Hádejte autory:)
Nu, dám tedy rychle další hádanku:
Díky tomuto autorovi jsem svého času úspěšně složila zkoušku z dějin umění 1. Protože to asi jako zadání hádanky stačit nebude, přihodím hned několik dalších indicií:
- autor je rodákem od Labe
- jeho původním zaměřením bylo zemědělství
- v letošním roce vyšlo několik knih věnovaných Karlu IV., jejichž je (spolu)autorem
- přestože na první pohled působí poněkud neohrabaně, a to i v ústním projevu, je to velmi vzdělaný (a skromný) člověk, kterému nechybí smysl pro humor
A hned na první dobrou, dlouho jsem se neohřála :-). Je to Tvoje ;-).
Už mi dochází nápady, tak sem hodim něco hodně lehkého :-)
Velice plodný autor, nejčtenější své doby, jeho nejslavnější román a zvláště jeho poslední pokračování jsem hltala pod lavicí v 16ti a tajně snila o tom, jak si pro mě ten vikomt na koni přijede :-)
Hun: Taky mě to napadlo, jen by mě zajímalo, kterej vikomt že to měl pro sarah01 přijet... ;)
No já myslím, že vikomt de Bragelonne, ten byl důležitý právě v posledním díle, ne?
Aha, nojo, já ta mušketýrská pokračování četl kdysi dávno, ale moc mě to nebralo. Ale nic proti tomu, když se ti zamlouvá vikomt, ať klidně přijede. :)
Takže třeba toto:
Který velmi známý autor psal o tak rozličných tématech jako klonování, pastevectví či války o přírodní zdroje?
Tak já už taky dávno, přijet ovšem ani nemohl, zabili ho v bitvě. Ale snění to bylo krásné, tenkrát v 16ti :-)
Ne ne. Můj autor napsal o každé z těch tří vyjmenovaných věcí celou knihu, která se vždycky kolem dané věci točí.
Bude to zase nějaký chyták, ale stačilo by, kdyby to byl také Karel Čapek - některá témata tam vidím, i když ne-jasně.
Podobně vidím (víceméně všechna) tato témata (skoro jasně) v méně známých, přesto výborných Follettových knihách.
Hm, nejblíž byl zatím spíš ten Crichton. Hledaný autor je hodně slavný, přinejmenším jedna jeho kniha byla zfilmována.
No samozřejmě!
Klonování: Impérium
Pastevectví: Hluboké pastviny (pasení velryb taky pasení)
Války o zdroje: Světlo Země
Takže je to na soukromě.
aha, no jasně!
Mimochodem, pokud vím, byly zfilmované dva díly ze série Vesmírná odyssea.
Začínal jako mladistvý novinář, stopem projel celou Ameriku, na cestě domů do Evropy na lodi čistil sirénu... Proslavil se hrůzně napínavými romány, často s politickým či náboženským podtextem, které se snadno dostaly pod kůži, zejména v dobách, kdy tento žánr nebyl ještě tak rozšířený (u nás zdaleka nevyšly všechny jeho knihy). V názvech jeho knih najdeme např. tři hlavní města, smrt, strach, svobodu, apokalyptického jezdce... Několik knih se odehrává v Indii.
Text příspěvku byl upraven 10.11.16 v 11:01
Ano, je to Francouz Dominique Lapierre, který část svých knih napsal společně s Američanem Larrym Collinsem, který už zemřel.
Hledáme novináře, spisovatele, cestovatele, zoologa, dobrodruha. Na svých cestách prošel všemi kontinenty kromě Antarktidy. Napsal 32 knih - literaturu faktu, dobrodružné příběhy i jednu knížku veršů. Jeho díla byla přeložena do 23 jazyků, některé i do angličtiny. Dá-li se věřit údajům na DK a české Wikipedii, česky jich vyšlo dvanáct. Zemřel ve svém domě nedaleko rodného města. On sám tam založil muzeum své literární tvorby, které funguje dodnes.
Vložit příspěvek