Hádejte autory:)
Ano, je to Anke Richterová, která strávila 200 dní na Tokelau.
Předávám.
Inu tak, co dále?
Hledáme českého básníka, který zemřel velmi mladý.
Co říkáte? Že tohle platí asi o dvaceti českých básnících? No dobrá, budeme pokračovat: Byl to renesanční člověk. Kromě poezie se věnoval též botanice, fauně, také kreslil grafiky. Jeho básnická tvorba je charakteristická výraznou rytmikou, melodičností a důrazem na fonetiku.
S výtvarným uměním koketoval i Karel Hlaváček, ale že by byl i přírodovědec...?
To samé platí pro Františka Gellnera.
Text příspěvku byl upraven 26.10.16 v 11:35
Je to skutečně Karel Hlaváček, básník s neobyčejnou hudebností. Přírodovědec nebyl, ale sbíral motýly a vedl si herbář. :-)
Soukroma vymýšlí hádanku.
Narodil se v Londýně, ale jako dvouletého hošíka ho rodiče přesunuli na druhý konec světa, kde se později etabloval jako spisovatel s velmi jasným pohledem na válku, neboť měl za sebou mnoho bojů na ostrovech v příslušné oblasti i na středním východě. A o tom všem pak také velmi realisticky psal v několika válečných románech... Nedožil se ani padesátky.
Je to on, Aussie jeden + jeho Dvacet tisíc zlodějů (tj. 1 + 20.000, proto zmiňuji zrovna tuto knihu z tvorby Erica Lamberta ;-)
Předávám.
Text příspěvku byl upraven 26.10.16 v 14:41
Soukromá, a taky Ostrov Fulakona.
Hádanka:
Při probírání laureátů Pulitzerovy ceny za literaturu jsou narazila na autorku, jejíž kniha mě v dětství naprosto omráčila svou syrovostí. Nikdy na ni nezapomenu. Svým dětem bych ji asi číst nedala, přestože je to "literatura pro děti a mládež" a kniha je to nádherná. Autorka měla velmi zajímavý život a dobře znala prostředí, o kterém psala. Tady na DK o ní není skoro nic.
Text příspěvku byl upraven 26.10.16 v 13:53
Ano, to je správně.
Já to četla x-krát a brečela jsem u toho pokaždé hrozně, teď jsem to náhodou díky hádankám objevila.
Tak já dám hádanku, která také musí vyvolat zase jiný druh dojetí:
Cest ke slávě je mnoho, a i když se mimořádný čin nepodaří, jméno hrdiny nemusí být zapomenuto. Natož v případě, kdy vlastně není jisto, zda se velkolepý, jedinečný, fyzicky mimořádně náročný čin podařil (čímž by se vzalo prvenství jinému světově uznávanému hrdinovi, kterému se to bezpochyby podařilo až o bezmála tři desítky let později). O slavném Britovi, který se nevzdal, zkusil to a napodruhé položil život při svém obdivuhodném výkonu - bez ohledu na prvenství či nikoli - napsal před pár lety působivý román také Brit, ostřílený spisovatel společenských a dobrodružných románů.
Pozn.: Tahle hádanka by se hodila i na ostatní hádankářská vlákna (postup odhalování asi bude místo-postava-autor-kniha), ale dávám ji sem, protože autor je znám hlavně "konzumními romány" - proto je dobré připomenout, že napsal i tuto pro něj netypickou knihu.
Trápíte se aspoň? Napovím něco k samotnému ději románu v souladu s vlastnostmi hlavního hrdiny: rád šplhal, lozil, zdolával skalky a kopce, kde jen mohl, a když v Británii už nezbyla žádná výzva, pustil se dál, mnohem dál a výš. A jeho snažení nebylo zrovna snadné, ve 20. letech 20. století...
A ještě drobnost: v úvodu smotného zadání hádanky je skryt jen v mírně upravené podobě název románu autora, kterého hádáte.
Tím hrdinou by mohl být George L. Mallory, což ale v téhle hře není na nic, jelikož hledáme autora románu a já našel jenom Kelly Joyce Neffovou a její román Everest Dream, který nejspíš česky vůbec nevyšel.
Tak je to. Jak bylo řečeno, hledali jsme známého autora společenských románů, a ten se našel: Jeffrey Archer (úplně přesně Baron Archer of Weston-super-Mare). Pro úplné shrnutí: Cesta slávy je o George Leigh Mallorym, prvním "pokořovateli" Everestu.
A předávám Isserley, samozřejmě :-)
Text příspěvku byl upraven 26.10.16 v 20:42
Musím se přiznat, že od autora jsem nic nečetla a postupovala jsem předpokládaným způsobem místo-postava-autor-kniha.
Soukromá, prosím, můžeš to vzít dneska za mě? Včera mi to tak šlo, že jsem uhodla tři hádanky, ale dnes nestačím všechny hádanky obsluhovat, k internetu se dnes dostanu jen sporadicky. Moc děkuju.
Děkuji za důvěru. Dám něco těžkého, aby to vydrželo ;-)
Český vědec, teoretický fyzik, napsal několik humoristických románů s detektivní zápletkou a také vědeckofantastické povídky. Jeho nejznámější detektivní román (z 60. let 20. století), s téměř půvabným názvem (i když je v něm uvedena i smrt), rozehrává komorní případ záhadné smrti znamenitého vědce, kterého najdou mrtvého den po zahájení symposia na zámečku poblíž Prahy.
Autor humoristickych románů, sběratel lidových písní, získal Pulitzerovu cenu. Za 1. světové války sloužil v armádě, zemřel během 2. světové války.
Ano, je to tak. Jeho převyprávění Bible se mi dostalo poprvé do ruky, když jsem za minulého režimu pracovala v knihkupectví, a přímo mě nadchlo.
Vložit příspěvek