistí, že říkal celý život pravdu?
Vyřešení hádanky to sice není, ale vzpomněl jsem si na povzdech Hercula Poirota: "Já mívám vždycky pravdu. Je to tak časté, až mě to děsí." :-)
Náš hledaný je nedbalec, protože: ztráta jednoho z rodičů lze pokládat za nehodu, ale ztráta obou to už vypadá jako nedbalost.
Oscar Wilde - já věděla, že ten citát odněkud znám :-)))
Text příspěvku byl upraven 24.10.16 v 23:09
Můj oblíbenec je to též - sama jsem na něj zadávala hádanku na sousedním vlákně (pan Worthing - příjmení odvozené od místa napsání právě hry Jak je důležité míti Filipa).
Tohle bude asi na delší bádání, podobně jako podstupuje čtenář v obou (samostatných a objemově vydatných) románech americké současné autorky, neboť ta se ráda pouští dál do historie, a to především na základě objevených svazků dopisů. V jednom románu se odhaluje pravda pět set let stará o rumunském krutovládci, který dodnes děsí, a v druhém se zase musí pátrač-lékař dobrat toho, co se dělo v Paříži v době začátků impresionismu. Autorčino příjmení na první pohled vypadá docela slovansky.
Ano, je to Elizabeth Kostova a její Historička a Zloději labutí.
Předávám.
Novinář dostal úžeh, je v domácím ošetřování a místo něj musí na vědecké zasedání na starém zámku odjet kolega, který ovšem o daném oboru nic neví. Po dni věnovaném vědeckým diskusím se účastníci sejdou v jídelně - včetně novináře který sedí sám, protože nikoho nezná. Během noci pak novinář spáchá sebevraždu. A jak se nakonec ukáže, ta sebevražda souvisí s dávným zločinem, o kterém se u večeře na zámku mluvilo, i když jenom žertem. Kdopak to napsal?
Připomíná mi to Jana Klímu, ale ne docela...
Nebo snad Hana Prošková?
Je mi to hodně povědomé, ale dnes mi paměť tedy neslouží - nemůžu za nic na světě nikde najít jednu knihu podle děje, který si pamatuji (a byla by to tak pěkná hádanka ;-), další knihu jsem sice dohledala, ale ztěžka, a u téhle hádanky taky nevím určitě, ach jo.
Text příspěvku byl upraven 25.10.16 v 13:54
Vložit příspěvek