Hádejte autory:)

Cantervillské strašidlo je tak vtipné? :-)
Následující spisovatelka:
- se narodila v USA
- žila ve 20. století
- proslula svými básněmi a depresivně laděným románem
- svůj (krátký) život sama ukončila

Teď budeme hledat víc v minulosti, a to spisovatele, překladatele, vzdělance (byť bez univerzitního vzdělání) a radikála, který se rozhodně nevyhýbal náboženským tématům. Od něj pochází i následující výrok: "člověk je stvoření mdlé, nemocné a hlúpe".

Podle citátu je zřejmé, že se pouštíme opravdu daaaleko do historie (a patrně naší, podle té češtiny, že). A hledaný autor se nejen rozhodně nevyhýbal náboženským tématům, on se všemi stránkami křesťanství přímo zabýval. Ve svých dílech rozhodně prosazoval nenásilí - svými pacifistickými postoji předběhl Erasma Rotterdamského.

Není to Petr Chelčický? Výrok sice neznám, ale zbytek na něj sedí lépe nežli tonzurka na kněze.

Hádejte nyní autora, jehož příjmení jako by bylo odvozeno od oblíbené činnosti psa - Vrtichvost to ale není. Jeho dědeček byl údajně známý kostelní zpěvák. Ve svých čtyřiačtyřiceti letech byl odsouzen na doživotí - přesto asi většinu lidí udiví, že kromě svých nejslavnějších děl napsal a vydal pod krycím jménem i nějaké ty kriminální romány.

A to, že jeho pseudonym je Zdena Hadrbolcová a také to, že přeložil Druhé pohlaví jsem se dověděla až teď z Wiki.

Zdena Hadrbolcová reálně existuje a je i docela známá - takže se spíše tvářili, že to napsala ona, než že by šlo o běžný pseudonym ve stylu George Sanda.

Aha, zakecala jsem se a zapomněla jsem, že mám zadat hádanku. Jdu něco vyhrabat.

"Politika mě nikdy nezajímala. Nejsem schopen v sobě vzbudit jakékoli bojové cítění. Vždycky, když už se cítím bojovně vůči nějaké zemi, potkám slušného člověka, ktetý odtamtud pochází. Jdeme se spolu napít a ztratíme chuť bojovat."
Tento nešťastný výrok (v rozhlasovém pořadu), který byl využit k válečné propagandě, mnozí krajané známému a velmi oblíbenému spisovateli nikdy neodpustili. Hrozilo mu soudní stíhání, veřejné knihovny stahovaly jeho knihy z oběhu, v rádiu se nehrály písně s jeho texty.
Spisovatel se do rodné země už nevrátil, žil v USA.

Ne, ten to není.
Napovím ještě, že to byl autor hlavně humoristických románů a povídek, i u nás oblíbený.

Ano, je to tak.
Ač spisovatele a jeho knížky znám už mnoho let, o popisované kauze jsem se dověděla před několika dny z esejů G. Orwella. Ten se Wodehouse v roce 1946 zastal, hrozilo mu totiž tehdy za vystupování v německém rozhlase v roce 1941 vězení.
Woodward, předávám slovo a těším se na novou hádanku.
Text příspěvku byl upraven 31.10.16 v 12:26

Hledáme autora románu, v němž na počátku v jistém přístavním městě dva muži, prakticky bez prostředků, dílem náhody přijdou na stopu tajemství lidí jim naprosto cizích, jehož vyzrazení jim vynese velké peníze. O mnoho let později pak jiným dvěma mužům v jiném přístavním městě, velmi chudým, umožní náhoda zachránit člověka, taktéž jim zcela cizího, jediného který přežil poté, co to dávné tajemství bylo vyzrazeno.
A nehádejte moc rychle, jdu do knihovny, tak tady nějaký čas nebudu. :)
Text příspěvku byl upraven 31.10.16 v 13:22

Tak už jsem tady a koukám, že za mé nepřítomnosti žádný vývoj nenastal.
Měl bych asi upřesnit, že vyzrazení onoho tajemství, kromě toho že finančně prospělo vyzrazovatelům (té první dvojici z naší hádanky), postihlo velmi neblaze dva muže, kterým vyneslo smrt před popravčí četou. A ten, k jehož záchraně se o řádku let později náhodně přichomýtla druhá dvojice z hádanky, byl kamarád a spolupracovník těch popravených.

Mě to teda nic neříká,ale námět mi připadá jako něco od Jókaie nebo možná i Dumas by to mohl být...

Tak přihodíme ještě malou nápovědu:
Příběh se odehrává ve Středomoří a to v těchto (dnešních) zemích: Itálie, Slovinsko, Chorvatsko, Černá Hora, Španělsko, Maroko. A také na jednom ostrově, který si autor vymyslel. Ovšem v dobách, kdy se příběh odehrává, patřila některá místa děje jiným mocnostem než dnes.
Vložit příspěvek