Hádejte autory:)
Díky.
Autor, kterého mám na mysli, působil dlouho jako novinář, bývá označován za nejlepšího autora westernů, jeho nejznámější román u nás přeložil do češtiny všestranný umělec Rudolf Pellar. Údajně se v něm objevuje věta: „Na práci je dobrý to, že má člověk alespoň co dělat“. Ale já už si to nepamatuju.
Ne, ani jeden.
Tento román byl zfilmován a nejeden chlap u něj zamáčkne slzu.
Text příspěvku byl upraven 10.11.16 v 12:32
Můj aktuální šampion je úplně z opačného konce "literárního" spektra: není to primárně spisovatel, ale všichni bychom si určitě přáli, aby jím byl, nebo přesněji, aby se nám zachovalo víc jeho písemných záznamů (a ne třeba jen obtížně dekódovatelný palimpsest). A to proto, že svými výsledky předčí většinu vědců (v přírodních i technických disciplínách) a vynálezců všech dob.
Napadá mě třeba Abú ʿAlí al–Ḥusajn ibn ʿAbd Alláh ibn Al-Hasan ibn Ali ibn Síná. Dobrá polovina jeho děl se nedochovala...
Ano, mým favoritem i přes propast tisíciletí je Archimédes ze Syrakus (asi 287 př. n. l. – 212 př. n. l.) a jeho tři kodexy...
Zase z jiného soudku: Hledaný autor proslul svými příběhy ze světa, který sám stvořil - ovšem nejde o žádnou fantasy, jsou to většinou dramatické, dobrodružné příběhy lidí ve světě, který funguje stejně jako ten náš, jenom místa o nichž autor píše nenajdete na žádné mapě.
Autor toho hodně zažil, mimo jiné byl plavčíkem, zlatokopem a taky profesionálním revolucionářem. Dvě jeho díla se dočkala filmového zpracování - a oba ty filmy jsou české.
Batlička asi ne, já bych tipoval svého oblíbence Alexandra Grina (Griněvského).
Ještě doplním ke Grinovi - ty zmiňované filmy jsou vynikající Jessie a Morgiana a poněkud slabší Kolonie Lanfieri.
Autor byl - v tehdejší terminologii - letec-polní pilot, ale také později nakladatelský redaktor a poštovní úředník. Psal o letectví, husitech a také sci-fi.
No člověk si hned vzpomene na Exupéryho, ale netuším, jestli někdy napsal něco o husitech...
Takové proslulosti hledaný autor nedosáhl, je třeba hledat v našich vodách (vlastně vzduchu).
Nikdo? Tak menší nápověda - autor měl stejný monogram jako jeden z českých prezidentů.
Díky, bylo dobrodružství hledat. Člověk má hned chuť si od autora něco přečíst, když už ho objevil. :)
S dovolením použiju citaci z jednoho komentáře ke knize:
"Autorčin styl psaní, humor, šarm, laskavost, vytříbenost slov, inteligence a oduševnělost její prózy, a to nejen v poslední knize, je všude realisticky a lidsky hmatatelná."
Krásná slova o české autorce, jejíž knížky provází ženu celý život, od puberty přes vrchol sil a tužeb až ke stáří.
Aha, to mi nedošlo, že citát se dá jednoduše najít, mně se tak líbil, že jsem neodolala.
Podáváš.
Vložit příspěvek